НА ЖИВОВойната в Украйна

Най-популярните митове за ваксините: Говори проф. Радостина Александрова (ВИДЕО)

8513

Последните две години думата “ваксина” и “естествен имунитет” започнаха да водят битка. Вече се работи по изследвания, които да разберат дали повторно преболедуване на заразени с КОВИД се прекарва по-леко от това на ваксинираните. Темата за ваксините е много по-широка и не се отнася само до КОВИД, затова питаме експерт - кои са най-разпространените митове за ваксини? Защо съществуват? Проф. Радостина Александрова, вирусолог от БАН е в "Студио Actualno", за да ни отговори.

Кое е по-добре - да си преболедувал веднъж и да имаш естествен имунитет или да си ваксиниран?

Когато човек се инфектира с някакъв патоген, той ще извърви целия път на инфекцията от начало до край и ще активира всичките рамене, и молекули, и механизми на имунния отговор. Така че естественият имунитет в никакъв случай не е за подценяване. Възникват обаче поне два въпроса: 1. Въпросът с цената. Историята на човечеството показва, че понякога епидемии (чумната) е унищожавала между 50 -70% от населението на дадено място. Трябва ли да се връщаме към тези времена? 2. Има случаи, в които ваксините създават много по-добър имунитет в сравнение с вируса. Такъв пример е човешкият папиломен вирус. Целта на създаването на ваксините е в колкото се може по-голяма степен да успеем да наподобим, това което прави природата.

Ето защо следваща стъпка при създаването на ваксини срещу КОВИД-19 ще бъдат онези ваксини, които ще се прилагат директно в носа, т.е. по естествен път, по който става заразяването, за да се активира местния имунитет.

Морбили "изтрива" имунитета. Вярно ли е?

Точно така, излязоха вече няколко публикации в Science и Nature обърнаха внимание, че това е вирус, който може да атакува клетки на имунната система, клетки на паметта на имунната система. Онези клетки, на които ние разчитаме, когато сме се срещали с даден патоген или сме били ваксинирани. Е, морбили успява да "изтрие" този имунитет. За това вксината срещу Морбили е толкова важна, защото тя осигурява защита и не позволява това "изтриване" на имунитет.

Има ли повишен риск от аутизъм ако се ваксинират децата срещу морбили? Такива мнения битуват от години в интернет.

В краят на миналия век - през 1997г. излиза една такава публикация в The Lancet, която е оттеглена впоследствие. Става ясно, че авторът е имал финансови зависимости, че не е проведено коректно самото проучване, но забележете - статията е оттеглена 10-11 г. по-късно. През това време са направени множество проучвания. В една Дания, например, са изследвани буквално всички деца, такива които са приели ваксина, такива които не са. Отговорът на всички тези изследвания е категоричен - няма връзка на ваксината срещу Морбили и състоянията от аутистичния спектър.

Още за проучванията на деца в аутистичния спектър, още за вярванията, че ваксините срещу КОВИД, могат да ни попречат да имаме деца - вижте цялото видео с проф. Радостина Александрова!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Интервю

"Моралът е доброто": Борба за...
"Отговорите": С Любомир Дацов,...
Възкресяването на НДСВ няма връзка...
Обезглавиха куче в Дряново. Ексклузивно...
Веселин Георгиев, Binance: Защитата...
За Украйна: Занесоха генератори,...
От efbet Лига до Шампионска лига:...
Надявам се да не се стигне до учителска...
95% съм сигурен, тази година сме...
Най-големите атентати в българската...
Легален ли е въпросът за референдума,...
Евродепутат: Липсва форсмажор,...

Последни новини