Пуснаха официално IGB, европейски и регионални лидери го нарекоха свобода

6303
Пуснаха официално IGB, европейски и регионални лидери го нарекоха свобода
Снимка: Ай Си Джи Би

На официална церемония откриха Междусистемната газова връзка Гърция - България, макар и да стана ясно, че от 7:00 ч. сутринта по тръбата тече азерски газ. На събитието присъстваха европейски и регионални лидери, които  определенията интерконектора България - Гърция като  "свобода", "нова ера" и "енергиен мост". 

Домакин на събитието бе държавният глава Румен Радев, който в словото си цитира Шекспир, че всичко е добре, когато свършва добре. "Сигурен съм, че днешното събитие, не е само една церемония за откриването, защото заедно с нашите продуктивни двустранни срещи сутринта, това е една полезна дискусия, която ни подготвя за бъдещето", каза Радев. 

Според него IGB променя реално енергийната карта на Европа,  като той дава нови възможности не само за България, а за много други държави от Централна и Югоизточна Европа. "Очаквайки старта на хъба в Александруполис, ние наистина ще получим реална диверсификация, затова IGB не е само инфраструктурен проект, това е един символ на увеличаващия се потенциал на нашия регион, успешното сътрудничество, нашата свързаност, които допринасят за устойчивото ни развитие", каза още президентът на България. Той настоя за интерконектор със Сърбия и обяви, че поддържаме сътрудничеството си с Румъния. 

Той отчете, че войната в Украйна е променила бързо начина ни на мислене и усещането за солидарността и съседството. 

"Стратегическото значение на гръцкия интерконектор надхвърля значително границите на България", отчете служебният министър-председател Гълъб Донев. Той уточни, че интерконекторът ще осигури диверсификацията на източниците и пътеките на природен газ не само за България, но и целия пренос.

 

Ето какво казаха гостите: 

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен определи проекта като нова ера за България и Югоизточна Европа. Според нея този проект означава свобода. "Интерконекторът може да покрие цялото потребление на газ на България и това е страхотна новина в такива трудни моменти", отчете още председателят на ЕК. Фон дер Лайен заговори и за енергия от възобновяеми източници. 

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев коментира казаното от председателя на ЕК  за възобновяемите източници на енергия. Той уточни, че има меморандум за разбирателство и скоро Азербайджан ще бъдат надежден доставчик на електричество от възобновяеми източници на Европа.

Той нарече проекта за междусистемна газова връзка Гърция - България исторически и му пожела дълъг и ползотворен живот. "Азербайджан е горд, че инициира южния газов коридор. Той пренася газ до потребители по нов път и от нов източник", каза Алиев. Той уточни, че страната му е надежден доставчик на газ. 

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис също каза няколко думи, като нарече интерконектора енергиен мост. Според него също е важно да има силна обща европейска позиция, за да се противопоставим на шантажа на Русия. 

Още: Радев обсъди с румънския премиер третия мост над река Дунав

Румънският премиер Николае Чука каза, че изкуствените дефицити, които Русия е създала, са се отразили не само на Европа, а на глобалния енергиен пазар, което е довело до високи цени на енергията. "Всички стъпки да увеличим нашето трансгранично сътрудничество, ще доведат до надеждни енергийни източници на разумни цени", добави той. 

Сръбският президент Александър Вучич поздрави своите гръцки и български приятели за приключването на интерконектора. "Никой от нас не вярваше колко важен ще се окаже този проект в началото", каза Вучич. Той определи проекта като важен и за Сърбия и изрази надежда по това време през 2023 г. да бъде отпразнувано и в Сърбия откриването на газовата връзка с България. Вучич нарече президента на Азербайджан "super star".

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски се пошегува, че най-важният човек е Илхам Алиев, но отчете, че той си е сменил телефонния номер, защото никой не може да му се обади. "Новият интерконектор е дошъл в много важен момент", отчете президентът на югозападната ни съседка. 

В церемонията участваха и представители на компанията изпълнител на проекта. 

"Да започнем промяната в енергийния сектор, каза от своя страна изпълнителният директор на "Ай Си Джи Би" Теодора Георгиева. Тя обясни какво е било необходимо за свършването на работата. "1 октомври е важна дата за всички ни. Днес отбелязваме началото на търговски дейности в проекта, който надхвърля границите между Гърция и България. Днес навлизаме в ключов етап за развитието на енергийната система в целия регион", подчерта Георгиева. Според нея тази газова връзка ще промени картата.

 

Колегата й Джордж Сатлас пое ангажимент за много важните следващи стъпки, а именно да се концентрираме към сигурността, опазването на околната среда така, че проектът да работи ефикасно, да оправдае инвестициите на всички, които са помогнали да се осигури енергийната сигурност на Югоизточна Европа. "Нашият проект ще бъде един важен елемент от бъдещите ни усилия и проекти", каза Сатлас.

Междусистемната газова връзка Гърция-България е наричана още с абревиатурата IGB или Интерконектор Гърция – България. Тя е от стратегическо значение за Югоизточна Европа и предоставя възможност за реална енергийна диверсификация на доставчиците на природен газ за региона. Интерконекторът осигурява директен достъп на България до Южния газов коридор и доставки на природен газ през Трансадриатическия газопровод (TAP), Трансанадолския газопровод (TANAP), а в близко бъдеще и от терминала за втечнен газ край Александруполис.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Инспекцията по труда започва засилени проверки в селското стопанство

Системата бонус-малус няма да работи: Мнението на експерти

КНСБ: Заплатата за издръжка следва да отразява регионалните различия

"Топлофикация София" обеща по-ниски сметки за февруари

ТЕЦ "Бобов дол" спря работа

Инфлацията в ЕС, еврозоната и България продължава да се забавя и през февруари

Украинските яйца, които се продават като български: Опасност от спекулации с цените преди Великден

Брокери в Пловдив: Отчитаме ръст в търсенето на качествени нови жилища

Атанас Пеканов: България няма да влезе в Еврозоната през 2025 г.

Иванка Шалапатова: 418 000 българи работят на минимална работна заплата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...