Жилищните кредити скочиха с 18% за година

1222
Жилищните кредити скочиха с 18% за година
Снимка: iStock

Жилищното кредитиране у нас отказва да забави темпото в края на годината, въпреки предупрежденията за възможен скок по лихвите и влошаващите се икономически перспективи. Общият размер на всички жилищни кредити нараства с 18% на годишна база през ноември до 16.24 млрд. лева, сочат данните на Българската народна банка. Темпът на растеж се усилва с минималните 0.01 процентни пункта спрямо предходния месец, когато увеличението бе 17.9%. Така за последните 12 месеца обемът на заемите за жилище в България е нараснал с близо 2.5 млрд. лева.

Въпреки, че цените на жилищата нараснаха рекордно, а през третото тримесечие пазарът на имоти отчете първия годишен спад в сделките от 18 месеца насам, търсенето на ипотечни кредити остава на историческо високо ниво. Според експерти, основната причина за това са ниските лихви по жилищните кредити и високата инфлация, която прави реалните лихвени проценти силно отрицателни. Паралелно с това инвестицията в недвижим имот се разглежда като метод за борба с обезценяването на парите.

Теглим все повече кредити за суми над 100 000 лева

Банковите кредити за високи суми се радват на засилен интерес сред домакинствата през последната година, отразявайки бума при ипотечнот...

Охлаждането е факт: Сделките с недвижими имоти у нас намаляват

БНБ не спира да предупреждава, че всичко това може да провокира ръст на необслужваните кредити при влошаване на икономическата среда и рязко покачване на лихвите по заемите.

„Повишените цени на енергоносителите, затруднения във веригите за доставки и изгледите за забавяне на външното търсене могат да се отразят негативно върху икономическата активност и финансовото състояние на предприятията и домакинствата. В допълнение, протичащият в глобален мащаб процес на бързо покачване на лихвените проценти през следващите месеци ще се пренесе върху нивата им в страната. Кредитните институции е необходимо да съобразяват политиката си по отношение на кредитната дейност, провизирането и капиталовото планиране с рисковете в икономическата среда.”, посочват от БНБ в съобщение относно нивото на антицикличния капиталов буфер, които банките у нас трябва да поддържат към рискови кредитни експозиции. Според решението на БНБ нивото на буфера през първото тримесечие на 2024 година трябва да е 2%.

Потребителските заеми също нарастват с бързи темпове. Към края на ноември потребителските кредити възлизат на 15.17 млрд. лева, като се увеличават с 14.1% на годишна база. Темпът на растеж нараства спрямо предходния месец, когато годишното увеличение бе 13.8%. Така за последните 12 месец, обемът на заемите за потребление у нас е нараснал с близо 1.9 млрд. лева.

Жилищните кредити поевтиняха тройно за десетилетие

Лихвите по жилищните кредити у нас продължават да намаляват, достигайки нови рекордно ниски нива. Средната годишна лихва по новите заем...

Общият размер на кредитите за Домакинства (и НТООД) възлиза на 33.110 млрд. лева (21.4% от БВП) в края на ноември 2022 година. Спрямо същия месец на 2021 г. те се увеличават с 15.5% (15.3% годишно повишение през октомври 2022 година).

Кредитите за нефинансовия бизнес нарастват с 11.1% на годишна база през ноември до общо 41.17 млрд. лева (26.6% от БВП). Темпът на растеж се засилва спрямо предходния месец, когато бе отчетено годишно увеличение от 10.4%.

В края на ноември 2022 г. кредитите за неправителствения сектор са 80.181 млрд. лева (51.9% от БВП) при 79.192 млрд. лв. към октомври 2022 г. (51.2% от БВП). През ноември 2022 г. те се увеличават на годишна база с 13.5% (13.1% годишно повишение през октомври 2022 година).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

БНБ обяви прогнозата си за българската икономика

БАКБ купува "Токуда Банк"

НАП обяви колко хора вече са подали данъчни декларации

Дацов: Проблемът с фискалния резерв беше измислен и раздухан

Кристалина Георгиева каза тежката си дума за плоския данък в България

Колко пъти ЕЦБ може да намали лихвите до края на годината?

Все повече банкноти от 50 и 100 лева са в обращение

Разходите за пенсии скочиха с двуцифрен процент спрямо миналата година

Димитър Манолов за великденските добавки: А защо има хора, които получават 526 лв. пенсия?

Световната банка обяви възможно ли е приемането на еврото в България през 2025 г.? (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com