Крадецът на творба на Банкси от Украйна може да лежи 12 години в затвора

7302
Крадецът на творба на Банкси от Украйна може да лежи 12 години в затвора
Снимка: Getty Images

Ръководителят на групата, която се опита да открадне стенопис на уличния артист Банкси от стена в Украйна, може да бъде осъден на до 12 години затвор. Това се казва в изявление на Министерството на вътрешните работи на страната от понеделник, цитирано от CNN.

На заподозрения, чието име е Сергей Довгий, е било връчено уведомление, след като полицията е задържала предполагаемите крадци, опитващи се да премахнат произведението на изкуството от къща, разрушена от руски обстрел в град Хостомел миналия месец.

Музей в Брюксел показва произведенията на Банкси

В Брюксел отвори музей, посветен изцяло на творбите на британския графити артист Банкси. Изложбата ще бъде постоянна и включва над 130 ...

Случаят от киевското предградие е от началото на декември 2022 г. Тогава група от осем души на възраст между 27 и 60 години беше арестувана за кражбата.

Рисунката на жена, облечена в домашен халат, с ролки на косата и противогаз на лицето, бе конфискувана и не пострада при опита за кражба. Полицията е била повикана от местни жители, които наблюдавали случващото се. Органите на реда призовават Министерство на културата да реши каква да е съдбата на произведението.

Стенописът е една от няколкото творби, завършени от британския уличен художник в градове в Украйна, включително в столицата Киев, след нахлуването на Русия. Според полицията групата е премахнала стенописа от стената и е възнамерявала да го изнесе от мястото с помощта на дървени дъски. Заподозрените, които са родом от Киев и централния украински град Черкаси, са били "задържани на място", заяви началникът на военната администрация на Киевска област Олексий Кулеба по време на ареста им в началото на декември.

Мощен пожар в Сибир: Партизани спряха руски военни ешелони (ВИДЕО)

В нощта срещу 4 януари партизаните в Русия за пореден път спряха движението на влаковете по участъка от Транссибирската железница край ...

"Тези изображения са символ на нашата борба срещу врага", заяви Кулеба в канала си в "Телеграм" след арестите. "Това са истории за подкрепата и солидарността на целия цивилизован свят с Украйна. Нека направим всичко възможно, за да запазим произведенията на уличното изкуство като символ на нашата бъдеща победа".

Последвалото разследване е оценило произведението на изкуството на повече от 9 милиона гривни (244 000 долара). През ноември Банкси откри и стенопис на гимнастичка, която балансира върху купчина отломки, на стената на повредена сграда в освободения град Бородянка.

По-късно анонимният уличен художник потвърди пред The Art Newspaper, че е завършил общо седем нови творби в Украйна, включително стенопис, изобразяващ мъж, който се къпе на фона на щетите, нанесени от руския обстрел в село Хоренка. Във видеоклип, публикуван в Instagram, Банкси показва кадри от престоя си в страната и завършва с послание: "В знак на солидарност с народа на Украйна".

Основният извършител на престъплението от Хостомел е математикът, доброволец и екоактивист от Киев Сергей Довгий, роден през 1990 г. Той казва пред „Грати“, че открил произведението на изкуството през ноември и смятал, че сградата ще бъде разрушена, затова решил „да спаси“ рисунката. Твърди, че е щял да я продаде на търг в полза на Военните сили на Украйна, свързвайки се с известния аукцион „Сотбис“.

Мобилизиран руснак се обеси след като бе изнасилен от кадировци на фронта (СНИМКИ)

В окупираната от руските сили Луганска област се е обесил мобилизиран военнослужещ от Въоръжените сили на Руската федерация. Той е оста...

Довгий казва още, че е смятал да заснеме документален филм за свалянето на графита и за продажбата му. Дори поканил оператори да заснемат кражбата. „Мислех във филма да се извиня на Банкси. Да му кажа, че ако не беше война, не бих го направил“, споделя математикът.

Само че управата в Хостомел още преди това бе обявила стенописа на Банкси за културна ценност на града.

Снимки: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

22 светлинни творби преобразяват фасади, паркове и площади на Фестивала на светлините LUNAR

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт