НА ЖИВОВойната в Украйна

Париж обмисля изпращането на още оръдия "Сезар" на Украйна

1509

Франция обмисля да изпрати още оръдия "Сезар" на Украйна, която вече повече от седем месеца се опитва да отблъсне руската армия от територията си. Това съобщи вчера френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

"Работим по няколко искания, с няколко страни от Европейския съюз, по-конкретно за нови оръдия "Сезар"", каза Макрон на пресконференция след първата среща на Европейската политическа общност в Прага, цитиран от БТА.

От началото на конфликта Франция е доставила на Украйна 18 монтиращи се върху камион 155-милиметрови оръдия "Сезар" с обсег до 40 км, а също противотанкови и противовъздушни ракети, бронетранспортьори, гориво, индивидуално оборудване и около 15 броя 155-милиметрови самоходни гаубици ТРФ1.

Сега Париж обмисля да достави на Киев още 6 до12 оръдия "Сезар" от поръчка, предназначена за Дания, съобщи за АФП запознат източник. Франция проучва също възможността да достави на Киев 20 бронирани машини "Бастион".

Двадесет и седемте страни от ЕС ще обсъдят тези теми днес на неофициална среща на върха на ЕС в Прага, каза френският президент и допълни, че ще съобщи повече подробности на пресконференция след срещата.

"Ще продължим да подпомагаме Украйна от финансова, хуманитарна и военна гледна точка", заяви Макрон. "Тази помощ ще продължи да се изразява в предоставяне на оборудване и обучение, съобразно линията, която поддържаме от няколко месеца", отбеляза той.

"Продължаваме да напредваме въз основа на отправените искания и да се координираме много тясно с членовете на ЕС, както и със страни, които не са част от съюза", допълни той, имайки предвид Великобритания.

Най-мощната и опасна артилерия в света - топ 5 на самоходните гаубици (ВИДЕО)

Ролята на артилерията в бойните действия в Украйна става все по-силна и военните, особено западните, признават нейното значение на бойн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Европа

Сексуалното насилие е част от...
Кличко: Няма да позволим на Путин...
Володимир Зеленски: Само за седмица...
НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.11....
На първо място Русия, но в натовска...
Украйна ще си реши проблема с тока...
В Русия подготвят учебници за...
Носител на Нобел за мир заплашен...
Москва привика посланика на Норвегия...
Русия отложи преговорите със...
ЕС поиска от Черна гора незабавно...
Свършиха ли ладите? В Курск майки...

Последни новини