Най-мощната и опасна артилерия в света - топ 5 на самоходните гаубици (ВИДЕО)

35247
Най-мощната и опасна артилерия в света - топ 5 на самоходните гаубици (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Ролята на артилерията в бойните действия в Украйна става все по-силна и военните, особено западните, признават нейното значение на бойните полета на XXI-ви век. След края на Студената война Запада (и в по-малка степен Русия) обърна малко внимание на съвременната артилерия, оставяйки полето да бъде доминирано от нововъзникващи високотехнологични сили, най-вече от Китай и Южна Корея, пише MWM.

След края на Студената война Русия вече беше започнала да разработва нови артилерийски системи, но така и не успя да наложи тяхното производство в достатъчни количества, в резултат на което сухопътните ѝ сили се оказаха в същото плачевно положение като тези на държавите от НАТО. С възобновяване на инвестициите новите артилерийски системи ще влязат на въоръжение в редица страни в края на 2020-те или началото на 2030-те години, оценката на най-добрите от наличните самоходни гаубици и техните възможности дава точна представа кои страни са постигнали най-голям успех към днешния ден.

ОЩЕ: И Великобритания дава ракети на Украйна, оплаквания от сепаратисти към Путин, без руснаци в ЕП

PLZ-05A/PLZ-52 (Китай)

Лансирана през 2003 г., PLZ-05 беше една от първите в дългата редица китайски системи, които станаха световни лидери. Днес тя се счита за една от най-новите разработки в света, тъй като само шепа конкуренти са разработили самоходна гаубица от нулата след края на Студената война. PLZ-05 влезе в експлоатация през 2008 г. и използва полуавтоматична система за зареждане, която може да изстрелва до 4 снаряда на всеки 15 секунди. Системата няма равна по обхват - с боеприпаси WS-35 може да поразява цели на разстояние до 100 км, като има усъвършенствана система за управление на огъня: термовизьори за дневно и нощно виждане, лазерен далекомер и отделен екран за командира. Поради високата цена, дори в Китай, само малък брой са на въоръжение: смята се, че по-малко от 500 единици са на бойно дежурство. PLZ-52 е актуализирана версия на PLZ-05 с преработен корпус и нов купол.

2S35 "Coalition-SV" (Русия)

2S35 "Coalition-SV" беше представена за първи път през 2015 г., а на следващата година започнаха ограничени доставки за руската армия. Артилерийският комплекс е разработен за замяна на съветската гаубица 2С19 Мста и може да се похвали със значителни подобрения във всичките си характеристики. По-специално, благодарение на усъвършенстваните лазерни системи за насочване, точността се е увеличила значително в сравнение с предшествениците си, а обхватът на стрелба се е увеличил до 70 км. Налични са експлозивни, касетъчни и бронебойни снаряди, а самата оръдейна установка е оптимизирана за максимална точност, като се използват данни за целево обозначение от дронове и друго оборудване за наблюдение.

Скорострелността е до 20 изстрела в минута, но намалява при продължителна стрелба. Тъй като системата влезе в масово производство едва през 2021 г. с началото на тестването през май миналата година, е малко вероятно тя да бъде пусната в експлоатация в значителни количества поне до втората половина на 2020-те. Показателно е, че подобни забавяния се наблюдават и при други ключови системи, включително танковете Т-14 "Армата" и бойните машини на пехотата Т-15.

K9A1 Thunder (Южна Корея)

K9 Thunder е една от най-успешните артилерийски системи в света. Общо са произведени над 1800 броя. Към днешна дата самоходната гаубица се използва в три държави, получени са поръчки от още две, а няколко други все още обсъждат покупката. Сред най-забележителните ѝ характеристики са автоматична система за подаване и вкарване на снаряд в цевта, скорострелност от 6 изстрела в минута и способност за стрелба по различни траектории в кратка последователност.

Влязъл в експлоатация през 1999 г., K9 беше заменен през 2018 г. с нова и много подобрена версия на K9A1. Основните промени - нови системи за управление на огъня и операционни системи - позволиха на K9 да стреля без стартиране на главния двигател и да намали разхода на гориво, както и да осигури по-висока точност, използвайки както INS, така и GPS системи.

Коксан (Северна Корея)

Артилерийската система Koksan се произвежда от десетилетия, датирайки от края на 70-те години на миналия век, и много години се смяташе, че притежава най-голяма далекобойност в света - приблизително 65 км, а по-новите опции може да имат дори повече.

С течение на времето обаче се появиха значителни подобрения: нови поколения се виждат на севернокорейските паради, чийто дизайн е много различен от техните предшественици. С голям обсег, дори с обикновени боеприпаси от времето на Студената война с прехода към ракети от 21-ви век, Koksan може лесно да достигне цел от 100 км или повече. Остават много въпроси около неговите характеристики, но акцентът на Северна Корея върху артилерията и основната роля на "Коксан" в редица учения предвещават значителни инвестиции в бъдеще. Това ще гарантира, че новите модификации не само ще останат жизнеспособни, но и ще осигурят предимство пред чуждестранните аналози.

Тип 99 (Япония)

Самоходното оръдие с калибър 155 мм, е въведено в експлоатация през 1999 г. Тип 99 (да не се бърка с китайския танк Тип 99) е една от редицата съвременни японски системи, произведени в ограничени количества само за вътрешна употреба. Други добре известни примери за такива ограничени поръчки са танкът Тип 10 и изтребителят F-2.

Според някои оценки тази система се оказва най-скъпата в историята, а скоростта на стрелба е 6 изстрела в минута. Построени са общо 117 броя, като са съсредоточени в Северната армия на японските сухопътни сили за самоотбрана. Както при танка Тип 10, потенциалът на Тип 99 е ограничен от японския терен, от който следва акцента на страната върху ВВС и ВМС, както и нежелание за износ по политически причини.

За сравнение, съседна Южна Корея активно въвежда артилерия в собствените си войски и обръща голямо внимание на експортните продажби. В резултат на това програмата K9 създаде водещ в света продукт в своята ниша и получи значително финансиране за по-нататъшно подобряване на системата.

ОЩЕ: Най-мощният танк в света - как само за няколко месеца руски танк спечели класацията на популярен сайт? (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com