Как да спрете побеляването на косата с народни средства?

19175
Как да спрете побеляването на косата с народни средства?
Снимка: Istock/Guliver

Побеляването на косата е един неизбежен процес, свързван с остаряването, но има случаи, в които първите признаци на “сива коса” идват много по-рано от очакваното. На какво може да се дължи това?

Преждевременното побеляване може да се дължи на генетична предразположеност, огромен стрес или други фактори в живота ни. На пазара има редица продукти, които ни позволяват да прикрием сивите коси или служат като превенция от преждевременно посивяване, но техните състави невинаги са подходящи за нашия скалп, с недобри съставки или пък са извън бюджета ни.

Именно поради тази причина на помощ идва и народната медицина с многобройните й лекове за всеки проблем. Днес ви представяме няколко изпитани методи срещу преждевременното побеляване на косата. Дори и да не проработят за вас, те няма да ви навредят. Останете до края и изберете своя вариант.

Боядисването на коса – през колко време да го правим?

Методи срещу побеляване на косата

Къри

Използвайте листата от къри (на прах), за да предотвратите преждевременното побеляване на косата. Към една чаша мътеница добавете супена лъжица листа на прах и нанесете върху косата - от корените до краищата. Оставете за 35-40 минути, след което измийте обилно с помощта на шампоан. 

Друг вариант е да сварите пресни листа от къри в кокосово масло, след това да прецедите течността и да масажирате леко скалпа с получената смес в продължение на 20 минути. Изплакнете обилно.

Изберете един от двата варианта и го прилагайте на косата си веднъж в седмицата. Така ще я поддържате жизнена със здрави корени.

Косата: 10 мита, на които всички вярват - част 2

Амла

Амлата е вид плод, който е известен и с помощта против посивяване на косата, както и за стимулиране на нейния растеж. Достатъчно е само да го консумирате редовно, но за по-добри ефекти може да приготвите и домашно масло, с което да масажирате скалпа. Използвайте 4-5 сушени парчета амла и сварете в кокосово масло, прецедете и масажирайте за няколко минути. Изплакнете обилно с шампоан. Прилагайте два пъти в седмицата. Ако скалпът ви е мазен - вместо кокосово масло използвайте само пресен сок от амла за осъществяване на масажа.

Обелки от картофи

Не бързайте да изхвърляте обелките от картофите, тъй като те могат да имат много ползи както за красотата, така и за домакинството. В случая ще разгледаме тяхното свойство като естествен оцветител на косата. Лечението с обелки ще спомогне за потушаване на посивяването. Използвайте обелките на няколко картофа и ги сварете до гъста смес. Изчакайте да изстине, прецедете и добавете няколко капки етерично масло по избор. Съхранявате в затворен съд. Нанася се на измита коса, като се изплаква със сместа. Прилага се 2 пъти в седмицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 27 април /валутен калкулатор/

6 "невинни" признака, които карат жената да изглежда зле в очите на мъжа

10 признака на дъщеря, която е зависима от майка си

Това многогодишно цъфтящо растение e богат източник на витамини и минерали

Ядат ли се листата на червеното цвекло?

Как и кога да почистваме преди Великден?

Колко време трябва, за да втаса козунакът?

Яде ли се кората на райската ябълка?

Как да запазим козунака мек за по-дълго време?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com