Жилищното кредитиране забави минимално растежа в края на 2022 г.

2494
Жилищното кредитиране забави минимално растежа в края на 2022 г.
Снимка: БНБ

Жилищното кредитиране у нас забавя минимално темпа на растеж в края на 2022 година, сочат данните на Българската народна банка.

Заемите за жилище нарастват със 17.8% на годишна база до общо 16.5 млрд. лева към края на месец декември миналата година. Темпът на растеж намалява спрямо предходния месец ноември, когато годишното увеличение достигаше 18%. 

Жилищните кредити скочиха с 18% за година

Жилищното кредитиране у нас отказва да забави темпото в края на годината, въпреки предупрежденията за възможен скок по лихвите и влошав...

Търсенето на ипотечни заеми у нас през 2022 година достигна рекордни размери, като според експерти, внушителният растеж в този сегмент се дължи и на поскъпването на цените на имотите, което се материализира под формата на жилищни кредити за по-високи суми.

Така или иначе, жилищното кредитиране в България изпраща втора поредна силна година, след добрата 2021. За сравнение, в края на 2021 година годишният ръст достигаше 16.5%, докато в края на 2020 година увеличението бе 11.6% на годишна база, след годишен ръст от 14.5% в края на 2019 година.

Очакваното повишение на лихвите по кредити, в резултат на затягането на паричната политика от Европейската централна банка, може да повлияе на пазара на ипотечни кредити. Според прогнози на БНБ от миналата година, покачване на лихвите по заеми и депозити може да се очаква в края на 2022 г. и през първата половина на 2023 година.

БНБ очаква значително повишение на лихвите по кредити и депозити

Потребителските кредити също забавят темпа на растеж в края на 2022 година, сочат данните на БНБ. Общият размер на заемите за потребление нараства с 12.4% на годишна база до 15.004 млрд. лева към края на месец декември миналата година. Темпът на растеж се забавя спрямо предходния ноември, когато годишното повишение възлизаше на 14.1%.

Лихвите по депозитите започнаха да нарастват

Лихвите по срочните депозити у нас започнаха да нарастват на фона на затягането на паричната политика от страна на Европейската централ...

Общият размер на кредитите на домакинствата (и НТООД) у нас достига 33.12 млрд. лева в края на миналата година, като нараства с 14.6% на годишна база (ръст от 15.5% в края на ноември).

Кредитите за нефинансовия бизнес достигат 41.14 млрд. лева към края на 2022 година, като нарастват с 10.4% спрямо края на декември 2021 година. Годишният темп на растеж отчита понижение и на това поле, след като през ноември възлизаше на 11.1%.

Общият размер на кредитите за неправителствения сектор у нас нараства с 12.7% на годишна база до общо 80.2 млрд. лева към края на декември 2022 година, при годишното увеличение през ноември от 13.5%.

Изменението в размера на кредитите за неправителствения сектор е повлияно и от нетните продажби на кредити от Други парично-финансови институции (Други ПФИ), чиито обем за последните дванадесет месеца е 156.1 млн. лева. На годишна база продадените кредити от Други ПФИ са 156.1 млн. лв. (в т. ч. 2.8 млн. лв. през декември 2022 г.) като за последните дванадесет месеца няма обратно изкупени кредити.

Още: Жилищното кредитиране продължава да расте рекордно въпреки очакваното повишение на лихвите

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ отчете увеличаване на депозитите и свиване на кредитите в края на 2023 г.

Deutsche bank отчете най-високата си тримесечна печалба от 11 години

Рокадите продължават: Смениха и директора на АДФИ

Финансовият министър увери еврокомисар, че работим за приемане на еврото

Вноска без такса и през уикенда предлага Пощенска банка

Обявиха колко е бюджетният дефицит за 2023 г.

Ключов представител на Фед: Няма да бързаме с намаляването на лихвите

ЕЦБ е поискала от "УниКредит" да ограничи бизнеса си в Русия

Банкер: Очевидно е, че няма да приемем еврото на 1 януари

НСИ: През 2023 г. доходите са изпреварили разходите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com