НА ЖИВОВойната в Украйна

Новините: Най-важното за деня, 1 октомври

1193

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 01 октомври

Пуснаха официално IGB, европейски и регионални лидери го нарекоха свобода

На официална церемония откриха Междусистемната газова връзка Гърция - България, макар и да стана ясно, че от 7:00 ч. сутринта по тръбата тече азерски газ. На събитието присъстваха европейски и регионални лидери, които определенията интерконектора България - Гърция като "свобода", "нова ера" и "енергиен мост".

Радев и Мицотакис дадоха за пример българо-гръцкото стратегическото партньорство

Междусистемната газова връзка между Гърция и България, която се въвежда в експлоатация днес, осигурява не само реална енергийна диверсификация за страната ни, но и ще има съществен принос за укрепване на стабилността и икономическото развитие на Югоизточна Европа. С такава обща позиция излязоха президентът Румен Радев и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис, които проведоха работна среща днес в София.

КЕВР утвърди по-ниска цена за природния газ за октомври

Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цена на природния газ за октомври в размер на 233,36 лв./MWh, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС. На тази цена „Булгаргаз“ ще продава природен газ на крайните снабдители и на лица, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. За предходния месец септември утвърдената от регулатора цена беше 353,21 лв./MWh, което означава, че цената на природния газ за октомври е по-ниска с близо 34%.

Русия потвърди загубата на Лиман, но пак твърди, че сама се е оттеглила

Руското министерство на отбраната потвърди, че е загубило град Лиман в Донецка област на Украйна, предаде ТАСС. От военното ведомство на Руската федерация обаче настояват, че сами са се изтеглили. „Във връзка със създаването на заплаха от обкръжение, съюзническите войски бяха изтеглени от населения пункт Красни лиман на по-изгодни позиции“, се казва в изявление на министерството.

Кадиров: За позора при Лиман бих разжалвал командващия Централния военен окръг

След като руското военно министерство призна за поражението си при Лиман (определяйки го обаче като "изтегляне") лидерът на Чечения Рамзан Кадиров коментира с много горчивина случилото се в Telegram. Кадиров обвинява за поражението генерал-полковник Александър Лапин, командващ Централния военен окръг и който, отбелязва чеченският лидер, наскоро е получил звезда на "Герой на Русия" за превземането на Лисичанск, "въпреки че де факто не беше там и дори не беше наоколо", твърди той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Общество

Най-важното за деня, 7 декември...
Прогноза за времето - 8 декември...
От утре: Ограничават движението...
Съдът потвърди разрешителното...
НАП кара зависимите от хазарта...
Времето утре - 8 декември 2022...
Окончателно: ВАС разреши безплатно...
На втора инстанция: 9 г. затвор...
Coca-Cola Без Захар Лимон с престижна...
Мобилното приложение на Yettel...
Нова експертиза за кораба "Илинден":...
БДЖ пуска празничен коледен влак...

Последни новини