9 съвета как да се спасим от НИСКОТО кръвно

78166
9 съвета как да се спасим от НИСКОТО кръвно
Снимка: Pixabay.com

Ниското кръвно не е болест. Но е добре да познаваме симптомите, които известяват рязкото му спадане, за да избегнем неразположенията. Полезно е да знаем и начините, с които да нормализираме ниското кръвно.

Умора, слабост, световъртеж, гадене, а в някои случаи и загуба на съзнание. Това състояние вероятно ви е добре познато, ако сте от хората, които страдат от ниско кръвно налягане. И може би вече имате печеливша стратегия, с която реагирате в такива ситуации. Сядане, лягане, изпиване на чаша вода са само част от популярните методи, които помагат да се справим.

От сайтът Rozally.bg дават още няколко съвета, които е добре да знаем.

Жега и задух – опасна комбинация

Жегата е абсолютно противопоказна, ако страдате от хипотония. Може да доведе до рязко понижаване на кръвното налягане, а в по-тежките случаи - и до загуба на съзнание. Затова избягвайте да стоите в помещения, които съчетават силна топлина и задух.

В никакъв случай не се изправяйте рязко

Четири неща, които ще ви помогнат да се справите с високото кръвно

Нова програма, разработена от изследователски екип, се фокусира върху диетата, физическите упражнения и съня, като ключови фактори за п...

Избягвайте да се изправяте рязко, особено след сън. Когато ставате, първо седнете и постойте така няколко минути и след това се изправете.

Пийте течности

Ако кръвното ви рязко падне, изпийте чаша айран или вода със сол, за да компенсирате загубата на натриеви соли. Пийте на малки глътки.

Повече плодове и зеленчуци

Те са богати на минерали и спомагат за реинтеграцията на елементите, които губим при обилно потене. А обилното потене, независимо дали е причинено от горещо време, спорт или стрес, може да доведе до рязко падане на кръвното налягане. При прекомерно изпотяване се губят течности, а с тях и минерални соли, особено калий и магнезий. Те са важни регулатори на кръвното налягане. Богати на калий са сушените и пресни кайсии, черният шоколад, зрелият боб, картофите, спанакът, тиквите и тиквичките, бананите, стафидите и бадемите. Добър природен източник на магнезий са зеленолистните зеленчуци, черният шоколад, бадемите, фъстъците, авокадото, кафявият ориз и овесените трици.

Ето защо 120/80 се счита за нормално кръвно налягане

Един от най-разпространените проблеми с напредването на годините е повишеното кръвно налягане. Причините са различни – заседналия...

Продължително стоене прав

Дългото стоене на едно място прав е противопоказно за хора с хипотония, тъй като затруднява венозното връщане на кръвта към сърцето. В такава ситуация е по-правилно да се правят малки стъпки напред-назад, за да могат крайниците да се раздвижват и да не спада рязко кръвното.

Между 12 и 15 часа – задължително на сянка

През лятото часовете между 12 и 15 са рискови за хората, които страдат от ниско кръвно налягане. Продължителното стоене под слънцето или спортуването в тези часове може рязко да понижи кръвното. Причината е в бързото затопляне на тялото, което, за да се охлади, насочва усилията си към повърхността, тоест към кожата, и в резултат налягането спада. Ако ви се налага да бъдете навън в тези часове, задължително търсете сянка, за да може организмът да балансира. И носете със себе си бутилка вода за пиене, както и спрей с термална вода, за да напръсквате кожата.

Повече свеж въздух

Уникално прост метод за сваляне на кръвното

Учени от American Heart Institute доказаха чрез изследване, че дори леките промени в начина на живот могат значително да облекчат състо...

Редовно проветрявайте помещенията. Задушното помещение провокира спадане на кръвното налягане. Но е важно и кога ще освежавате въздуха. Ако го правите в най-топлите часове на деня, полза няма да има. Проветрявайте сутрин и вечер - тогава въздухът е по-прохладен и освежава и ободрява. Щом се приберете вечер у дома, задължително проветрете - застоялият през деня въздух ще промени кръвното ви налягане.

Близнете сол

Това е най-бързата превантивна мярка, ако кръвното ви налягане падне, а не кофеиновите или газираните напитки, както мнозина предполагат. Храненето също е важно. В топлото време или по време на тренировки е възможно кръвното да падне под 100 mm Hg. За да балансирате, яжте храни, които съдържат повече вода и натриеви соли - краставици, домати, маруля, кисело мляко, особено ако е обогатено с пробиотици, които регулират чревната дейност.

Повдигнете краката си

Ако почувствате колебания в кръвното налягане, седнете и вдигнете краката си на високо. Това благоприятства венозното връщане от периферните части на тялото към сърцето и нормализира кръвното налягане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване с банани - ето как е правилно да се прави банановата диета

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.
Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Днес - 19 март, 2024 г, имен ден празнуват Дария, Найден, Дарина, Дарин. Честит имен ден! Името Дария е женската форма на името на персийския цар...