Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате

8275
Цветята през МАЙ: Дейности, които да не пропускате
Снимка: iStock

Месец май е изпълнен с живот и много работа в градината. Има много дейности, с който може да се захванете, като например да се погрижите за готовите пролетни луковици за следващата година. След като преминат ги оставете да се разпаднат и добавете течен тор към почвата, за да я подобрите за следващата година.

Не забравяйте да отворите вратите на оранжерията в по-топлите дни. Можете също така да навлажните, за да увеличите влажността и да възпрете червените паякообразни акари. Поливането трябва да става рано през деня или по-късно, за да извлечете максимума от водата.

Цветя, за които да се погрижите през май

През този месец втвърдете полуиздръжливите растения, като ги оставите навън през деня и ги върнете под капак през нощта за 7 до 10 дни, преди да ги засадите на открито.

Може да засадите летни висящи кошници, като добавите качествен компост, тор с бавно освобождаване и водозадържащи кристали, за да ги поддържате в отлично състояние. Защитете ги от късна слана под покритие.

4 цветя за вашата градина, които ще цъфтят и в най-голямата суша

Разделете тревисти гранични многогодишни растения, за да подобрите жизнеността и да създадете нови растения. Подрежете обратно разпръснати растения като аубриета, алисум и кендитуфт, след като са прецъфтели, за да насърчите нов и повече цъфтеж.

Към края на месеца внимавайте за брашнеста мана по цъфтящи храсти и цветя, като рододендрони. Третирайте с фунгицид, за да предотвратите по-нататъшно разпространение. През този период проверявайте добре за болести и вредители.

Повдигнете незабравките, за да предотвратите силното самозасяване и да намалите разпространението, ако дворът ви е малък и нямате нужда.

Подрежете пенстемоните, както и късно цъфтящите орлови нокти. Може да засадите вечнозелени катерещи храсти, отглеждани в контейнери.

Кои пролетни цветя за градина е добре да засеем?

Вземете резници от нежни трайни насаждения, като фуксия и пеларгониум или от иглолистна дървесина от храстовидни билки - градински чай и лимонова върбинка.

През май може да вържете клонки и катерливи рози. Полагането на стъблата хоризонтално ще помогне за производството на повече цветя.

Подрязвайте пролетно цъфтящите храсти след цъфтежа. Подрежете лавандуловите растения. Подхранвайте трайни саксийни растения, за да освежите компоста. Допълвайте контейнерните растения с балансирана течна храна на всеки 2-4 седмици, за да насърчите здравословния растеж. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Поливане на краставици и домати - сутрин или вечер е най-добре да се прави

Условия за доматените растения, за да дадат отлична реколта

Добра грижа за краставиците след засаждане

Засадете доматите преди тази дата, за да е богата реколтата им

Засаждане на краставици 2024 - кои са най-добрите дати

Най-подходящото време за засаждане на краставици в градината

Защо е задължително пръскането на лозята през май?

Как се прави пикиране на домати в кофички?

Това е най-доброто място за засаждане на рози в градината

Отлично решение: Репички в домашната градина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com