Любопитно

Какъв трябва да е нормалният пулс

13467
Сърдечната честота е сред „жизнените показатели“ за здравето на човека. Нормалният пулс отмерва броя удари в минута, при които сърцето се свива или разпуска.

Скоростта на пулса, варира според физическа активност. Така например, при заплахи и емоционални реакции, нормалният пулс може да се промени рязко. Когато човек е в покой е характерна умерена сърдечна честота.

Познанията, над това, какъв трябва да е нормалният пулс са отличен ориентир за идентифициране и на редица здравословни проблеми.

Факти за нормален пулс и сърдечната честота

Нормалният сърдечен пулс, мери броя удари на сърцето в минута.

След 10 годишна възраст, от 60 до 100 удара в минута се приемат за нормален пулс.

Сърцето ускорява ритъма си по време на тренировка. За различните възрасти, препоръчителният максимален пулс, варира.

Важна е не само скоростта. Сърдечният ритъм има също определящо значение, а неправилният пулс може да е знак за здравословни проблеми от различно естество.

Статистиките сочат, че:

Един, на всеки четири случаи на смърт, настъпва в резултат на сърдечно заболяване. Ето, защо следенето на нормалния пулс, ще намали риска от сърдечни усложнения.

Каква е сърдечна честота?

Американската сърдечна асоциация приема за нормален пулс отброяването между 60 и 100 удара за 60 секунди. Според научните изследвания, честотата се променя с възрастта и възможностите за физическа активност.

За нормален пулс се отбелязват още, че физически активни хора, в т. ч. спортисти, имат до 40 удара в минута.

Сърдечният ритъм се измерва с ударите на сърцето за 60 секунди.

Нормален пулс е:

- Броят удари за минута време;

- Сърцето е орган мускул в гърдите. Когато бие, то изпомпва кръв, богата на кислород и полезни вещества. Последните от своя страна се връщат като отпадни продукти;

- Здравото сърце, доставя на точното количество кръв на цялото тяло, за да изпълнява всичките си задачи.

Например, изплашен или изненадан човек, отделя адреналин. Това е хормон, който ускорява сърдечната честота. Това е подготовка за тялото да ползва повече кислород и енергия, за да се предпази от потенциална опасност.

Как най-точно да измерим пулс

Измерването на нормалния ритъм е лесно. Може да откриете пулса над китката или шията. Опитайте да измерите своя пулс на артерията. Той се долавя над китката в страни, точно под страната на палеца на ръката.

За да измерите пулса, внимателно натиснете с върха на показалеца и среден пръст. Натискът трябва да е насочен над кръвоносния съд, на китката. Избройте ударите, в рамките на минута.

Може също да преброите за период от 30 секунди и да умножите броя на две или да преброите за 10 секунди и да умножите по шест.

Като алтернатива, за засичане на нормален пулс може да използвате автоматичен уред, който замерва сърдечния ритъм. Такъв уред лесно се настройва и засича, дори, кога сте в не нормиран диапазон.

Нормален пулс - измерване в покой

Трябва да тествате сърдечната си честота в покой. Това се прави, преди да измерите сърдечна честота в тренировъчен режим. Най-доброто време за измерване е сутрин, преди ставане от нощния сън.

За правилно отчитане е добре да замервате няколко дни подред по едно и също време.

Идеален пулс

- Възрастта и телосложението, оказват голямо влияние на нормалния пулс. Всяко нещо може да повлияе на сърдечната дейност в т. ч.:

- Температура;

- положение на тялото в легнало, седнало или изправено положение;

- емоционално състояние;

- прием на кофеин и други енергийни напитки;

- определени лекарства;

- сърдечни или щитовидни проблеми.

Начини за измерване на нормален пулс:

Съществуват няколко начина да проверите пулса си. Сред най-разпространените са:

Метод 1: Радиален импулс

За измерване по този метод, трябва да намерите радиалната артерия.

Поставете показалеца и средните пръсти от вътрешната страна китката, точно под палеца.

Не използвайте палеца, тъй като артерията може да затрудни преброяването с точност.

След като усетите пулса, пребройте, колко удара правят за 15 секунди. След това умножете това число по 4, за да получите сърдечната честота. Например 20 удара за 15 секунди се равнява на ритъма на сърцето от 80 удара за 60 секунди.

Метод 2: Каротиден пулс

За да проверите пулса си по този метод, трябва да намерите каротидната артерия.

Поставете показалеца и средните пръсти отстрани, точно под челюстната кост. Ако се налага, може да изместите пръстите, докато доловите, как сърцето ви тупти.

Пребройте импулсите, които усещате за 15 секунди.

Умножете това число с 4, за да получите сърдечната си честота.

Метод 3: Дорзалис педис

Артерията се намира на гърба на ходилото. За да измерите, поставете показалеца и средните пръсти над най-високата точка на костта, която върви по горната част на стъпалото. Може да се наложи, да преместите пръстите по костта или леко на всяка страна, за да усетите пулса.

След като сте открили пулса, избройте за 15 секунди ударите. После умножете по 4 и така ще получите броя на удари за минута.

Метод 4: Брахиален пулс

Друго място за проверка на пулса е брахиалната артерия. Тя е разположена от вътрешната страна на лакътната ямка. Точно в тази зона се притиска. Този метод се използва най-често за измерване нормален пулс у малки деца.

За целта, завъртете ръката така, че да е леко наведена, а вътрешната страна на ръка да е обърната към тавана.

Поставете показалец и среден пръст по протежение страната на ръката, между кривата на лакътя отгоре и заострената част на лакътната кост, отдолу. След това преместете пръстите на сантиметър нагоре по ръката. Ако се наложи натиснете силно, но не прекалено, за да усетите пулса.

След като го доловите, пребройте колко удара прави за 15 секунди. Умножете с 4, за да получите сърдечната честота.

Метод 5: Измерване на пулса с помощно устройство

Има редица устройства, които измерват пулса. Такива са например:

домашни апарати за кръвно налягане;

приложения за смартфони;

дигитални фитнес тракери;

тренировъчни уреди.

Цифровите фитнес проследяващи устройства, носени на китката, домашните апарати за кръвно налягане и приложенията за смартфони, са с по-малка точност от ръчната проверка. Тези апарати са много полезни при упражнения във фитнеса или по време на голямо физическо натоварване.

Нормален пулс:

Нормалният пулс е с честота от 60 и до 100. Той е ритмичен, с еднаква сила във всяка пулсация. Съществуват много са факторите, които влияят над пулса.

Трениращите редовно и спортистите имат по-бавен пулс. Това е в резултат работата на сърцето и червените кръвни клетки, които доставят кислород. За спортуващи хора, пулсът може да е под 60 в минута.

Друг важен факт е показва, че пулсът при всички хора се ускорява при вдишване, а при издишване се забавя. Това е известно като т, н. “синусова аритмия” и е обичайно състояние.

Усещане за “прескачане” на сърцето в не чести случаи, при здрави хора в резултат на екстрасистоли. Последните се приемат за нормални.

При зачестяване, трябва да се търсят консултации с кардиолог. Това е изключително важно при сърдечноболни или възрастни хора изложени на рискови фактори.

Не нормален пулс – анормален пулс:

Аритмичен пулс – характеризира се с неравномерни пулсации, в различни етапи от време. Той се проявява с различен интензитет и отпускане на пулсациите.

Слаб или липсващ пулс – когато такъв е на лице, може да става дума за дехидратация на организма или ниско кръвно налягане. Когато е отслабен или липсващ само в определени зони, може да е сигнал за атеросклероза.

Тахикардия по време на покой

Хиперкинетичен пулс – известен и като “прескачащ” пулс и е характерен при повишено налягане. Това състояние може да е в резултат на анемия, атеросклероза, хипертония, фебрилитет, тиреотоксикоза и др. Смата се за нормален пулс при физическо натоварване, стрес и др.

Хипокинетичен пулс – такъв пулс е слаб, при понижено налягане, известно още като “сближени граници”. Може да е в резултат на ниско кръвно налягане, дехидратация, заболявания на клапи, сърдечна недостатъчност и пр.

Кога да мерим пулса

Най-правилно е пулсът да бъде измерван в покой. За да се направи пълна диагностика, трябва да се мери, преди и след физическа активност.

Нормалните граници за пулс в покой са между 60 и 100.

По време на физическо натоварване и според възрастта, пулсът в покой и нивата на интензивност в тренировките варират.

Скоростта, с която пулсът се връща в норми е показател за сърдечносъдова кондиция.

Доверието кара сърцата да бият в синхрон

Сърцата на хората, които се доверяват един на друг, бият в синхрон. Това са установили специалисти от Дания след провеждането на изслед...

Етикети:

Гласували общо: 1 потребители

Още от Любопитно

Дневен хороскоп за 17 септември
Цветна София
Нова ГОЛА СНИМКА на Никол Шерцингер взриви мрежата
Маги Халваджиян е специален гост на Leader Talks
Защо учебната година започва точно на 15 септември?
Защо чаят от липа е толкова полезен

Последни новини

 • Роден е Христо Смирненски

  Христо Димитров Измирлиев с псевдоним Христо Смирненски е български поет и журналист. Основна тема в творчеството му е социалната несправедливост. Христо Смирненски е роден на 17 септември 1898 година в град Кукуш, тогава в Османската империя, днес Килкис, Гърция, в семейството на Димитър Христов И...

 • Франция нанесе първа загуба на България на Евроволей 2019

  Българският национален отбор по волейбол записа първа загуба в мач в груповата фаза на Евроволей 2019. "Лъвовете" паднаха с 3:0 (19:25, 21:25, 14:25) от Франция, като през целия двубой класата на френския тим се оказа непреодолима за нашия тим. Най-резултатен за нашия тим бе Цветан Соколов с 10 ...

 • Новините: Най-важното за деня, 16 септември

  Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 септември.  СКАНДАЛ В СЕМ: СВЕТОСЛАВ КОСТОВ ОТРЕЧЕ ДА ИМА ЦЕНЗУРА В БНР И ОТБЯГНА КУП ВАЖНИ ВЪПРОСИ Генералния директор на БНР Светослав Костов е категоричен, че няма цензура в националното радио...

 • Нови учебници и учебни програми за учениците от 4-ти и 10-ти клас

  Новата учебна година започва с промени. Нови учебници и нови учебни програми влизат в сила за учениците от 4-ти и 10-ти клас, съобщава Nova. Промяна има и в изпитите на четвъртокласниците в края на годината. От тях отпадат тези по "Човекът и природата" и "Човекът и обществото". Остават само тестове...

 • До 6 години затвор за забавена данъчна декларация обмислят в Румъния

  Румънският министър на финансите Еуджен Теодорович предлага наказание със затвор за онези, които не плащат навреме данъците и осигуровките си, съобщи в. “Гъндул”. Теодорович е внесъл в Сената проектозакон, който предвижда от 1 до 6 години затвор за невнасяне в предвидения от закона 30-д...

 • Жена загина на пътя Русе - Бяла

  Жена загина при катастрофа на пътя Русе-Бяла, преди разклона за село Иваново, съобщиха от МВР. Сигнал за инцидента е подаден малко след 18,20 часа. На място са изпратени екипи на полицията и на Спешна помощ. По първоначална информация лек автомобил, пътуващ в посока Русе, е навлязъл в лентата за на...

 • Отнемане на предимство на кортежа на НСО - основна версия за катастрофата с Караянчева

  Отнемане на предимство на автомобила на НСО е основната версия, по която работят разследващите след катастрофата с шефа на парламента Цвета Караянчева. Според пътни експерти нараняванията на Караянчева показват, че тя се е возила в автомобила без колан, съобщи NOVA. Бързата и професионална реакция ...

 • Каракачанов: Разпоредил съм обучените за охрана на границата военни да са в готовност

  „Аз съм разпоредил модулите в Българската армия, които са обучени през последните две години и половина за охрана на границата и съдействат на „Гранична полиция“, да бъдат в готовност. Те са от различните бригади специални модули, които се изпращат на границата, като първоначално, ...

 • Шефът на БНР получава над 8200 лева - повече от премиера

  Светослав Костов е получил през август заплата от 8209 лева, а през юли заплащането му е било малко по-скромно - 7800 лева, съобщава 24 часа. Оказва се, че генералният директор на Българско национално радио, който зае поста на 2 юли тази година, на практика е по-високо платен от министър-председател...

 • След тригодишна битка: Род Стюарт пребори рака

  Род Стюарт е в ремисия, след като в продължение на три години се бореше с рак на простатата. Това заяви самият певец пред Контактмюзик, предава 24 часа. 74-годишният музикант бил диагностициран със заболяването през февруари 2016 година след рутинен медицински преглед. Той взе участие в благотворит...

 • Постоянен арест за мъжа, убил приятелката си в Глоджево

  Окръжният съд в Русе остави за постоянно в ареста 27-годишния П.М., обвинен за убийство, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град. Тежкото престъпление бе извършено на 13 септември т.г. в град Глоджево, припомня 24 часа. При битов скандал младежът нанесъл прободни рани на 22-годишната си п...

 • Доклад: Разходите за отбрана на ЕС са прекалено малки за амбициите му

  Целта на ЕС да увеличи разходите за отбрана до 22,5 милиарда евро през следващото десетилетие не е достатъчна за амбициите му в сектора. Това посочва Европейската сметна палата в своя годишен преглед на документа за сътрудничество и политика в областта на отбраната на Блока, пише базираното в Брюксе...

 • Комисията по атестиране одобри Иван Гешев

  Комисията за атестиране и конкурси прие, че номинирания за главен прокурор и настоящ заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев притежава нужните професионални качества за заемане на поста. Заседанието си комисията проведе съгласно чл. 173, ал. 9 от Закона за съдебната власт, като утре предстои това д...

 • Над 3000 първокласници тръгнаха на училище в Пловдив и областта

  68 хиляди ученици прекрачват прага на училищата тази година в Пловдив и областта. Малко над 3 хиляди от тях са първокласници. Всички училища в град Пловдив са готови за учебната година. Ремонтите в 47 учебни заведения вече са приключили и няма да има проблем с материалната база, увериха от Регион...

 • Кийра Найтли роди второто си дете

  Кийра Найтли е станала майка за втори път. 34-годишната актриса е запазила в тайна раждането и все още не се знае точната дата, както и пола на бебето. За щастливото събитие се разбра, след като холивудската звезда беше снимана в Лондон заедно със съпруга си и новороденото им бебе. Найтли и бившия...

 • На местните избори в Русе ВМРО и НФСБ ще бъдат екип

  Две от патриотичните партии - ВМРО и НФСБ в Русе ще бъдат заедно на местните избори на 27 октомври. Това съобщи пред журналисти депутатът от ВМРО Искрен Веселинов. На 16 септември е подписано споразумение между местните организации на двете политически партии за създаване на местна коалиция, която в...

 • Новата учебна година започна във Варна

  С празнични тържества, много настроение и танци, започна новата учебна година във варненските училища.  Както всяка година, ученици, родители и педагози се събраха в училищните дворове, където с националния химн и приемане на училищното знаме бе даден старт на тържествените церемонии. Различн...

 • Основните задачи на Зеленски - връщането на Крим и мира в Донбас

  Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви в понеделник, че все още счита мира в Донбас и връщането на Крим за свои основни задачи като държавен глава и няма намерение да се отказва от санкциите срещу Русия в това отношение, цитира думите му TACC. "Краят на войната и на окупацията на всички укр...

 • С мобилно приложение КНСБ бори сивия сектор

  Мобилно приложение, разработено от Конфедерацията на независимите синдикати в 6 (КНСБ) за всички платформи за мобилни приложения в рамките на проект "Активно гражданско участие за превенция и ограничаване на недекларираната заетост", представиха днес в Стара Загора. На VOX КNSB работници и клиенти щ...

 • Тържествено откриха новата учебна година в Каварна

  Първият учебен ден в училищата на територията на община Каварна премина тържествено. Сто първокласници прекрачиха прага на класните си стаи. В поздрава си към ученици, учители и родители кметът Нина Ставрева посочи: „Това е денят, в който всички ние се прекланяме пред духовното огнище на бълга...