НА ЖИВОВойната в Украйна

Донев: ЕК ни благодари за помощта за Турция, не сме получили заявка от Сирия

991

Служебният премиер Гълъб Донев изказа "искрени и дълбоки съболезнования" на близките и роднините на загиналите в Югоизточна Турция и Сирия. Днес там имаше две фатални земетресения от над 7 по скалата на Рихтер, които отнеха живота на общо около 1900 души.

По думите му - България е готова за "всякакво съдействие" за южната ни съседка. Донев потвърди за заминаването на двата самолета „Спартан“, за да окажат съдействие на местните власти. "Пратили сме 73 спасители, над 30 единици специализирана техника за разчистване на последствията от тежкото земетресение, пет кучета от Червения кръст. Правителството, Столична община и БЧК реагираха бързо. Европейската комисия изрази огромна благодарност на България за бързата реакция", заяви той.

"Имаме готовност за допълнителна хуманитарна помощ, ако Турция я поиска. Чакаме списък на необходимостите – палатки, вода, храни, медикаменти. Още няма такъв изпратен списък. В непрекъсната връзка сме с посолството на Турция. Нашите екипи на място в Турция ще получат информация от местните власти", добави служебният премиер.

Относно другата засегната държава той заяви, че засега не сме получили заявка от Сирия за оказване на помощ. "Нашите екипи са съсредоточени основно в Турция", каза Донев.

В ранните часове на понеделник трус от 7,8 по Рихтер разтърси Югоизточна Турция в района на Газиантеп, както и Сирия. В обедните часове последва още едно ужасяващо земетресение от 7,5 по скалата на Рихтер.

Освен жертвите, има хиляди ранени и десетки разрушени сгради. Броят на загиналите вероятно ще продължава да расте.

ОЩЕ: Сеизмолог: В България няма опасност от голямо земетресение като това в Турция

Откриха дарителска сметка за оцелелите в Турция - вижте как всеки може да помогне

След опустошителните земетресения в Турция, отнели живота на хиляди души, откриха дарителска кампания в подкрепа на оцелелите и пострад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Политика

Ивайло Мирчев: Ще се стремим към...
Росица Матева: СИК-овете няма...
Експерти: 1700 изборни секции...
Радев ще участва в заседанието...
Саботаж на платформата "Ти броиш":...
Кабинетът отпусна още 12 милиона...
Слави Трифонов обвини Нова телевизия...
България и Египет ще си съдействат...
Калоян Методиев: Вицепрезидентът...
Крум Зарков: Държавният департамент...
Шефът на СОС за доклада на САЩ:...
Обявиха ГКПП „Струмяни – Берово“...

Последни новини