КЕВР ще има последната дума по енергийни сделки, решиха депутатите

2803
КЕВР ще има последната дума по енергийни сделки, решиха депутатите
Снимка: Actualno.com

Народното събрание прие на второ четене текстове от Закона за енергетиката, според които Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще има последната дума за сделки с дялове на дружества, осъществяващи пренос и разпределяне на електрическа енергия и газ.

По време на дебатите само от ДПС се обявиха "против" промените. Според Рамадан Аталай това е намеса на държавата в частно-правни отношения.

Работодателите искат от евродепутатите да накарат ЕК да каже по-бързо за американските централи

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) изпрати специално писмо до всички български евродепутати, с което ги мо...

"Няма как да подкрепим поредното закононарушение. Става въпрос, че КЕВР, при намесата си при 20% продажба на част от акциите, вече няма да се изисква да бъде само за онези предприятия, които нарушават националната сигурност", заяви той.

Делян Добрев от ГЕРБ защити промените с аргумента, че Комисията не получава ново правомощие, а само се уточнява вече съществуващо.

"За да не се лутат регулаторните органи в България кой след кой трябва да се произнесе и всеки да чака другия да се произнесе преди него, ние тука казваме, че КЕВР се произнася последна", добави бившият енергиен министър.

Изненадващо от БСП подкрепиха аргументите на ГЕРБ.

Депутат от "Обединени патриоти" иска коалиционен съвет с ГЕРБ заради ДПС

Да, точно така – по този начин депутатът от ВМРО Юлиан Ангелов отговори на въпрос дали вчерашната позиция на партията означава, ч...

"Ние, като парламентарна група, знаете, че уличихме на база съмнения нередности и заплаха за сигурността на тази енергийна система по електроразпределителното дружество ЧЕЗ. И смятаме, че държавата трябва да покаже силата да защити гражданите", заяви "червеният" Красимир Янков.

Според Данаил Кирилов от ГЕРБ обаче намесването на конкретна фирма заплашва институционалната сигурност и ощетява държавния интерес.

"Кои сте вие и кои сте уличили? Защо провокирате ЧЕЗ да търсят и да предявяват всякакви права по отношение на българския си партньор досега?", запита той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика