X
 
 

Министър Шишков: Газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава

2581
Министър Шишков: Газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава
Снимка: БГНЕС

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава, за да бъде въведена в най-скоро време в експлоатация. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков преди началото на срещата си с участниците в проектирането и строителството на връзката.

Цялата държава е в помощ на строителя на българо-гръцката газова връзка, за да може обектът да бъде завършен. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков в началото на среща с участниците в строителството на междусистемната газова връзка Гърция-България. Разговорът е с цел оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове.
Поканили сме проектанти, надзорници, строители, за да уточним график за завършване на обекта. Имаме идеи за улесняване на процедурата, която обаче трябва да е по законов ред и без пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да може да се въведе газовата връзка в експлоатация, допълни той.
Газовата връзка с Гърция се изгражда повече от 12 години, като проектът IGB (Междусистемна газова връзка Гърция - България) е съфинансиран от Европейската комисия. Трасето между Комотини и Стара Загора е с дължина 183 километра и капацитет от 3 млрд. куб. м. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. С осъществяването на проекта става възможен преносът на природен газ между двете страни чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД, която е в близост до Стара Загора, и газопреносната мрежа на "ДЕСФА" С. А. – Гърция, в района на Комотини. Проектът се осъществява от смесено инвестиционно дружество "Ай Си Джи Би" АД, с акционери "Български енергиен холдинг" ЕАД (50 на сто) и гръцкото инвестиционно дружество "Ай Джи Ай - Посейдон" (IGI Poseidon), което също държи 50 на сто. Акционери с равни дялове в "Ай Джи Ай - Посейдон"  са ДЕПА (DEPA), Гърция и "Едисън" (Edison), Италия.
"Завъртяхме крана, вече има газ в тези тръби, налягането е високо, очакваме последните няколко стъпки със софтуерния контрол, както и самият акт 16. Актът, подготвен от всички институции, който трябва да стане в следващите седмици", заяви бившият премиер Кирил Петков пред журналисти на 8 юли, след като с гръцкия си колега Кириакос Мицотакис обявиха край Комотини официалния край строителството на газовата връзка между двете страни. 
В медиите българският директор на дружеството "Ай Си Джи Би", което ще е оператор на газопровода – Теодора Георгиева, каза, че се очаква обектът да бъде въведен в експлоатация през септември-октомври, като допълни, че се работи по ускоряване на административните процедури по разрешителни за пускането на съоръжението. Интерконекторът с Гърция ще бъде въведен в търговска експлоатация след приключване на задължителните административни процедури, напомниха от пресслужбата на кабинета "Петков". Технически е необходимо обектът да получи от ДНСК Акт 15 и Акт 16. Пред медии  Георгиева изрази надежда до края на юли да получи акт 16, както и да приключи пълната автоматизация на газопровода от гръцкия изпълнител на строежа "Авакс", без която не може да се получи Акт 15.
Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.  По интерконектора, след като получи съответните строителни разрешения, ще постъпва цялото количество, което "Булгаргаз" договори от азерското находище "Шах Дениз ІІ". Предвижда се по дългосрочния договор, който според експерти е на цени много по-ниски от тези на свободния пазар, да получаваме годишно 1 млрд. кубически метра газ. До 1 юли България получаваше близо една трета от тези количества, а след тази дата в страната вече постъпва изцяло количествата природен газ през точката Кулата-Сидирокастро. След като бъде пусната в търговска експлоатация газовата връзка, тези количества газ ще преминават през нея.
"Пускането на връзката ще освободи капацитет на връзката Кулата-Сидирокастро и ще даде възможност за допълнителни решения за внос на газ след октомври", каза през медиите бившият премиер Кирил Петков.
Тези дни Агенцията по вписванията отказа да впише промените в управата на дружеството и избора на надзорен орган, които са съществен елемент от въвеждането в експлоатация на газопровода. Причината за отказа е сгрешени имена. В документите от общото събрание за избора на управа и надзор за техни членове е посочено, че са избрани Георгиос Полихрониу и Джордж Сатлас, а при заявлението за вписване посочените имена са Джордж Полихрониу и Георгиос Сатлас. От Агенцията по вписванията посочват, че не разполагат с доказателства, че става въпрос за един и същи хора. 
От служебното Министерство на енергетиката съобщиха, че предписанията на Агенцията включват и отстраняване на фрапиращи правописни грешки в изписването на името на новия член на УС на дружеството. Другите предписания са свързани с неизпълнени административни изисквания и липсващи задължителни документи като решение на националните регулаторни органи за одобрение на взетите решения.  От енергийното ведомството подчертаха, че цялата документация по двата опита за вписване е изготвена и внесена на 29 юли 2022 г. – един ден преди крайния срок и три дни преди встъпването на служебното правителство.Междусистемната газова връзка Гърция-България ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава, за да бъде въведена в най-скоро време в експлоатация. Това съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков преди началото на срещата си с участниците в проектирането и строителството на връзката.

Разговорът е с цел оптимизиране и приключване на строежа в изпълними срокове. "Поканили сме проектанти, надзорници, строители, за да уточним график за завършване на обекта. Имаме идеи за улесняване на процедурата, която обаче трябва да е по законов ред и без пропуски в строителството и нормативните изисквания, за да може да се въведе газовата връзка в експлоатация", заяви още Шишков, цитиран от БТА.

Иво Мирчев: Христо Алексиев обеща да не се спира Акт 16 на гръцката връзка

"Докато течеше протеста пред президенството ми звънна вицепремиерът и шеф на енергийния щаб Христо Алексиев, за да ме увери, че правите...

Шишков обясни, че се е запознал с проблемите и всички възражения по проекта. Според него забавянето му няма да е голямо, като ще бъде компенсирано в най-кратък срок. "Установихме, че е имало възражения от различни институции - противопожарна охрана, "Напоителни системи", включително Министерството на околната среда и водите, с които аз съм запознал всички съответни минстри. Работи се по максимално бързото отстраняване на всички проблеми", каза служебният регионален министър, предава БНР.

На работната среща ще бъдат уточнени сроковете, в които строителят може да отстрани всички тези проблеми.

Газовата връзка с Гърция се изгражда повече от 12 години - реално тя бе задействана и завършена от кабинета "Петков". Проектът IGB е съфинансиран от Европейската комисия. Трасето между Комотини и Стара Загора е с дължина 183 километра и капацитет от 3 млрд. куб. м. Газовата връзка е с дължина от 140 км на българска територия. С осъществяването на проекта става възможен преносът на природен газ между двете страни чрез свързване с националната газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" ЕАД. По връзката ще можем да получаваме пълните количества азерски газ и втечнен природен газ.

Акт 16 за газовата връзка е подготвен от всички институции и трябва да стане факт до края на месеца, според бившия ппремиер Кирил Петков. 

В България официално влезе втори преносен газов оператор

Проектната компания ICGB получи окончателното съвместно решение за сертифициране като независим преносен оператор. То беше връчено на д...

В петък излезе информация, че служебният кабинет, назначен от Румен Радев, саботира газовата връзка България - Гърция, като е отказано вписването на Надзорния съвет на преносния оператор "Ай Си Джи Би". Отделно дойде и изненадващото решение на служебния енергиен министър Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода.

От Министерството на енергетиката отрекоха да извършват саботаж и казаха, че Агенция по вписванията е спряла вписването на Надзорния съвет заради грешка в едно от имената.

Българският директор на дружеството "Ай Си Джи Би", което ще е оператор на газопровода – Теодора Георгиева, каза, че се очаква обектът да бъде въведен в експлоатация през септември-октомври, като допълни, че се работи по ускоряване на административните процедури по разрешителни за пускането на съоръжението. Технически е необходимо обектът да получи от ДНСК Акт 15 и Акт 16.

Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия предостави безвъзмездно за предпроектни проучвания през 2010 г. 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна програма на България. Европейската инвестиционна банка кредитира строежа със 110 млн. евро.

Започва седмица на протести под надслов #ГАZwithme

Пълна седмица на протести започва от 8 август, понеделник, озаглавени #ГАZwithme. Един от тях вече се проведе в петък пред президе...

Още от ПОЛИТИКА:

Омбудсманът пита КЗК има ли картел при продажбата на дърва, пелети и въглища за огрев

Командирът на авиобаза "Граф Игнатиево": Небето ни е сигурно, 14 пилоти ще управляват F-16

Бившият ни консул в Одрин: Само с горските служители в борбата с миграцията няма да стане

Прогноза за времето - 26 септември (понеделник)

И Сърбия няма да признае референдумите в украинските региони

Петьо Костадинов: Партия МИР предлага решение на всеки един от проблемите на българите

Ивайло Калфин: Войната е във фаза, в която руският президент няма какво да губи и ще използва всичко

Красимир Якимов: Писахме двойка на надзора на ББР, намалихме заплатите

Гълъб Донев: Няма да признаем резултатите от референдумите в Украйна

Илин Димитров: 9% ДДС за туризма и таван на разходите

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика