Колко крачки трябва да правим на ден, за да се спасим от тези заболявания?

11958
Колко крачки трябва да правим на ден, за да се спасим от тези заболявания?
Снимка: Getty Images/Guliver

Понастоящем в нашето съвремие е доста лесно да се определи количествено броят на крачките, които правим ежедневно - като се използват приложения за смартфони или други електронни устройства и монитори за физическа активност. Някои от тези и подобни прибори препоръчват на ден 10 000 като идеален брой крачки.

Ето какво ни разказва д-р Жузе Ферейра Сантуш.

Въпреки това броят на ежедневните крачки, които да правим с цел профилактика (превенция) на заболявания като цяло и за защита на сърдечно-съдовата система в частност, не е напълно консенсусен – тоест, сред специалистите няма единодушно мнение по този въпрос.

Например: за възрастни и хронично болни хора с ограничена подвижност дневно 10 000 крачки може да се окажат твърде много. За млади хора и такива в зряла възраст, които спортуват редовно, 10 000 крачки на ден е напълно възможно да бъдат прекалено лесно постижима цел.

Какво се случва с тялото, когато ходите по един час на ден

В проучване, публикувано през 2020 г., е оценено въздействието на броя на ежедневните крачки върху риска от смърт, включително смърт от сърдечни заболявания и рак. Проучването включва резултатите, получени от 4840 американски участници на средна възраст 57 години и минимална 40 години. От тях 54% са жени, а 36% - със затлъстяване. Използвани са устройства за наблюдение на броя на крачките и тяхната интензивност средно 6 дни в седмицата и 15 часа на ден.

Участниците били проследявани в продължение на средно 10 години. През този период е оценено влиянието на дневния брой крачки върху риска от смърт. Основните резултати се оказали следните.

Най-висок процент смъртност се наблюдава при хората, които правели по-малко от 2000 крачки на ден. Рискът от смърт намалява с увеличаване на броя на крачките, като е най-нисък в групата, която правела повече от 12 000 крачки дневно.

Най-голямата абсолютна полза е установена при участниците, които правели повече от 8000 крачки. В сравнение с онези, които правели само 4000 крачки, било констатирано с 52% намаление на риска от смърт, включително с 51% намаление на този риск вследствие на сърдечни заболявания и с 33% намаляване на риска от смърт поради раково заболяване.

Движението е здраве! Ето до какво ще доведе прекаленото седене

Ползата от броя на крачките върху риска от смъртност е установена категорично, независимо от женския или мъжкия пол и възрастта на участниците - като е налице дори при лица под 50 или над 65 години. За същия среден брой крачки тяхната интензивност (ходом, тичешком, бързо или бавно ходене) не е повлияла на смъртността. Резултатите от това проучване затвърждават следните препоръки.

Всяка физическа активност е по-добра от никаква за поддържане на здравето. Колкото по-голям е броят на крачките на ден, толкова по-голяма е ползата - като целта от най-малко 8000 крачки може да допринася осезаемо за намаляване на риска от рак и сърдечни заболявания.

Ако водите уседнал живот и решите да започнете активно да ходите, можете да го сторите постепенно, като си поставяте цели, подходящи за вашите способности. Не е задължително да започнете дневно с 10 000 крачки - тъй като можете да постигнете ползи за здравето с по-малък брой. Когато се съмнявате, попитайте лекаря си за съвет относно идеалното ниво на физическа активност за вас. От важно значение е да си поставите за цел да правите определено количество крачки на ден (независимо колко!), да наблюдавате ежедневните си постижения и да поддържате здравето и сърцето си.

Внимание! Статията носи информация само за обща култура и няма характер на медицинска препоръка. Обръщайте се винаги към медик-специалист!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Канела: защо е опасна и как влияе на нивата на кръвната захар?

Болката в сърцето отива в лявата ръка: каква може да бъде причината?

Лазаровден и Цветница: Срещата на християнските празници и народните традиции

Защо храчките в носоглътката не изчезват: възможни причини и лечение

Как да се отървете от гълъбите на балкона?

Как лесно да отделите черупката от яйце с помощта на вода и чаша

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

Тези 5 храни ще подобрят паметта ви

Всеки трябва да знае тези естествени лекове: Много ефикасни при ухапване от насекоми

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com