МВР: 250 са сигналите за купуване на гласове до момента, наблюдават се и нови схеми

1792
МВР: 250 са сигналите за купуване на гласове до момента, наблюдават се и нови схеми
Снимка: БГНЕС

В хода повсеместните полицейски операции са получени 250 сигнала, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. По тях са образувани до вчерашния ден 50 досъдебни производства. Информацията изнесе главният секретар на МВР Петър Тодоров по време на брифинг. Той уточни, че от 19 август са проведени 97 специализирани полицейски операции на територията на цялата страна, в които са участвали и други държавни институции, сред които държавни горски стопанства, представители на НАП и БАБХ.

„В хода на тези повсеместни операции бяха разкрити над 550 престъпления, образувани над 420 досъдебни и бързи производства. 446 лица бяха задържани, издирени бяха 114 лица, обявени за общодържавно издирване. Проверени бяха стотици пунктове на цветни метали, заложни къщи, сборища на криминален контингент, както и търговски обекти и питейни заведения“, каза главният секретар на МВР.

Причината за проверката на тези обекти обясни министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. По думите му опити за влияние върху гласуването се е наблюдавало при раздаването на дърва на определени места, в заложните къщи, в пунктовете за изкупуване на цветни метали и дори в сферата на обществените поръчки. По думите му прави впечатление, че една значителна част от населението се е инвалидизирала, за да може да гласува с „любимата“ хартиена бюлетина.

Новините за последните операции на полицията - четете ТУК. 

Демерджиев коментира, че има и нови схеми, които са по линия на корпоративния вот. „Много често тези хора, които осигуряват поминък на по-голям кръг хора правят опити да повлияят на начина, по който те ще гласуват", смята министърът. 

Той отчете още, че сигналите на този етап са по-малко спрямо предишните избори. "Реагираме на всеки сигнал. В никакъв случай не правим разграничение от кого или срещу кого е подаден сигналът“, каза той.

Демерджиев увери, че при достатъчно данни, се пристъпва към акции, задържане и образуване на досъдебни производства.

„Така ще бъде до момента, в който приключат нашите операции по линия на СРС и по линия на оперативната ни работа. Не очаквам нашата работа да приключи в 24 ч. на 2 октомври“, добави той. Вътрешният министър прогнозира, че след това ще има още акции.

Той изтъкна, че доверието в МВР е нараснало и се аргументира със сигнал от ГЕРБ за купуване на гласове от страна на ДПС. „Не очаквахме подобна реакция, естествено проверяваме и този сигнал“, каза Демерджиев. Стана ясно, че няма особено рязка промяна в броя на сигналите срещу партиите, срещу които е имало сигнали на предходните избори. „Основните сигнали основно са насочени към същите политически партии. Има сигнали, които касаят действия и на други политически сили“, добави Демерджиев.

„Основен акцент в работата на служебния кабинет и особено на МВР е провеждането на честни избори, на избори, които да позволят да бъде правилно отчетен гласът на българските граждани“, припомни Демерджиев. Министърът коментира и работата по използване на СРС, като обърна внимание, че тя е била подценена и занемарена в някои дирекции.

„На някои места се правят внушенията, че едва ли не МВР с действията си засяга демокрацията. Нищо подобно“, подчерта той. Министърът заяви, че МВР работи в интерес на демокрацията и в интерес на българските граждани.

Още: Борбата с купения вот и битовата престъпност са приоритетите на министър Демерджиев

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Мъж загина при пожар в известна местност над Пловдив

10-годишно момче почина в двора на училище в Казанлък

След жестоко убийство край Мизия: 18 години затвор за извършителя

В обществена сграда: Ограбиха и биха мъж във Велинград

Търсила си работа: 52-годишна беше наета като куриер на ало-измамник

Шофьор уби пешеходец в Самоков и избяга

Заплаха с нож и закана за убийство на жена: Нидерландец е задържан в София

Отоци и синини: Мъж преби приятелката си в Костинброд

Стрелял по кучета: Разследват мъж в Перник

Инцидент в Пирин: Англичанка е с опасност за живота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com