Колко са производителите на вино у нас?

4605
Колко са производителите на вино у нас?
Снимка: iStock

Производителите на вино в България увеличават броя си през последните няколко години, сочат данните на Изпълнителната агенция по лозата и виното, цитирани от министъра на земеделието Иван Иванов.

През миналата 2021 година винопроизводителите у нас възлизат на 336. Това е увеличение спрямо предходната 2020 година, когато са достигали 311 броя и спрямо 2019 година, когато производителите на вино са били 282.

Преработеното грозде през миналата година достига 127 661 тона, а съхраняваните количества вино към 31 юли на винарска година е 81 580 465 литра. Това посочи земеделският министър по време на отбелязването на празника на лозаря св. Трифон Зарезан в град Плевен, съобщават от пресцентъра на Министерството на земеделието.

„Министерство на земеделието приема развитието на лозаро-винарския сектор като един от своите приоритети. Определено можем да кажем, че с успех се прилага Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2019-2023 г.”, каза Иванов.

Земеделският министър добави, че мерките, по които се подпомагат стопаните са „Преструктуриране и конверсия на лозя“, „Информиране в държавите членки“, „Застраховане на реколтата“, „Събиране на реколтата на зелено“ и „Инвестиции в предприятия“, с годишен бюджет повече от 50.305 млн. лева.

Той поясни, че през миналата година са сключени 196 договора по програмата, а общо разплатените средства са над 36 млн. лева. По думите му през тази година предстои да бъдат обявен прием по 4 мерки. Иванов уточни още, че тази година са увеличени средства за подпомагане по редица мерките.

По мярка „Преструктуриране и конверсия на лозя“ ръстът е от 75 на 90% от разходите за всяка дейност. При мярката за „Инвестиции в предприятията от 50% на 70% се увеличават помощта за микро-, малки и средни предприятия, от 25 на 35% за предприятия с по-малко от 750 служители или с оборот, по-малък от 200 млн. евро и от 15 на 25% за предприятия с над 750 служители или с оборот над 200 млн. евро.

Ръст има и по мярката „Застраховане на реколтата“, той е от 50 на 70 на сто за кандидати, застраховали реколтата си срещу неблагоприятни климатични условия, загуби, причинени от животни, болести по растенията или нашествия от вредител. За 2021 и 2022 г. добавен нов застрахователен риск – загуби причинени от пандемии по хората. Увеличението по мярка „Събиране реколтата на зелено“ е от 50 на 70% от сумата на преките разходи за операциите по отстраняване на гроздовете и на загубата на приходи от прилагането на мярката но не повече от 3410,74 лв./ха.

„Едни от водещите елементи в този сектор са както качеството на продуктите, така и грижата за потребителите. България споделя напълно европейската политика за високи стандарти за производство на индивидуализирани, екологично чисти и здравословни гроздови и винени продукти“, подчерта министър Иванов. Според него, страната ни заема достойно място на винената карта на света и се е утвърдила като предпочитана дестинация за винен туризъм.

Още: Кой е най-масовият семеен бизнес в България?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com