НА ЖИВОВойната в Украйна

Явор Гечев обобщи проблемите на лозарите: Неконсумация на вино, сив сектор и липса на пазари

1439

Неконсумация на вино, сив сектор и липса на пазари. Това обобщи министърът на земеделието в служебното правителство Явор Гечев по време на изслушване в земеделска комисия за проблемите, свързани с лозарството в България.  

Той отчете, че лозарският сектор е един от уязвимите в момента. "Има натрупани фактори, които с COVID кризата като че ли ескалираха. От там почнаха редица от проблемите с неконсумацията на големи количества вина и преходните остатъци. В България тази година преходен остатък са 35% вина. Това на практика влияе тежко на пазара, а украинската криза съвсем довърши нещата по отношение на цените на горивата, торове, работна ръка в това число", коментира земеделският министър. Стана ясно ,че от 2015 г. е забранено подпомагането на сектора, било то на площ, килограми или по какъвто и да е друг начин в рамките на ЕС. "Това не значи, че няма подпомагане в цяла Европа", добави още Гечев. 

Според него виненото грозде има стойност, когато се превърне във вино. "Трябва да мислим цялостна стратегия не само за производството на вино, а маркетингови стратегии по отношение на продажбата на вина. Трябва да търсим номенклатури, които отличават различните вина и райони. Другото, което е, трябва да търсим пазари. Един от най-големите проблеми - това е сивият сектор", каза още Гечев.

ОЩЕ: Колко са производителите на вино у нас?

Министърът уточни, че стратегическият план обхваща цялото земеделие.

От бранша поискаха властта да види, че лозарите съществуват и проблемите им да бъдат взети присърце. Стана ясно, че има свръхпроизводство на грозде и вино и че българските лозари не са конкурентни на международните пазари. Отчетена бе и липсата на контрол в сектора от гледна точка на нелоялната конкуренция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Икономика

Лиляна Павлова: Политическият...
Васил Велев: Средната минимална...
Хампарцумян: В Москва ще се пие...
Минорно, с умерен спад отвориха...
Бизнесмен: Тенденцията в цяла...
Зам.-председателят на ЕК: Извън...
Стоянов: Не очаквам новият пакет...
Симеон Дянков: Цените никога...
Moody's: България по-скоро ще...
Белгия пред дилема дали да удължи...
Рязък скок на заетостта в САЩ,...
Държавна агенция не спазва закона...

Последни новини