Близките на бойците от полк "Азов" нямат никакви данни за тях

3613
Близките на бойците от полк "Азов" нямат никакви данни за тях
Снимка: Facebook

Семействата на евакуираните от Азовстал защитници на Мариупол не знаят къде се намират членовете на полк "Азов" и нямат никакъв контакт с тях. Не е известно и при какви условия живеят те в момента. Това съобщи на брифинг Сандра Кротевич, сестра на майор Богдан Кротевич, началник-щаб, първи заместник-командир на полк „Азов“.

„Не знам къде се намира брат ми, евакуиран е, но не знаем в какво състояние е сега. Не е правил опит за контакти с нас“, каза тя, и призова медиите да казват истината. „Цялата тази евакуация не означава връщане у дома. Момчетата не са вкъщи. Не знаем къде са, в какви условия живеят. Наистина се надяваме руската страна да се отнася с тях в съответствие с Женевската конвенция и международното право, така както Украйна третира руските военнопленници“, каза тя.

Съпругата на офицера от граничната охрана на Донецк Олена Чернобай също се присъедини към призива световната общност да помогне за връщането на бойците у дома, включително и телата на загиналите.

Войниците от полка "Азов" може да получат смъртно наказание

Украинските бойци от полка "Азов", които се предадоха, след като се сражаваха в град Мариупол, ще бъдат изправени пред съда и рискуват ...

Наталка Зарицка, съпругата на войник от полк "Азов", каза, че за последно съпругът й се е свързал с нея на 17 май. „В момента не се знае къде се намира, дали е жив, дали е бил измъчван", каза жената. На 17 май съпругът й написал съобщение, че 24 от неговите 32 братя от взвода са загинали. 17 от тях загубили живота си при атака с фосфорна бомба. Общо 70 души са загинали при тази атака. „Напускането на нашите герои от Азовстал не е краят. Това е само началото на нов етап от войната", твърди жената.

Последните защитници на Мариупол останаха в завода Азовстал, докато не получиха заповед да спрат защитата на града и да спасят живота на бойците. В завода имаше войници от полк "Азов", морски пехотинци от 36-та бригада, граничари и служители на реда.

На 16 май МВР, ВВС, Националната гвардия и Гранична охрана започнаха съвместна операция за спасяване на защитниците на Мариупол, блокирани на територията на завод Азовстал. Командирите последни напуснаха завода. Войниците бяха отведени в окупирани от Русия територии. 53-ма тежко ранени бяха евакуирани в лечебно заведение в окупирания Новоазовск, а други 211 души бяха откарани в окупираната Оленивка през хуманитарен коридор. Очаква се да бъде извършена размяна на военнопленници, въпреки че руската Държавна дума дава противоречиви сигнали за одобрението си за размяната.

Още: война-украйна - Актуално новини на тема война-украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа