Bloomberg: Западът се нуждае от руските железници, за да доставя оръжие на Киев

16318
Bloomberg: Западът се нуждае от руските железници, за да доставя оръжие на Киев
Снимка: Getty Images

Най-незащитеното звено в производството на оръжия за Украйна са доставките на редкоземни метали от Китай през Русия, твърди Bloomberg. Обемът на транспортирането им с руските железници се е увеличил повече от 2 пъти през първите 9 месеца на 2022 г.

Изпращането на модерни танкове в Украйна е ключов въпрос, пред който са изправени съюзниците на Киев след приключването на срещата на техните министри на отбраната в Германия на 20 януари. Според Bloomberg може би най-уязвимото звено във веригите за доставки за производство на такива оръжия са железопътните линии, които минават през територията на противника, който съюзниците се опитват да победят.

Русия е в центъра на железопътния товарен маршрут, който доставя на западните оръжейни производители металите, от които се нуждаят за производството на микрочипове, електроника и боеприпаси, използвани в съвременните оръжия. Повечето от така наречените редкоземни метали се добиват в Китай. Руските железници превозват все повече и повече от критичните метали, необходими на европейската отбранителна индустрия.

През първите 9 месеца на миналата 2022 година обемът на китайските редкоземни елементи, транспортирани с влак през Русия, нарасна до 36 074 тона, тоест 2 пъти повече от обема, транспортиран през цялата 2021 г. Това показват данните на Европейския съюз, с които се запознаха репортерите на Bloomberg. Търговията с редкоземни метали е нараснала с повече от 80% до 377 милиона евро (408 милиона долара) през деветте месеца до септември.

„Удивително е, че въпреки всички санкции, тази верига за доставки все още работи", каза Майкъл Вурмсер, основател на Norge Mining. „Това подчертава важността на редкоземните елементи и колко много зависим от тях."

Вурмсер говори от Давос, Швейцария, където се срещна с лидери в индустрията, които се опитват да разнообразят веригите за доставки на стратегически важни минерали. От Norge Mining твърдят, че разработват няколко големи норвежки находища на ванадий и титан, два метала, които играят критична роля в отбранителната индустрия. Още: Берлин официално: 14 танка "Леопард" 2А6 заминават за Украйна

Китай доставя повече от 90% от редкоземните елементи, използвани в Европа, а последните данни на ЕС показват, че значителна част от тези елементи се транспортират по руските железници, които служат като важна връзка в китайската инициатива „Един пояс, един път“.

Товарните превози по руските железопътни линии продължават да бъдат критични за европейската индустрия и през юли ЕС публикува насоки, уточняващи, че транзитните стоки през Русия не подлежат на санкции. 

Редкоземните метали, добивани в Китай, като лантан, се използват широко от западните производители на оръжие за бронебойни боеприпаси. Голяма част от европейското търсене на тежкия волфрам, използван от Thales Air Defense и Rheinmetall за производство на противотанкови оръжия, се доставя от Китай. 

Според оценки на ЕС, които репортерите на Bloomberg успяха да прочетат, украинският конфликт показа, че Европа зависи от руските железници и транспортни коридори за търговията си с Китай. 

Въпреки че железопътният транспорт представлява само 3-4% от общата търговия между Китай и ЕС и само малка част от морския транспорт, железопътният транспорт може да намали времето за доставка с няколко седмици. Отнема само 16 дни на товарен влак, тръгващ от Ухан, за да пресече руска територия и да стигне до Дуисбург, Германия. Два пъти повече време отнема превоз на товари от Азия до Северна Европа по море. 

Железопътният транспорт от Китай до Европа може да се извърши по няколко маршрута. Обемът на транзитния трафик по Северния коридор се е увеличил значително от 2016 г. насам, достигайки 692 500 броя 20-футови еквивалентни контейнера (TEU) през 2021 г. Но след като Русия започна инвазията в Украйна, тези цифри рязко намаляха и от януари до април 2022 г. обемът на транзитния трафик възлиза едва на 187 хиляди TEU.

Алтернативните коридори, минаващи в средата на континента и на юг, са с ограничен капацитет, недостатъчно развити и неспособни да компенсират намаляването на обема на доставките по северния маршрут. Както каза един служител на ЕС, това може да е проблем в средносрочен до дългосрочен план, но не и сега, защото повечето критични товари не подлежат на санкции. 

Фактът, че противниците могат да контролират важни връзки във веригите за доставки, не е нищо ново, каза Рафаел Лос, анализатор в Европейския съвет за външни отношения, занимаващ се с военната търговия. Япония използва американски скрап, за да поддържа флота си по време на Втората световна война. По време на Студената война доставките на метали от Съветския съюз помогнаха за попълването на западните арсенали, насочени към Москва. Още: "Не се нуждаем от стотици благодарности, а от стотици танкове"

„Това, което се промени от епохата на Студената война, е, че икономическите инструменти за принуда сега играят много по-важна роля в управлението на конкуренцията", каза Лос. „Не винаги е ясно какъв е техният очакван ефект, но те със сигурност имат способността да нарушават веригите за доставки.”

Въпреки че обемът на стоките, транспортирани с железопътен транспорт, представлява само малка част от общия обем на търговията между ЕС и Китай, Русия може да увеличи таксите за транзит и да създаде допълнителни проблеми за европейските вносители, ако Москва реши да блокира преминаването на 15-те железопътни вагони, които преминават всеки ден през този район по този транзитен маршрут. 

Загубата на достъп до китайските волфрамови мини, които представляват повече от 83% от световното производство, може да направи западната икономика особено уязвима. 

Волфрамът играе решаваща роля в производството на редица продукти, от батерии до магнити и микрочипове. Китай и Русия заедно контролират близо две трети от установените запаси от волфрам, а търсенето на метала сега се движи от „разходи за отбрана, подхранвани от конфликта между Украйна и Русия“, каза Tungsten West, който се опитва да започне разработка на нова мина в югозападната част на Англия. 

„Конкуренцията за ресурси ще стане още по-интензивна“, заключи Лос.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари