Енергийният министър: Внесохме отново всички промени за управата на оператора на гръцкия интерконектор

2288
Енергийният министър: Внесохме отново всички промени за управата на оператора на гръцкия интерконектор
Снимка: Пресцентър на държавния глава

Внесохме отново всички промени за управата на оператора на гръцкия интерконектор. Това коментира министърът на енергетиката в служебното правителство Росен Христов по време на брифинг в Министерски съвет.

По думите му, вписването е най-малкият проблем на интерконектора. "Ако искаме да го спрем, единственото нещо, което трябва да правим, е да не си даваме зор да го пускаме. Това, което ние правим, е да мобилизираме всички министерства, въвлечени в процеса",  обясни още служебният енергиен министър. 

Министър Шишков: Газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава, за да бъде въведена в на...

Той отбеляза, че по проекта има сериозни забележки от институции и те са свързани с експлоатацията и сигурността на обекта. "Тук говорим за пожарна безопасност. Няма как да пуснем обект, който не отговаря на системите за безопасност", заяви още министърът на енергетиката. Той подчерта, че по тези теми няма да си затварят очите. 

Енергийният министър обясни кога очаква интерконекторът да заработи, като поясни, че ще бъде въведен в експлоатация в началото на септември.  "Противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивиденти. Нашето правителство не само, че не се опитва да спре интерконектора, а сме впрегнали около 30-40 човека от няколко министерства, които ежедневно полагат усилия този интерконектор да бъде пуснат в срок", каза още Христов. 

Стана ясно, че кризисния щаб се е свързал със строителя, като Христов планира да бъде на мястото на строителството в понеделник. 

Още: Наистина ли няма газ в интерконектора с Гърция?

Енергийното министерство отрече да саботира газовата връзка с Гърция. Но така ли е?

Енергийното министерство изпрати позиция до медиите, в която отрича да е подписван протокол от министъра Росен Христов за отмяна на реш...

Христов отговори на въпрос дали има контакт с "Газпром". "Както вече многократно заявих, в момента анализираме всички възможни канали за доставка на газ. "Газпром" е един от възможните канали, който все още е на масата. Не ни е приоритет да преговаряме с "Газпром". Опитваме да осигурим необходимите количества газ през всички други доставчици. В случай на необходимост сме готови да възобновим преговорите с "Газпром", но това ни е последният вариант", заяви още Христов. Той заяви, че не са осъществявали все още контакт с "Газпром". 

Христов отговори дали страната ни ще откаже танкерите с втечнен газ, като той заяви, че в момента страната ни не отказва нищо. По думите му единствената причина е да се намери по-евтин газ от някъде или да се окаже, че този газ не може да го разтоварим. 

Той бе попитан и за състоянието на "Булгаргаз", като  коментира, че дружеството е на печалба. "За 6-те месеца на тази година те реализираха 6-7 млн. лв. печалба. "Булгаргаз" не е в несъстоятелност, не е изпаднал в криза. Проблемите са свързани с наличието на средства и възможността за разплащане", обясни министърът. 

Министърът обърна внимание, че днес с решение на Министерски съвет е било одобрено отпускането на заем в размер на 800 млн. лв. на "Булгаргаз" с цел осигуряване на средства за закупуване на газ, както и за оперативни разходи. "Това е част от програмата за стабилизиране на "Булгаргаз", разработена в рамките на кризисния щаб и съответно ръководена от Министерство на енергетиката. Вярваме, че с тези средства "Булгаргаз" ще може да посрещне непосредствените си нужди за разплащане със своите контрагенти в следващите месеци. Паралелно с този заем ние работим и за допълнително финансиране с частния банков сектор", обясни министърът.

Нали работят денонощно и минах вечерта да донеса сандвичи и кафе, но нямаше никой

"Сън не ме лови след казаното, минах няколко пъти през министерството да донеса сандвичи и кафе, но нямаше никой вечерта. Знам какво е ...

Служебният министър коментира и друга тема. Той заяви, че оттеглянето му като управител на 6 фирми е процес и отнема административно време. "По закон имам право в рамките на един месец да има вписване на оттеглянето ми", обясни още той. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Последен парламентарен контрол преди изборите 2 в 1

Кирил Петков: Росен Желязков не беше свободен

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика