НА ЖИВОВойната в Украйна

Командир от "Азов": Руснаците опитаха да ни вербуват да се бием срещу САЩ и Запада

3486

Руското военно разузнаване се е опитало да привлече членове на полка "Азов", който защитаваше месеци наред стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол. Това заяви Богдан Кротевич – началник-щаб на полка.

Опитите на руснаците да вербуват защитниците на пристанищния град са се случили, след като те са били освободени от плен. От военното разузнаване на Москва им казали, че ще се бият "срещу САЩ и Запада", но войниците от "Азов" отказали, заяви Кротевич на 6 октомври.

Припомняме, че в средата на май около 2500 украински бойци се предадоха на руските сили в „Азовстал“ след героичната защита и така бе сложен край на обсадата на Мариупол.

Според майор Кротевич над 2000 защитници на Мариупол все още са в руски плен. „Всички офицери, които бяха освободени от плен, активно съдействат на координационния щаб по отношение на освобождаването на други военнопленници. Никой не е забравен. Офицерите, правителството, медиите и доброволците - всички ние трябва да помним, че в руските затвори все още се намират повече от 2000 защитници на Мариупол", заяви той, цитиран от Ukrinform.net.

Според него в момента има идея за нов "обменен фонд" за освобождаване на украински затворници, която все още не е обявена публично.

На 22 септември беше извършена най-голямата размяна на пленници между Киев и Москва. Бяха освободени 215 украински военнослужещи, от които 108 от полка „Азов“, а Украйна върна на Русия 55 пленници, сред които и бившия депутат Виктор Медведчук, известен като „кумът на Путин“.

Началникът-щабът на "Азов" добави, че има информация за настоящото задържане в наказателната колония в Еленовка на защитниците на Мариупол, включително и на бойците от "Азов". През юли там имаше мощна експлозия, при която бяха убити 53 украински военнопленници, а още 75 бяха ранени. Москва обвини Киев, че е ударил затвора с HIMARS, но всички доказателства сочат, че Русия стои зад случилото се.

"Войната все още не е приключила. Нашата война не приключи в Мариупол. Нашата война все още продължава в плен, на бойното поле и в процеса на възстановяване. Войната ни не е приключила, защото това е нашият път, това е защитата на Родината и народа ни. Нашата цел е победата, която не може да бъде приета за даденост", добави Кротевич.

Петимата командири на "Азов" ще останат в Турция до края на войната под личните гаранции за сигурност на президента Реджеп Тайип Ердоган.

ОЩЕ: Близките на бойците от полк "Азов" нямат никакви данни за тях

Боец от полка "Азов": И разбрах - или плен, или смърт

21-годишният украинец Богдан е служил в полка „Азов“, където постъпил през миналата година. След това попада в руски плен, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Кой е градът с най-добри условия...
Зеленски: Ситуацията на фронта...
Статистика: Християнското население...
Заради ареста на британски журналист:...
Европрокуратурата разкри схема...
Медведев: Ако НАТО достави Patriot...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.11....
НАТО обмисля изпращането на системи...
В Крим започнаха да произвеждат...
Британската полиция арестува...
НАТО: Всяка атака срещу съюзниците...
Франция предаде на Украйна мощна...

Последни новини