Въпрос за 1 милион долара: Коя дама ще е вицепрезидентът на Джо Байдън?

4518
Въпрос за 1 милион долара: Коя дама ще е вицепрезидентът на Джо Байдън?

През март Джо Байдън обеща, че ще избере жена за патньор в надпреварата на предстоящите президентски избори през ноември, в които демократите се надяват да се върнат в Белия дом побеждавайки Доналд Тръмп.

Въпреки че листата на евентуалните кандидатки е доста дълга, Байдън все още не намеква коя от тях би могла да бъде негов вицепрезидент.

Антирасистките протести след смъртта на Джордж Флойд дадоха повод да се предположи, че идеалната кандидатка би била афроамериканка, с която да се идентифицират мигрантските общности в страната.

„Решението е в ръцете на Джо Байдън. Има екип от четирима души, които работят заедно с него, проучвайки биографиите на всяка една от възможните кандидатки. Без съмнение, той ще избере жена, както обяви“, твърди пред Анадолската агенция Чарлз Уилсън, президент на Комитета на демократите във Вашингтон.

Откакто Байдън обяви, че ще избере жена за вицепрезидент се спекулира, че бившият вицепрезидент ще избере бившата първа дама Мишел Обама. Естествено, Обама не е в официалния списък на кандидатките.

„Името и беше споменавано няколко пъти и е напълно възможно, но бившата първа дама неколкократно заяви, че не се интересува от подобна кандидатура. Може би, ще трябва да изберем някоя друга“, пояснява Уилсън.

Въпреки че бившата първа дама се ползва с одобрение и е популярна в страната, някои демократи смятат, че идеалният кандидат има нужда от нещо повече от просто приемане или популярност сред избирателите, за да заеме този пост.

Кание Уест се регистрира като кандидат за президент на САЩ

Американският рапър Кание Уест се регистрира като независим кандидат на президентските избори в САЩ в избирателната комисия в Оклахома,...

„В рамките на афро-американската общност Мишел е толкова значима, колкото и президент Обама, но трябва да бъдем по-последователни. Партията се нуждае от опитен кандидат, който е участвал в избори и това никак не е лесно. Не мисля, че тя е печелившата карта “, заяви бившият конгресмен на Демократичната партия Ана Сол Гутиерес.

По данни на Интерпарламентарния съюз, САЩ заема 104 място в списъка от 193 страни по отношение представителството на жени във властта.

Ако Байдън избере наистина жена за вицепрезидент и спечелят изборите, това ще е трети случай в историята.

Самият той каза, че ще избере жена по-млада от него и анализаторите смятат, че това трябва да бъде фигура, която да внесе свежест и динамизъм, за да спечели на своя страна гласоподавателите.

Списъкът на евентуалните кандидатки се оглавява от сенаторът Камала Харис. Много демократи смятат, че тя е най-подходяща. Работила е като главен прокурор на Калифорния и окръжен прокурор на Сан Франциско. Тя нееднократно изказва мнение от името на демократите за реформа в полицията в хода на протестите срещу полицейското насилие.

Върховният съд в САЩ блокира Тръмп за незабавната депортация на нелегални мигранти

Върховният съд на САЩ блокира депортирането на нелегални мигранти. Решението на американския президент целеше да премахне защитата на с...

Следва името на Гретхен Уитмър, еколог и настоящ губернатор на Мичиган, която се превърна в лидер на борбата срещу пандемията и критикуваща политиката на Тръмп в нея.

Трета е сенаторът Тами Дюкуорд, бивш помощник-секретар на президента Обама, която е воювала в Ирак като част от въоръжените сили на САЩ и там загубва и двата си крака. През 2016 г. е първата жена от тайландски произход, която става сенатор, а през 2018 г. и първата, която става майка, заемайки този пост.

Сенатор Елизабет Уорън също е част от този списък, въпреки че плаши консервативната част от Демократическата партия със своите ляво либерални възгледи. Тя не крие амбициите си да бъде номинирана като в няколко интервюта споменава, че би била щастлива това да се случи.

Следва сенаторът от Уисконсин Тами Болдуин, която не се радва на популярността на останалите кандидатки, но би могла да се превърне в първата хомосексуална дама, която ще влезе в Белия дом.

В списъка следват сенатор Вал Демингс, важна фигура в процеса по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, но това едва ли е достатъчно, тъй като не е популярна сред избирателите в цялата страна.

САЩ: Ню Йорк отмени първичните избори, Пелоси подкрепи Байдън

Безпрецедентно в историята на САЩ, Ню Йорк реши да отмени първичните избори на демократите в щата за определяне на тяхната президентска...

На последните места в листата са губернаторът на Ню Мексико, Мишел Лухан Гришман, добре приета сред латиноамериканското население, Кирстен Синема, която се превърна в първата жена сенатор от Аризона за последните 30 години, както и Стейси Ейбрахам, която е била член на Камарата на представителите последните 10 години, Кейша Ланс Ботъмс, кмет на Аталанта и Сюзън Райс, бивш съветник по сигурността в администрацията на Барак Обама.

Която от тях да бъде избрана, за сега демократите предпочитат да се концентрират върху кампанията като цяло и оставят избора на Байдън.

Републиканците не се занимават с това кого ще избере Байдън за партньор, а по-скоро ги притеснява, че някои от сенаторите, номинирани за вицепрезидент, представляват радикални леви идеали, които смятат опасни за страната.

Междувременно Байдън води с осем пункта по предварителни прогнози.

Очаква се в първата седмица на август най-накрая да разкрие кой ще е кандидатът за вицепрезидент на Демократическата партия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

САЩ изтегля военните си от Нигер

Камарата на представителите на САЩ с важна стъпка за помощта за Израел и Украйна

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото срещу Доналд Тръмп

Демократите в САЩ спасиха законопроекта за Украйна и Израел от крайнодесни републиканци

Директорът на ЦРУ: Без нова помощ Украйна може да загуби войната още тази година

Конгресменка, родена в Украйна, поиска орязване на военната помощ за Киев

Илон Мъск иронизира ударите на Израел по Иран

САЩ наложиха вето на искането на Палестина да се присъедини към ООН

Семейство Кенеди подкрепи Байдън

ФБР: Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Америка