Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

6726
Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

Няма съмнение, че зъбите се променят с възрастта - това е неизбежна последица от стареенето на организма. Някои от най-честите проблеми, с които човек може да се сблъска, са различни кариозни и бактериални процеси в устната кухина, като кариес и пародонтит.

С наближаването на старостта се наблюдава и износване на зъбите, когато емайлът започва да изтънява, намалявайки височината на зъба. Това от своя страна води до промяна на формата на зъбите и проблеми със захапката. Зъбите вече не прилягат плътно един към друг, а самите зъби могат да започнат да се разхлабват.

Може да се случи и друга неприятна ситуация, засягаща здравето на венците - те започват да се оголват и кървят, предизвиквайки възпалителни процеси около зъбите.

Пациентите след 35-годишна възраст са най-податливи на загуба на зъби. На по-млада възраст организмът все още успява да компенсира много проблеми, които възникват поради некачествено лечение или собствената небрежност на пациента. Ако преди тази възраст човек не се е научил да се грижи правилно за зъбите си и да се явява навреме на зъболекар за диагностициране на евентуални заболявания, организмът вече не може да се бори сам с тези проблеми.

Лоши зъби - наследственост или неправилна грижа?

Наследствеността е важен фактор, който влияе върху здравето на зъбите. Но по-важна е правилната грижа за зъбите, която включва лична хигиена, т.е. миене на зъбите вкъщи, използване на различни изплаквания, правилна паста за зъби и четки.

Въпреки наследствеността и грижите обаче редовните посещения при зъболекаря остават важни за предотвратяване на евентуални заболявания и навременно лечение. Предвиждането и „неутрализирането“ на възпалителните процеси на ранен етап от развитието им е много по-лесно, отколкото лечението на занемарените зъби - поне това състояние може да се контролира.

Когато възпалението на устната кухина настъпи неконтролируемо, лекарят трябва да се бори не само със самия проблем, но и с неговите усложнения. Само формираният кариес се лекува по-лесно, отколкото дълбокият кариес с увреждане на зъбния нерв. Дори и най-малкото възпаление може значително да развали качеството на зъбите.

Кои храни са задължителни за здрави зъби

Какво да правите, ако сте загубили зъб?

Когато пациентът забележи, че зъбът се клати, станал е по-подвижен, тогава трябва да отидете на лекар възможно най-скоро, който ще направи ясен план за действие и ще даде препоръки след изваждането.

Ако сте загубили зъб, страхувайки се да отидете в клиниката, тогава той трябва да бъде заменен с имплант или някакъв вид мостова конструкция в близко бъдеще. Загубата на зъб е изпълнена с това, че на освободеното място най-близките зъби ще започнат бързо да се изместват, което ще доведе до различни патологии на захапката.

Какъв е списъкът с процедури, които се изискват в такъв случай?

На първо място, ще се направи компютърна томография с конусен лъч (CBCT), за да се оцени състоянието на костта на мястото на липсващия зъб. Зъболекарят ще извърши и морфологично изследване и сканиране на лицево-челюстната система, за да разбере кой имплант е необходим в този случай. Сканирането може да определи състоянието на близките зъби, дали те са изложени на риск и дали трябва да бъдат отстранени.

Най-добрият и удобен начин за заместване на изгубен зъб е имплантирането, което, за разлика от протезите, позволява да се постави нов зъб, без да се засягат съседните зъби. Зъбните импланти са ефективни и по отношение на рехабилитацията - процедурата е безопасна за цялостната дентоалвеоларна система.

Зъбните импланти се вграждат сравнително лесно благодарение на съвременните технологии и производителите, които работят с голяма научна база. В съвременната дентална медицина дори не съществува израз като „имплантът не се е вкоренил“, защото имплантирането е ефективно на повече от 97%. Само в редки случаи организмът може да отхвърли импланта - тогава лекарят предупреждава за възможните последствия преди процедурата.

За имплантите трябва да се полагат същите грижи, както за зъбите. Схемата е същата: четка за зъби, медицинска и профилактична паста, иригатор и професионална орална хигиена веднъж на всеки шест месеца.

Имплантирането се извършва под анестезия, но не със спринцовка, а със специално оборудване. Понякога процедурата може да се извърши под пълна упойка, за да се осигури повече комфорт.

Как да запазите зъбите си здрави за дълги години напред?

Това, което никога не трябва да правите, е да се самолекувате. Ако забележите какъвто и да е проблем, свързан със зъбите ви, трябва незабавно да отидете в клиника или при лекар, на когото имате доверие. Всякакви опити за самостоятелно решаване на проблема най-често водят до влошаване на ситуацията, включително до загуба на зъби.

Съвети от зъболекар: Как да запазим здравите си зъби до възрастта на 90 години!

Какво можете да направите, за да запазите качеството на зъбите си?

Основната тайна е правилното хранене. Съвременният човек консумира голямо количество въглехидратна храна с високо съдържание на киселини, които разрушават зъбния емайл (сладки напитки, хлебни изделия, тестени изделия). Тези храни трябва да бъдат значително намалени в диетата ви. Това ще позволи на зъбите да развият устойчивост и много по-добре да се противопоставят на кариеса, който се „храни“ с тези въглехидрати.

Второто нещо, което можете да направите за здравето на зъбите си, е да си създадете подходяща домашна грижа за устната кухина. Не купувайте само рекламирани в търговската мрежа продукти - обърнете се към специалист, който ще избере индивидуален протокол за грижа въз основа на вашите проблеми. И, разбира се, не забравяйте да миете зъбите си! Само една пропусната сесия за миене на зъбите значително увеличава риска от кариес и заболяване на венците, с които може да бъде изключително трудно да се справите.

Последното нещо, което ще ви гарантира красиви и здрави зъби, е избягването на твърдите храни, които причиняват преждевременно износване на зъбите. Ако ядете такива храни, емайлът постепенно ще загуби плътност, което ще позволи на патогените да проникнат във вътрешните тъкани и да причинят различни заболявания на устната кухина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Великден 2024 - какво НЕ трябва да се прави

Поздравления за Великден 2024

Най-мощната молитва за Великден, която пази от всяко зло

Стихотворение за Великден

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Пожелания за Великден 2024 - ето кой има имен ден

Какво трябва да се яде първо на Великден и в колко часа се разговява

Как се е празнувал Гергьовден в миналото?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето
Тези знаци на лицето ни са показатели за здравето

Признаците на лицето са като отворена книга за нашето здраве, като често разкриват фини улики, които могат да покажат основни заболявания. Различните...