Натискът върху Байдън да се следят и контролират американските оръжия в Украйна расте

2702
Натискът върху Байдън да се следят и контролират американските оръжия в Украйна расте
Снимка: Getty Images

Окуражени от скромната си победа в междинните избори, републиканците, които спечелиха слабо мнозинство само в Камарата на представителите на новия Конгрес, предупреждават администрацията на Байдън, че ще упражняват много по-строг надзор върху огромната военна помощ, изпратена на Украйна, пише The Washington Post.

Очаквайки подобни искания, администрацията на Байдън, която вече е похарчила почти 20 милиарда долара за военна подкрепа за Киев, рекламира усилията си за контрол на оръжията през последните седмици. Държавният департамент и Пентагонът очертаха плановете си да предпазят американските оръжия от попадане в неподходящи ръце. Те предвиждат увеличаване на броя на проверките и обучението на украинците. Но тези инициативи все още не са успокоили скептиците сред републиканците, които изискват одити и други мерки за отчетност.

ОЩЕ: Чрез специална програма САЩ ще пречат на Русия да взeма оръжията им в Украйна

Естония ще получи общо 156 млн. евро компенсация от ЕС за военната помощ за Украйна

В допълнение към 135 милиона евро, решението за отпускането на които беше взето по-рано, Естония ще получи допълнително още 21 милиона ...

Повечето във вашингтонския истаблишмънт са съгласни, че като цяло искането за по-голям контрол е нещо добро. Експертите обаче предупреждават, че има сериозни ограничения, които ще попречат на пълното отчитане на всички прехвърлени в Украйна оръжия. Това със сигурност ще разгневи най-яростните критици на Байдън.

"Недостатъци в контрола на крайната употреба съществуват дори при най-добрите обстоятелства, а в Украйна обстоятелствата далеч не са най-добрите, това е сигурно. Трябва да бъдем прагматични за това, което можем да постигнем", каза Елиас Юсиф, международен експерт по търговия с оръжие в Stimson Center.

"Конгресът ще изиска от правителството да отчете всички средства, отпуснати на Украйна“, заяви републиканският представител Марджъри Тейлър Грийн този месец. Тя обяви мерки за одит на програмата за помощ, след като Байдън поиска още 37 милиарда за правителството в Киев. "Бъдещето трябва да бъде отговорно", каза лидерът на републиканците в Камарата на представителите Кевин Маккарти. По-рано той заяви в интервю за Си Ен Ен, че на Украйна не трябва да се дава пълен "картбланш" в борбата ѝ срещу руските войски.

ОЩЕ: Републиканци призоваха за одит на средствата, отпуснати от Байдън за Украйна

Но затягането на контрола може да започнат още преди републиканците да поемат контрола над Камарата на представителите. Тази камара вече прие версия на законопроекта за отбраната, който предвижда цяла поредица от разпоредби за доклади от Пентагона и генералните инспектори, които контролират трансферите на оръжия и военно оборудване. Законопроектът предвижда и създаване на работна група, която ще разработва и прилага мерки за наблюдение. И за разлика от надигащия се републикански хор на украинския скептицизъм в долната камара, подобни позиции, макар и да не са съгласувани с версията на законопроекта на Сената, която все още предстои да се гледа, до голяма степен се радват на двупартийна подкрепа.

Анализ: САЩ могат да останат световен полицай само като раздават оръжие без грешки

Американската военна помощ за Украйна се оказа по-ефективна от дългата и злополучна военна намеса на САЩ в Афганистан. Неотдавнашно изя...

"Данъкоплатците имат право да знаят, че инвестициите отиват там, където трябва да отидат", каза в интервю демократът и бивш военен Джейсън Кроу.

Кроу ръководи усилията на Комитета по въоръжените сили да включи в закона за отбраната инструкции за генералния инспектор на военното министерство да прегледа, инспектира, разследва и по друг начин да провери усилията на Пентагона да помогне на Украйна. Той нарече тази директива необходима. В същото време той не се смята за критик, който твърди, че Министерството на отбраната и украинците не са сериозни по този въпрос.

"Във всеки конфликт може да има грешки и неточности с доставките", обясни той. Кроу обаче призна и, че Съединените щати могат да упражняват само ограничен контрол и водене на записки. "Ние не се опитваме да усъвършенстваме всичко. Това е брутален, широкомащабен въоръжен конфликт, където битката се води от къща за къща, от улица на улица, от окоп на окоп. Нещо ще бъде загубено, това е сигурно. Ние не се опитваме да гарантираме, че нито едно оборудване и оръжие не попада в ръцете на руснаците, но искаме да гарантираме, че това няма да се случи в голям мащаб", обобщи той.

Законодатели, представители на Пентагона и експерти единодушно казват, че все още няма много поводи за безпокойство. Според тях Украйна е далновидна в използването на получената помощ и с готовност докладва как използва средствата, идващи от Америка. Те смятат, че по този начин Киев иска да гарантира запазването на тази помощ. Освен това има усещане, че украинците имат силно национално чувство за самоуважение и не искат да застрашат офанзивата си, като продават оръжия на черния пазар.

Дори и най-малката вероятност смъртоносно оръжие да изтече през съществуващите пукнатини предизвиква сериозна загриженост за мнозина. Това е така, защото Западът доставя на Украйна по-малки и по-трудни за проследяване оръжия, а цивилното население на страната е изправено пред огромни предизвикателства, които заплашват тяхното оцеляване.

Франция предаде на Украйна мощна ракетна установка LRU

Френското министерство на отбраната е предало на Украйна ракетна система за залпов огън с голям обсег от модела LRU. Тя вече е пристигн...

Част от загрижеността са практическите ограничения. Според говорителя на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър Съединените щати извършват проверки на оръжия в Украйна, "когато и където условията за сигурност позволяват". Те се извършват на места "отдалечени от фронтовата линия“. Райдър отказа да предостави допълнителни подробности за програмата на инспекция, позовавайки се на необходимостта от поддържане на оперативни мерки за сигурност и защита на войските от жертви.

Средствата, които Държавният департамент може да похарчи за изпращане на инспектори в Украйна, обаче са ограничени. Поради това пропускат да проверят всяка входяща пратка. До началото на ноември американските инспектори са извършили само две лични проверки от февруари, когато Русия започна инвазията. Те са тествали само около 10% от 22 000 оръжия, доставени от Вашингтон, включително установките "земя-въздух" "Стингър" и противотанковите "Джавелин", които изискват засилено наблюдение. Затова Кроу и други негови колеги искат Държавният департамент да увеличи броя на специалистите, които да извършват редовни проверки на украинските складове.

Има и друга причина - законът. Съществува Закон за контрол върху износа на оръжие, който определя правилата за контрол на крайната употреба. Според него администрацията на президента трябва да предостави "достатъчни гаранции", че получателят ще използва доставените оръжия и военно оборудване по предназначение, както и да спазва условията поставени от САЩ. В повечето случаи такива проверки се извършват изключително в пунктовете за предаване на оръжие на украинската страна. Само в специални случаи, обикновено когато се използват секретни технологии в предаваното оръжие, получаващата страна е длъжна да осигури засилен контрол. Тя осигурява съгласуване на серийни номера и предоставяне на отчети от бойното поле. В Украйна под такива проверки попадат "Стингър", "Джавелин", системи за ПВО "Авенджър" и прибори за нощно виждане.

Някои законодатели твърдят, че настоящата система не е достатъчно добра. Те отбелязват, че преди конфликта Украйна е била силно корумпирана страна, както се вижда от международните индекси за корупция.

"Ние имаме отговорността да установим контрол от трети страни, като се имат предвид обемите, които доставяме. Правим това по целия свят", каза в интервю републиканецът Майк Уолц. Той отбеляза, че тази практика се използва навсякъде, от Индия до Израел и "в онези страни, които имат много по-добра ситуация с корупцията и прозрачността", отколкото в Украйна.

Словакия предаде 30 БМП на Украйна, в замяна ще получи танкове Leopard 2A4 от Германия

Словакия е прехвърлила на Украйна 30 бойни машини на пехотата БМП-1. В замяна ще получи от Берлин танкове Leopard 2A4. Това съобщи в Tw...

Уолц, заедно с Кроу и други законодатели, настоява за включване на повече мерки за надзор в законопроекта за отбраната и е напълно в подкрепа на това украинските бойци да останат добре въоръжени. Но той смята, че администрацията на Байдън е била твърде предпазлива при изпращането на американци на терена, за да получат по-ясна картина за използването на доставените оръжия.

"В момента групи от американски ветерани като наемници в цяла Украйна", каза Уолтс. Той намеква, че може да им бъде възложено да докладват на Пентагона и Държавния департамент как доставените оръжия се използват близо до фронтовата линия. Освен това, твърди Уолтс, е необходимо да се гарантира, че американските инспектори могат да бъдат изпращани не само в централните украински складове, но и "на ниво бригада и дори на ниво батальон", без излишен риск.

Досега администрацията на Байдън се съпротивляваше на исканията за задълбочени прегледи на оръжейните доставки в Украйна, опасявайки се, че това ще доведе до разширяване на конфликта. Според американски служители, които анонимно са се съгласили да разговарят по оперативни теми, сега американските специалисти извършват проверки без лично въоръжение. Но ако бъдат изпратени по-близо до фронтовата линия, най-вероятно ще бъде невъзможно да се изпълни такова условие.

Въпреки това, според Уолц, руският президент Владимир Путин провежда пропагандна кампания, обвиняваща САЩ и НАТО, че действат тайно в Украйна, настройвайки нейното население срещу Москва. "Администрацията се самоограничава. Приемлив риск е хората зад фронтовите линии да проверяват къде отива цялата помощ, изпращана за Украйна, и да помагат на украинците да я използват по-ефективно", заяви Уолц.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари