Кога се прави първото пролетно пръскане на овошките?

2977
Кога се прави първото пролетно пръскане на овошките?
Снимка: Actualno.com

Дългите празниците, през които според обичаите и традициите не се работи къщна и селскостопанска работа, са към своя край, но можем да използваме оставащите почивни дни, за да си припомним какви пролетни дейности предстоят в градината и как да се погрижим за насажденията, дръвчетата, а и за фигурата си след дългото стоене край тежките трапези, отрупани с обредни ястия.

През месец май се очертават освен мрачни дъждовни дни и такива с много слънце и спокойно време, подходящи за работа на открито, но дали не сме закъснели с първото пролетно пръскане на овошките, или все още имаме време да се погрижим за дръвчетата, за да ни радват с вкусните си ароматни плодове, отгледани от ръцете ни?

Първото пролетно пръскане на овошките – не закъснявайте догодина

Оказва се, че за някои дръвчета е късно за първото пролетно пръскане на овошките. Семковите, каквито са ябълката, крушата, дюлята и други, се пръскат от набъбването на пъпките до разпукването им във фаза “миши души”, което се случва през март. Късно е дори за първото предцъфтежно пръскане на семковите, за което са подходящи дните в началото до средата на април – според това каква е годината и в кои части на страната са дръвчетата – на север или на юг, високо в планината, където традиционно е по-студено до по-късна пролет и съответно по-късно се развиват дръвчетата, или в полето, където по-високите температурите предполагат по-ранен цъфтеж.

За задължителното пръскане на овошките през март – ето какво да знаем

Брашнеста мана, струпясване, хоботници, листни въшки са само част от болестите и вредителите, срещу които вече сте пропуснали да третирате семковите в градината си. Това обаче не означава, че тази статия няма да е полезна за вас – напротив – именно тя ще ви даде знанията, които ще ви помогнат да не закъснявате и да не пропускате важни етапи от грижата за дръвчетата си през следващата година. Полезна е и защото от нея ще научите и кога се прави късното пролетно пръскане и защо е важно да не го пропускате.

Късно пролетно пръскане – месец май е идеален за целта

Късното пролетно пръскане за разлика от първото пролетно пръскане на овошките, което се прави, преди да се разпъпят пъпките, е подходящо за времето след приключване на цъфтежа на дръвчетата, което обикновено се случва именно през настоящия месец – май. Отново върху това оказва влияние каква е годината и къде се намират овошките, но най-вероятно не сте закъснели и може да се погрижите, за да се радвате по-късно на здрави и вкусни плодове.

Пръскането през месец май трябва да се повтаря всяка седмица или пред 10-тина дни, за да се гарантира защитата от вредители и болести, тъй като това е месец с обилни валежи традиционно и по принцип, а дъждът вероятно ви е известно, че отмива разтвора, с който извършвате пръскането и за защита и ефективност се налага извършване на периодични и повтарящи се пръскания през целия месец. Не само обилните дъждове, но и фактът, че това е месецът, през който дръвчетата се развиват бързо, обуславя необходимостта от системни пръскания, за да са ефективни.

С какво е полезно да се пръскат овошките през април?

Някои правила относно пръскането на овощните дръвчета

  • Не се пръска в дъждовно време. Следете прогнозата и не пръскайте днес, ако утре ще вали. Пръскането в дъжд пък е още по-абсурдно и безсмислено. Изберете отрязък от месеца, през който се прогнозира сухо време, без дъжд.
  • Докато повечето градирани знаят, че пръскане в дъждовно време е пари и труд, хвърлени напразно, по-малко познат е фактът, че пръскането във ветровито време е средства и труд, хвърлени на вятъра. Буквално. Той отнася препарата другаде, а не там, където е нужно.  Изберете спокойно и тихо време за пръскане.
  • Не е удачно и добре за дръвчетата да се пръска в жега или в студ.
  • Изборът на пръскачка съвсем не е без значение и е не по-малко важен  от избора на препарати. Най-добре е да използвате стандартна за гръб или ръчна пръскачка, която разпръсква на няколко струйки, за да пръскате равномерно навсякъде дръвчетата. Процесът не е труден, ако сте натрупали познания и имате дори минимален опит в пръскането.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ГРАДИНАРСТВО:

Как се прави подхранване на цъфтящи цветя

Кога е най-добре да се подхранва пипера

Как се прави торене на мушкато с кристалон?

Кога се прави подхранване на чесън, за да имате богата реколта

Поръсете лука с това и ще забравите за луковата муха

Торене на лука и чесъна през юни - ето как се прави

Какво да засадите до ягодите, за да получите невероятна реколта?

Билките, които всеки градинар трябва да има в градината си - те прогонват вредителите

Растенията, които трябва да засадите до доматите - реколтата няма да има прибиране

Този плод е най-добрият домашен тор за домати, използвайте го на 2 седмици

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Градинарство