Какво е задължително да направите при зазимяване на хризантемите?

5900

Първата стъпка е да се уверите, че растението има запас от полезни вещества и минерали за зимата. За да направите това, започнете торенето от началото на септември. Подходящи са калиеви и фосфорни торове. От една страна, те допринасят за изобилен цъфтеж, а от друга страна, те са необходими на растението за успешно зимуване.

Освен това във всеки случай хризантемата трябва да бъде отрязана за зимата. Как да го направя? Отстранявате всички изсъхнали и загнили стебла. Не оставяйте лоши стари клони. Има голяма вероятност те да започнат да гният през зимата. В този случай гниенето ще започне да се движи към здрави клони.

Струва си да се отбележи, че здраво растение може да презимува дори при неблагоприятни метеорологични условия и с недостатъчна грижа. Ако цветето е болно или развалено от вредители, тогава най-добрите условия на задържане не гарантират, че ще живее до пролетта.

6 стайни растения, които цъфтят като луди през зимата

Преди зимуване се уверете, че хризантемата не страда от болести или вредители. Важно е. Ако растението е болно от нещо, тогава най-вероятно няма да може да презимува. Затова бъдете нащрек. Опитайте се да разпознаете проблемите рано и да ги отстраните, докато навън е още топло.

При зазимяването на хризантемите обикновено се изкопават. Това се прави поради факта, че зимуването на хризантемата на открито рядко е успешно. Но ако живеете в регион с мек климат, можете да опитате да оставите цветята навън. Така че няма да се намесвате в естествените процеси, което само по себе си има добър ефект върху състоянието на цветето.

Хризантемата в саксия за зимно съхранение обича уюта. Не понася сланата, затова повечето градинари ги изкопават, засаждат в саксия и го поставят на закрито. Тези манипулации не трябва да се правят точно преди замръзване. Можете да засадите цъфтящ храст в саксия. Ще украси дома ви. Тъй като сферичните хризантеми в повечето случаи не са високи и големи, те лесно ще се поберат на перваза на прозореца ви.

Цветята, които задължително трябва да засадите в градината си преди зимата, за да растат здрави и силни

Не забравяйте да обърнете внимание на избора на саксия. Тъй като корените на хризантемите растат на ширина, саксията трябва да бъде съответно широка. В същото време изобщо не е необходимо тя да е дълбока. Вашата хризантема няма да прекара много време в саксия. В продължение на няколко месеца и дори през зимата, когато растежът на растението е потиснат, огромна саксия изобщо не е необходима.

Хризантемата не обича прекомерната влага. Ето защо дренажът в саксия е задължителен. Без него водата може да започне да се събира в контейнера. Той измества въздуха от почвата. Освен това във влажна среда започват да се размножават патогенни бактерии, мухи, гъбички и други вредители. Корените на растението ще започнат да страдат от това.

Никога НЕ слагайте саксиите с тези цветя на перваза на прозореца особено през зимата

Когато пресаждате хризантемите, опитайте се да не повредите корените. За да направите всичко лесно, можете да разкопаете и овлажните около хризантемата. Земята ще се намокри и лесно можете да извадите растението. След това го засадете в саксия. Хризантемата не се засажда много дълбоко.

В началото, когато хризантемата все още цъфти, можете да я оставите на перваза на прозореца или просто в светла стая. Но когато растението избледнее, по-добре е да намерите засенчено, хладно място за него, където ще има достатъчна влажност на въздуха. Ако оставите хризантема за цялата зима на място, където има много слънчева светлина, тогава тя може да продължи да расте. Това ще й отнеме зимната почивка и ще я изтощи. Така до пролетта ще имате слабо растение.

С края на зимата хризантемата възобновява дейността си. След като студовете преминат и настъпи повече или по-малко топло време, цветето може да бъде засадено отново навън. Обикновено това се прави в средата или края на април, но все пак е по-добре да се съсредоточите върху особеностите на местния климат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Градинарство

Цветята, които задължително...
Златен градинарски трик: Подхранвайте...
Кога се изкарват мушкатата навън...
7 стайни растения, които допринасят...
Цветето, което мирише най-силно...
Направете това сега, ако не искате...
Засаждане на чесън от скилидка...
Цветята, които да засадите до...
Растения, които са подходящи...
Как да се грижим за алое вера през...
4 лесни съвета да унищожите паякообразни...
Кога е подходящото време за засаждане...

Последни новини