Как се става генерал и колко години ще ви отнеме това?

9357
Как се става генерал и колко години ще ви отнеме това?
Снимка: БГНЕС

Като най-висшето военно звание в Република България званието генерал не се постига лесно. Военните звания се определят от служебното положение, заслугите, подготовката, прослуженото време. Колко време и какво ще ви е нужно, ако искате да носите гордо званието генерал, разберете от статията.

Как се става генерал?

Званието генерал замества през 2000 година по-старото и използвано у нас звание „армейски генерал“. Заместването е извършено с изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили на Република България. Званието намира приложение във военновъздушните и сухопътните сили, докато във флота негов еквивалент е званието адмирал.

В България първоначално военните звания били наследени от старата българска държава и от прабългарския език, а по-късно в годините на турското робство и до Освобождението – се употребявала византийската система на военни чинове. След като извоювала свободата си, България възприема западноевропейската система военни звания, но в онези години и дори по време на Сръбско-българската война генерал у нас все още сме нямали, поради което и самата война остава известна като война на капитаните срещу генералите.

Първият български генерал е Рачо Петров, който до получаването на званието генерал бил капитан. И ако в началото на прехода генералски звезди гордо носели стотици, то към днешна дата генералите у нас са 37. Около пет пъти е намалял броят на в България за последните години, което категорично показва, че с времето да станеш генерал става по-трудно, а не по-лесно. Цифрата обаче далеч не се оказва малка. Бърза проверка онлайн сочи, че САЩ, които са многократно по-големи и многолюдни от малката ни държава, имат едва около 40-50 генерала към настоящия момент.

Знаете ли кой е генерал Георги Вазов?

Да се върнем на въпроса как се става генерал. Званието се е дава на висши командири, заемащи позиция непосредствено под върховния главнокомандващ на въоръжените сили. В Третото Българско царство званието се наричало „пълен генерал“, а произходът му бил свързан с капитан-генералите във Средновековна Франция. Званието генерал днес се присвоява с указ на Президента на Република България и изисква определени заслуги, прослужено време, опит и умения. Ако се питате как се става генерал, следва да знаете, че ви предстои дълъг път и стълбица за изкачване и че трябва да минете през редица други звания, преди да достигнете най-високото. Имайте предвид, че може да ви отнеме цял живот да се борите да станете генерал и въпреки това да не получите званието.

Известни генерали в България

Освен въпросът как се става генерал вероятно сте любопитни да научите и кои са сред най-известните български генерали. Като започнем от княз Александър Батемберг, носил титлата пълен генерал, преминем през Данаил Николаев, Стефан Тошев, Димитър Гешов, Пантелей Киселов, Стилян Ковачев и други или общо 19 българи със званието генерал за периода 1897–1944 година, и достигнем до съвремието, където сред имената на известните генерали са: Йордан Мутафчиев, Любен Петров, Михо Михов, Никола Колев, Симеон Симеонов, Андрей Боцев, Емил Ефтимов и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 26 април /валутен калкулатор/

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com