Не можете да спите? Проучване казва, че цветът на стената на вашата спалня може да е виновен

2535

Не е лесно да се открие основната причина за лошия сън. Фактори като нездравословна диета и липса на упражнения могат да играят важна роля, както и нарушения на съня като безсъние. Ако сте се борили със съня известно време, вероятно сте опитали всяко лекарство за сън, за което сте получили информация. Има обаче още една тактика, предлагаме да опитате: Променете цвета на стените на спалнята си. Резултати от скорошно проучване показват, че лилавите стени осигуряват по-добър сън.

Навътре в проучването

Компания за преглед на матраци публикува проучване през юли 2022 г. относно най-добрите конфигурации на спалнята за сън. Един фактор, който проучват изследователите, е как цветът на боята за стени влияе на съня. От 1064 участници в проучването, 84 процента от тези с лилави стени в спалните споделят, че спят добре през повечето нощи. Три процента от респондентите с лилави стени са жени. Сините стени са на второ място със 76 процента от спящите в синя спалня, които съобщават, че спят прекрасно. За разлика от това, 33 процента от респондентите с жълти стени съобщават за често лошо качество на съня, а кафявите и бежовите стени се равняват на 31 процента за качество на съня.

6 тайни на интериорния дизайн на малка спалня

Ефектите на цветната психология

За това проучване лилавото е категоричен победител. Въпреки че изследователите не обясняват защо лилавите стени допринасят за по-високо качество на съня, концепция, наречена цветна психология, предлага логично обяснение. „Цветът играе по-влиятелна роля в живота ни, отколкото предполагаме“, пише Стефани Стекер, доктор по философия, лицензиран психолог. „Това може да повлияе на нашите умове, тела и цялостно настроение. Възприемането на цвета е субективно за някои, но ние имаме цветове, които са широко признати за определени неща в целия свят. Д-р Щекер добавя, че лилавото обикновено се свързва с чувство на спокойствие, което, разбира се, е предпоставка за висококачествен сън, безразличие или тъга.

Създайте хармонична спалня на мечтите

Лондонският институт за цветове отбелязва, че значението на лилавото може да варира в зависимост от неговите нюанси. Докато по-тъмните тонове показват сила и неотложност, по-светлите нюанси предполагат чувствителност, романтика и нежност. Лилавото също има историческо значение: в рамките на определени култури лилавото се е смятало за царствен цвят от векове.

Така че, ако търсите да създадете възможно най-уютната среда за сън, това проучване може да ви насочи в правилната посока. Кой да знае, че едно просто боядисване може да доведе до по-добра почивка? Вземете необходимите мерки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Любопитно

Учени откриха ужасяващи неща...
Ето кои са основните причини мъжете...
Коя зодия е лъжливото овчарче...
Какво послание праща Вселената...
Коя зодия е вълк в овча кожа?...
Защо жените избират все по-често...
Защо хората, родени през януари...
Винаги актуални: не хвърляйте...
Най-разпространените митове...
Камъните, които успокояват и...
Пригответе се за сълзи: 30-годишният...
Евтино и безвкусно: 3 имиджови...

Последни новини