НА ЖИВОВойната в Украйна

БХК поиска оставката на председателя на СЕМ заради обида срещу разследващ журналист

1701

Българският хелзинкски комитет (БХК) призова за "незабавната оставка" на председателя на Съвета за електронни медии (СЕМ) Соня Момчилова. Причината е публикация на шефа на регулатора във Facebook (която е по-късно е била изтрита), съдържаща обиди към журналиста Мария Черешева.

Черешева е част от екипа на международното разследване на осем медии, които показаха във видео историята на 19-годишен сириец, прострелян в началото на октомври на българо-турската граница (българските власти отричат). Вчера се появи и втора част на разследването, показваща как бежанци са държани нелегално в мизерна барака в Средец пред очите на "Фронтекс".

В профила си в социалните мрежи Момчилова, която е председател на СЕМ от президентската квота, публикува остър коментар срещу Мария Черешева. Тя бе персонално обвинена в липса на „базови журналистически стандарти“ и „некадърност“ от страна на шефа на регулатора. Коментарът също така прави внушения, че Асоциация на европейските журналисти - организацията, в чието ръководство Черешева участва – трябва да се дистанцира и да порицае работата на колегата си.

Постът поставя под съмнение достоверността на репортажа и го критикува, че не търси гледната точка на засегнатата страна, в случая - Гранична полиция. Намеква се също, че журналистката е била предварително мотивирана за работата си „някъде в шенгенските ширини“, като така се прави препратка към поредния отказ страната ни да бъде допусната в Шенген.

"Подобни внушения и коментари са абсолютно недопустими за всеки уважаващ себе си журналист. Когато обаче идват от човек, който председателства медиен регулаторен орган, те са и опасни. Инсинуациите на г-жа Момчилова по адрес на Мария Черешева всъщност са директна заплаха към всички журналисти, работещи в попадащите под контрола на СЕМ медии. Разкриваща личната си интерпретация за професионални стандарти в журналистиката, Момчилова предупреждава журналистите в електронните медии да не си позволяват да изобличават нередни действия на държавната власт", пишат от БХК.

"Българската общественост е наясно, най-малко чрез публичните изявления на БХК, че такива случаи на незаконни действия на българските органи на реда по отношение на мигранти в нашата страна не са единични. Те обикновено се извършват безнаказано, а техните официални говорители по правило отричат и прикриват незаконосъобразните действия. Това следователно е проблем от сериозен обществен интерес, който българските журналисти не само имат право, но са и задължени да повдигат", добавят от организацията.

"Г-жа Момчилова демонстрира липса на журналистическа компетентност и етика, както и непознаване на принципите на свободата на изразяване. Поради това нейното присъствие в състава на българския медиен регулатор е напълно неприемливо", заключват от БХК в позицията си.

Репортажите за мигрантите в България миришат на постановка, нашата вина е с правосъдието - експертни мнения

Няма кой знае колко драматизъм в цялата ситуация. Като видите и кои са 18-те организации, някои от които бяха установени като платци на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Българин е в неизвестност под...
Радев на среща с Христиан Пендиков:...
Турският посланик благодари...
Времето утре - 7 февруари 2023...
Министър Тодоров приветства...
Сеизмолог: В България няма опасност...
Прокуратурата прекрати делото...
Проверяват скъпите ученически...
Арест за бившия депутат и член...
Изписаха пребития в Охрид Християн...
Министърът на туризма призна:...
АПИ: Около метър е снегът на проходите...

Последни новини