Лихвите по депозитите започнаха да нарастват

8303
Лихвите по депозитите започнаха да нарастват
Снимка: БГНЕС

Лихвите по срочните депозити у нас започнаха да нарастват на фона на затягането на паричната политика от страна на Европейската централна банка. Цената на кредитите също отбелязва минимален ръст, но засега остава в границите от периода, преди ЕЦБ да започне да повишава основните си лихвени проценти.

Средната годишна лихва по новите левови депозити за домакинствата нараства до 0.37% през месец октомври, сочат данните на Българската народна банка. Това представлява увеличение от 0.10 процентни пункта спрямо предходния месец септември и 0.30 процентни пункта спрямо октомври миналата година. За сравнение, преди месец депозитите, договорени в левове, са били разкривани при средна годишна доходност от 0.27%, а преди година средната лихва е била едва 0.07%. Това означава, че лихвите по тези влогове са скочили 5 пъти спрямо нивото, при което са договаряни преди 12 месеца.

БНБ очаква значително повишение на лихвите по кредити и депозити

Лихвите по кредитите и депозитите у нас може да се повишат значително спрямо настоящите нива в резултат на действията на Европейската ц...

Подобна е ситуацията и с депозитите за домакинствата в евро. През октомври новите срочни влогове в евро са били договаряни при средна годишна лихва от 0.48%. За сравнение, месец по-рано средната лихва е била 0.30%, а през октомври 2021 година тези влогове са били откривани при средна годишна доходност от 0.47%. Трябва да се отбележи, че годишното повишение в доходността изглежда минимално, тъй като през октомври миналата година средната лихва, при която са били договаряни депозитите в евро, скочи рязко цели седем пъти на месечна база, след като бе едва 0.07% през предходния месец. Това обаче беше еднократен ефект, като средната лихва по влогове в евро намаля отново още през следващия месец до 0.10%.

Сега обаче има основания да се очаква, че повишението на лихвите по депозитите ще бъде по-дългосрочна тенденция с оглед затягането на паричната политика в еврозоната и по света. Според БНБ, „значително” покачване на лихвите по кредити и депозити може да се очаква през последното тримесечие на тази година и първото полугодие на следващата 2023 година, става ясно от редовната „Макроикономическата прогноза” на институцията.

Депозитите на домакинствата намаляха с 265 000 броя за година

Лихвите по депозитите за нефинансовия бизнес също бележат повишение. Срочните бизнес влогове в евро са били договаряни през октомври срещу средна годишна лихва от 0.38%. Преди месец средната лихва по тези депозити е била 0.14%, а преди 12 месеца доходността беше отрицателна – средна лихва от минус 0.15%.

Средната лихва по новите бизнес депозити в евро нараства до 0.37% през октомври тази година. Пред месец тези влогове са били откривани при средна годишна доходност от 0.25%, а преди година средната лихва е била едва 0.01% или 37 пъти по-ниска спрямо настоящите равнища.

Жилищните кредити минаха 16 млрд. лева

Кредитите на домакинствата у нас продължава да нараства с бързи темпове на фона на предупрежденията, че предстои повишаване на лихвенит...

Депозитите на домакинствата у нас нарастват със 7.3% на годишна база до общо 69.77 млрд. лева към края на месец октомври, докато влоговете на нефинансовия бизнес записват ръст от 23.7% за същия период до общо 39.2 млрд. лева, сочат данните на БНБ.

Лихви по жилищните кредити се отблъскват от историческото дъно

След като през предходните месеци се наблюдаваше разнопосочно движение на лихвите по кредити за бизнес и домакинства, тенденцията продължава и през октомври.

Средната годишна лихва по новите жилищни кредити в левове се отблъсква от историческото си дъно, достигайки до 2.48% през октомври, спрямо средна лихва от 2.46% месец по-рано и средно 2.66% преди 12 месеца.

Средната година лихва по новите потребителските кредити, договаряни в левове, възлиза на 8.36% през октомври, спрямо 8.23% месец по-рано и 8.18% през октомври 2021 година.

Теглим все повече кредити за суми над 100 000 лева

Банковите кредити за високи суми се радват на засилен интерес сред домакинствата през последната година, отразявайки бума при ипотечнот...

Към края на този октомври, жилищните кредити нарастват със 17.9% на годишна база до рекордните 16.01 млрд. лева, докато потребителските заеми бележат увеличение от 13.8% за същия период до общо 15.05 млрд. лева.

Средните лихви по новите заеми в левове за нефинансовия бизнес възлизат на 3.07% и 2.42% през октомври, съответно за кредити до 1 млн. лева и за заеми над тази сума. Преди месец средните лихви по тези заеми са били 3.04% и 2.5%, а преди година са достигали 2.86% и 2.56%.

Средните лихви по новите бизнес кредити в евро през октомври възлизат на 3.40% и 3.52% съответно за заеми до 1 млн. лева и за кредити над тази сума. През предходния септември тези кредити са били договаряни при средна годишна лихва от 3.49% и 3.14%, докато преди година средната цена е била 2.42% и 1.67%.

Кредити за нефинансовия бизнес в България нарастват с 10.4% на годишна база до общо 40.58 млрд. лева към края на месец октомври 2022 година.

Още: Лихвите по заемите за жилище с ново дъно, кредитите за бизнеса поскъпват

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Близо 1,5 млрд. лева са прехвърлени между частните пенсионни фондове през 2023 г.

Димитър Радев: БНБ и банките до голяма степен вече са част от еврозоната

Асен Василев коментира ще се вдигат ли данъците

Асен Василев: Ако приеме еврото, България за втори път в историята ще използва световна валута

Председателят на Еврогрупата каза в София ще приемем ли еврото през 2025 г.

Ето за какво харчат парите си българите: НСИ излезе с точни данни

Управителят на БНБ внесе номинацията на Кристалина Георгиева за втори мандат начело на МВФ

Година след фалита на Credit Suisse: Какво е състоянието на европейските банки?

Най-големите икономики в света усилено разработват цифрови валути: САЩ изостава

Ето колко стана средната пенсия в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com