Синдикати от САЩ и Германия се обявиха против арбитражния съд в ТПТИ

13364
Синдикати от САЩ и Германия се обявиха против арбитражния съд в ТПТИ
Снимка: Getty Images / Guliver

Синдикати от двете страни на Атлантика призоваха преговарящите по Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) да отхвърлят механизма за разрешаване на спорове инвеститор-държава (investor-state dispute settlement – ISDS) чрез допълнителен арбитражен механизъм. По тяхно мнение съществуващите съдебни системи в САЩ и Европейския съюз предоставят адекватна защита на инвеститорите, предаде EurActiv France.

Потенциалното включване на механизма за защита на инвеститорите в ТПТИ се превърна в "горещия картоф" и преговорите, предизвика ожесточени спорове в европейските държави и получи внимание също и в България.

Печеливши от ТПТИ може да са производителите на биопродукти, мед и етерични масла

Износът на нишови селскостопански продукти за американския пазар ще спечели от сключването на Трансатлантическото партньорство за търго...

Ричард Трумка, президент на Американската федерация на труда и Конгреса на индустриалните организации (AFL-CIO), и неговият германски колега Райнър Хофман, президент на Конфедерацията на германските синдикати (DGB) обединиха усилия по време на форума OECD в Париж и призоваха САЩ и Европейския съюз да се откажат от механизма за разрешаване на спорове.

Предлаганата в момента процедура ще позволява на инвеститори да съдят държавата чрез международни арбитражни съдилища вместо националните такива, когато искат защита на своите интереси при определи казуси. Според германския синдикат страните трябва да бъдат свободни да променят стандартите си както решат и да не се страхуват от риска да бъдат осъдени от недоволни инвеститори. И американския и германския синдикат разкритикува неясната, според тях, обосновка за "справедливо и безпристрастно отношение" в условията на ISDS. Ричард Трумка заяви, ако компаниите имат право да съдят държавата, то трябва всички да могат да го правят.

Припомняме, че в края на миналата седмица Комисията по международна търговия в Европейския парламент прие резолюция, с която подкрепя ТПТИ, включително и противоречивата клауза за механизъм за защита на инвеститорите. Това стана възможно, след като двете основни политически групи в комисията постигнаха споразумение по въпроса. Резолюцията, изготвена в комисията, ще се гласува от всички 751 депутати в Европейския парламент на 10 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа