Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София

777
Изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“ в КИЦ на Северна Македония в София
Снимка: КИЦ на РСМ

В галерията на Културно-информационния център на Република Северна Македония в София на 18 април (четвъртък) 2024, с начало от 18:30 часа, ще бъде открита художествената изложба „Живописта на Художествената академия в Щип“.

Изложбата

На изложбата ще бъдат представени произведения, които са създадени в Художествената академия при Университета „Гоце Делчев“ в Щип, в периода от 2019 до 2023 година. Съставът на авторите е от предишни и сегашни студенти в това учебно заведения, и това са: Александра Йеротиевич-Андреева, Бояна Тошевска, Вангел Крстиновски, Деян Витанов, Ивана Ивановска, Крсте Тарабунов, Миа Ефремова и Мики Иванов.

Още: Изложба живопис от авторите Мариян Дзин, Свилен Стефанов и Иво Пецов в Куманово

Д-р Иво Пецов, като куратор на изложбата, се погрижи да бъдат избрани най-характерните произведения от кръга на Художествената академия в Щип, в съответствие с целите на нейната програма – да образова кадри от областта на класическата живопис.

В образователната програма „Класическа живопис“ студентите от тази изложба са работили под менторството на различни преподаватели, сред които: Лариса Бондаренко и Владимир Недайборшч от Украйна, Виктория Егорова и Игор Егоров от Русия, както и македонските преподаватели: Яна Якимовска, Йордан Ефремов, Слободан Милошески и Ванга Димитриева-Кузманоска.

Най-застъпеният жанр е натюрмортът, а също така могат да бъдат видени и лицата на някои от авторите чрез жанра автопортрет, както и произведения, които са били част от специфични задачи от изучаваните предмети в Художествената академия.

Още: Изложба "Метафизични картин"“ на Иво Пецов

 

Класически техники

Изложбата обхваща класическите техники: маслени бои върху платно, акрил върху платно, сух пастел върху хартия и подобни, а форматите се галерийни.

При селектирането на произведенията се акцентираше върху владеенето на академичните умения в живописта. При селекцията беше отворена възможността за участие на творби на автори, които са изградили свой собствен стил и уникалност в изразяването, за чието развитие е допринесла Художествената академия в Щип.

Още: Галерия "Пентименто" открива самостоятелна изложба "Жив организъм" на художника Иво Пецов

Целта на изложбата е да представи качеството на художественото обучение и да утвърди Художествената академия в страната и региона, да представи пътя на развитие на творческите личности, свързани с тази институция.

Авторите

Александра Йеротиевич-Андреева е родена през 1982 година во Ужице, Сърбия. Живее и работи в България. В Ужице е завършила основно образование и средно Икономическо образование. Още от тогава посещава частни училища с живопис. В това време открива иконографията и се насочва към нея. През 2009 година отива в иконографската работилница на манастира Жича, в Сърбия, където усъвършенства техниката иконопис. Изрисувала е повече от стотина икони, които се намират в много църкви, манастири, както и в частни колекции по цял свят. Работила е върху няколко иконостаса в Сърбия, както и стенопис. От 2017 година работи за Архиепископията на МПЦ и с Владимир Андреев изписват църквата Свети Йоан в Скопие, квартал Капищец, както и баптистерията. Към момента работи върху изписването на църкви во Младеновац, Приеполе и София. През 2017 година се записва в Художествената академия в Щип, с желанието да усъвършенства и класическата живопис. Участник е на много международни групови иконографски изложби в Сърбия, България и страни от ЕС.

Бояна Тошевска е родена през 1998 година в Битоля, Северна Македония. Тя успешно е завършила обучението си в Художествената академия при Университета „Гоце Делчев“ в Щип през 2022 година, специализирайки се в класическата живопис. Същата година става активен член на Дружеството на художниците на Битоля (ДЛУБ). Покрай нейната ангажираност в класическата живопис, също така тя се посвещава и на изучаването на графичен дизайн и дигитално изкуство в течение на своето образование. Нейната активна роля на художествената сцена е демонстрирана чрез участие в голям брой групови изложби, археологически разкопки и конкурси. Към момента, тя продължава своето образование в магистърска степен по живопис в същия университет.

Още: Иво Пецов представя творбите си в изложбата "Из пътешествието"

Участвала е в голям брой групови изложби и конкурси.

Вангел Крстиновски е роден през 1997 година. Живее в Ресен, Северна Македония, а своето висше образование е завършил през 2020 година, в Художествената академия при Университета „Гоце Делчев“ в Щип. Работи като учител по Изобразително изкуство в няколко основни училища в Преспа.

Художественото му творчество обхваща главно портрети, пейзажи, натюрморт и сцени вдъхновени от световната митология и фолклор, като мотиви в живописта. Участвал е в многобройни групови изложби и е член на Дружеството на художниците в Битоля.

Деян Витанов е роден 1986 година в Щип. Завършил е средно профилирано образование, а по-късно през 2012 година продължава своето образование в новосформираната Художествената академия при Университета „Гоце Делчев“ в Щип, където се дипломира през 2023 година.

Още: В Деня на художника признанията на творците за любовта им към рисуването

Досега е взел участие в много групови изложби, в организация на Художествената академия в Щип, както и в Международния панаир за съвременно изкуство Паратисима в Скопие.

Ивана Ивановска е родена през 1996 година. Живее в Крива Паланка, Северна Македония, дипломирала се е в Художествената академия при Университета „Гоце Делчев“ в Щип.

Нейните картини и рисунки се отличават със силен контраст между светлина и сянка, с което придава дълбочина и атмосфера. Основното й вдъхновение е удивлението от начина по който светлината дава живот и форма на всичко, което ни заобикаля. Други живописни мотиви, които се срещат в нейните творби са: богатия фолклор, митология, портрет, животни, пейзажи.

Участвала е в много групови изложби и има една самостоятелна.

Още: Иво Пецов за рисуването и поетичното възприятие за света

Ивана също така се занимава и с фотография.

Крсте Тарабунов е роден 1966 година в Радовиш. Дипломира се през 2023 година в Художествената академия в Щип - Класическа живопис. Живее и работи в Радовиш, където има свое ателие. Освен с живипис се занимава и със стенопис и иконопис. Реализирал е самостоятелни изложби и е участвал в много групови изложби и пленери.

Миа Ефремова е родена 1994 година в Щип, Република Македония. Нейното висше образование започва вън от своята родина и през 2017 година се дипломира във ФАМУ Филмова Продукция и Сценарий на английски език в Чехия. Тя същевременно следва във Факултета за Природотехнически науки при УГД в Щип, където се дипломира през 2018 година.

Миа в момента е студент четвърта година в Художествената академия в Щип и работи в НИ Институт за защита на паметниците на културата в Щип. Нейният трудов опит е в сферата на журналистиката, театъра, филма, македонски музикални клипове и късометражни филми. Издала е и поставила над 15 свои драми.

През 2014 година получава лиценз за драматург от ЮНЕСКО за Западноевропейска сцена.

В нейните произведения, картини, драми, и т.н. преобладава парадоксалното, песимистично чувство на човека да поставя себе си и обществото пред природата и реалните проблеми на битието.

Мики Иванов е роден 1995 в Щип, с място на живеене в Пробищип. Успешно е завършил обучението си в Художествената академия при Университета „Гоце Делчев“ в Щип, специалност Класическа живопис през 2018 година. Наред с класическата живопис се занимава и със стенопис.

Голямото вдъхновение го подтиква непрекъснато да създава нови творби. Освен картините от студентския период, той е създал различни творби, чрез които се е представил на няколко изложби. Досегашния му художествен опит включва участия в много изложби и художествени пленери.

Още: Галерия "Арт 36" представя акварелите на Иво Пецов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АРТ:

Показват уникални творби на Ставри Калинов

Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Автор от вселената на "Дюн" и художник на DC Comics идват на Aniventure Comic Con 2024

Ари Дикиер: Щастлив съм, че ще бъда на LUNAR 2024. Ще ви вдъхновя, за да потърсите себе си

Продадоха картина на Густав Климт за десетки млн. евро (ВИДЕО)

Галерия "Арт Маркони" представя изложба живопис на Ренета Павлова - "Няма синьо без жълто и без оранжево" (СНИМКИ)

Обявиха българския павилион на Венецианското биенале за най-голямото откритие

Бургаски котки се прославиха на фестивал в Тексас (СНИМКИ)

Министър Найден Тодоров откри българския павилион на Венецианското биенале

В Пловдив откриват изложба, посветена на опазването на околната среда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Арт