Ето каква помощ България ще окаже на Турция след земетресението

7305
Ето каква помощ България ще окаже на Турция след земетресението
Снимка: Министерство на отбраната

Освен че два самолета "Спартан" със спасителни екипи за Турция ще излетят от България, ще пратим и доброволци от Български Червен кръст. Всички те трябва да окажат помощ на южната ни съседка за справяне с щетите от мощното и фатално земетресение от 7,8 по Рихтер.

"Това, което е необходимо на турската страна, го получаваме като информация от посланика им, поддържаме и връка с нашия посланик там. Задействано е транспортирането на аварийния модул от Столична община. Два самолета „Спартан” ще излетят днес, за да превозят аварийно-спасителни екипи на Пожарна безопасност и защита на населението. Самолетите ще излетят от авиобаза „Враждебна”", каза военният ни министър Димитър Стоянов на пресконференция днес.

Вижте тежките разрушения след земетресението в Турция (СНИМКИ)

След като мощно земетресение разтърси Югоизточна Турция и Сирия щетите продължават да се увеличават. Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер от...

Попитан дали армията е готова да помогне на Турция, той отговори: "Българската армия има модули, които са подготвени за работа в тези условия, но са за територията на страната".

МВР са подготвили екипи от до 50 автомобила с хора, включително от Червения кръст, които тръгват с наземен транспорт към южната ни съседка, добави Стоянов.

От БЧК обявиха, че са в готовност да предоставят от бедствения си резерв 1000 спални комплекта, които включват походни легла, надуваеми матраци, възглавници, одеяла, горни и долни чаршафи, калъфки за възглавници, кърпи и хавлии. Ще дадат и допълнително 1000 одеяла, както и 1000 комплекта спални чаршафи. От съвместния бедствен резерв на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 семейни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3000 вълнени одеяла.

В готовност да отпътува за Турция е и екип за търсене и спасяване от 12 души с 5 кучета от Планинската спасителна служба на БЧК. Българският Червен кръст е в постоянна комуникация с Турския Червен полумесец и сформирания щаб на ТЧП.

"Имаме готовност и за пращане на медицински екип от ВМА. След завръщането на "Спартаните" единият ще направи следващ курс с медицински екип на борда", каза още министърът и допълни: "Очакваме от турска страна да пристигнат призиви, ние ще окажем помощ".

Зеленски обеща помощ на "приятелския турски народ"

Украйна е готова да предостави необходимата помощ на "приятелския турски народ" след мощното земетресение от днес, което отне живота на...

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпраща екипи на дирекция „Аварийна помощ и превенция“, за да участват в спасителните дейности в Турция, съобщиха от общината. 15 души на аварийната дирекция на Столичната община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване - включително термокамери, виброкамера и дрон - ще вземат участие в аварийно-спасителните дейности. Екипите ще пътуват със "Спартаните" на Министерството на отбраната, заедно с екипи на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Броят на жертвите вследствие на мощното земетресение, което разтърси Югоизточна Турция и Сирия, расте. Трусът с магнитуд 7,8 по Рихтер от ранните часове на понеделник е отнел живота на 284 души в Турция, а в Сирия са загинали 320 души, предадоха местните медии. Така жертвите са общо повече от 600 и вероятно броят им ще продължава да се увеличава. Турските власти съобщават за 2323 ранени техни граждани, а сирийските - за 639.

Председателят на турския Червен полумесец междувременно призова нацията да дари кръв. Керем Кьониг също така заяви в Twitter, че организацията изпраща допълнителни банки кръв за засегнатия регион - около Газиантеп. Хората са призовани да напуснат сградите, по които има щети, и да разчистят улиците за спасителите.

САЩ, Израел, Азербайджан, България, Гърция, Франция, Великобритания и още държави обещаха помощ за Турция.

ОЩЕ: Европейските лидери са готови да помогнат след мощния трус в Турция и Сирия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com