Политици кръстосаха шпаги в дебат: Цени, оръжия за Украйна и възможни коалиции

5624
Политици кръстосаха шпаги в дебат: Цени, оръжия за Украйна и възможни коалиции
Снимка: Скрийншот - bTV

Предсрочните парламентарни избори на 2 април наближават, кампанията е в разгара си, а предизборните обещания са налице. В събота bTV организира дебат между представители на основните политически сили, които се борят за място в 49-ото Народно събрание.

В дебата участваха Даниел Лорер от ПП-ДБ, Десислава Атанасова от ГЕРБ, Петър Чобанов от ДПС, Цончо Ганев от „Възраждане“ и Георги Свиленски от БСП.

Ето какво каза всеки един от тях по различни теми:

Първи кръг - цени, инфлация и доходи

ОЩЕ: Ето какви мерки предлагат партиите срещу инфлацията, ценовия бум и обедняването

Даниел Лорер – ПП-ДБ: Въпросът с цените и инфлацията боли. За нас няма съмнение, че тя е дошла от другаде, но това не помага, когато пазаруваме всеки ден. След изборите ще се борим с два проблема – защо българинът продължава да е най-бедният в ЕС след 12 години управление на ГЕРБ, и втора – с работещите регулатори, картели, монополи с горива и т.н.

Десислава Атанасова – ГЕРБ: В последните 2 години България загуби посока, тя е в задънена улица между политическа, инфлационна и ценова криза. Липсваше лидерство, нямаше отговорност. Последните 2 години инфлацията беше изпусната, защото не бяха компенсирани навреме всички търговци с цената на електроенергията. ГЕРБ предложи мораториум за битови абонати. Няма как да пропусна цената на газа, която беше в последния ден от управление на ГЕРБ – 30 лева, при управление на „Промяната“ – 300, сега е 100 лева. Нямаше мерки. Имаше липса на адекватни решения.

Даниел Лорер – ПП-ДБ: За двете години – единствено по отношението на аритметиката на ГЕРБ 6 месеца се равняват на 12 години на ГЕРБ.

Десислава Атанасова – ГЕРБ: Спрете да се оправдавате с ГЕРБ – инфлацията при нас беше много ниска.

Петър Чобанов – ДПС: Дано да има редовен кабинет, там е разковничето за решение на проблемите. Инфлация се лекува с разширяване на производството, с инвестиции, с гарантиране на продоволствена и енергийна сигурност, да бъдат подпомогнати уязвимите групи. Да се направи предсказуема бизнес среда, свободна конкуренция, регулатори и ефективност на икономиката. Но трябва да се предприеме отговорност за вътрешните проблеми относно инфлацията – закъснелите мерки.

Цончо Ганев – „Възраждане“: Тази инфлация не започна в последните месеци, а с печатането на пари на ЕЦБ и Фед на САЩ по време на ковид-кризата. Това заложи бомбата. За да стане инфлацията у нас в такива равнища, безспорно вина има предишното редовно правителство. Не трябва да продължаваме пътя си към влизане в еврозоната. Второ, трябва да се направи конкурентоспособно производство. Премахване на санкциите спрямо Русия.

ОЩЕ: Пеканов: Надявам се България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г.

Георги Свиленски – БСП: Последното редовно правителство повиши доходите, актуализира пенсиите, увеличи детските надбавки и социалните помощи. Как трябва да се пребори инфлацията? Инвестиции, производство, но кога? Утре хората ще трябва да си купят сирене, мляко, хляб, кашкавал – на тези стоки трябва да се сложи таван на цената. Това е единствената работеща мярка, която веднага ще даде ефект. Помощи за животновъди, за земеделци, за селското стопанство – също трябва да вземем мерки.

Даниел Лорер: Комична е идеята за таван на цените. Това води до купони за продукти, помним го от миналото, рафтовете се опразниха – това ни чака, недостиг.

Георги Свиленски: Словакия, Черна гора, Франция, Испания – там комично ли е? Там няма празни рафтове.

Десислава Атанасова: Когато се печатаха пари в огромни количества и бяхме всички милионери – това направихте, г-н Лорер. Вдигнахте доходите, но те не могат да си купят толкова, колкото преди. България при ГЕРБ беше финансово стабилна държава. Безспорно съм съгласна, че не може с таван на цени в пазарна икономика да се опитваме да борим инфлацията. Две години България няма закон за държавния бюджет. Поставяхме въпроса за единия лев за дизела и бензина – при ПП стигна 3,80 лв., сега левът отново се върна.

ОЩЕ: Асен Василев: Тези, които ви плашат с фалит на държавата, се опитват да ви откраднат парите

Петър Чобанов: От ДПС сме доказали, че даваме верните решения на време. Още септември 2021 г. предупредих, че инфлацията се покачва и трябва да се вземат мерки. Приехме добавки от 120 лева на пенсионерите.

Цончо Ганев: По време на 47-ото НС и 48-ото НС по предложение на ПП и ДБ за даване на компенсации на калпак, стигаме дотам, че компания като „Лукойл“ получава над 150 млн. субсидии за ток. Правителството трябва да иска от ЕК дерогация за излизане на фирмите от либерализирания пазар. Можем със собствените си ТЕЦ-ове, трябва да ги опазим.

Даниел Лорер: За 6 месеца успяхме да вдигнем над линията на бедността 1 млн. души. Нашето правителство ще направи същото отново.

Десислава Атанасова: Първата стъпка е борба с веригите, със спекула, но не с някакъв сайт или с призив на Министерството на икономиката. Трябва да има работещи КЗК и КЗП.

Петър Чобанов: Трябва да обърнем по-голямо внимание на животновъди, на производители – българската храна да стане по-основен дял.

Контрол на главния прокурор и съдебна реформа "тинтири-минтири": Какво обещават партиите за сигурността и правосъдието?

В навечерието на предсрочните парламентарни избори на 2 април партиите приключват с кампанията, а обещанията към избирателите се увелич...

Цончо Ганев: Няма как да имаме конкуренция, когато 80% от стоките, продавани в България, са вносни. Министерството на земеделието забранява на животновъди да продават директно на крайни потребители. Трябва да се направи така, че да има реално производство.

Георги Свиленски: КЗП и КЗК ще почнат да работят, но преди това ще направим за младите хора – до 26 г. освобождаване от данък общ доход, предлагаме 600 лева при раждане на първо дете, 1200 при второ, 1700 при трето. Предлагаме помощ за всеки ученик. Ще предложим тези параметри в бюджет 2023 г.

Даниел Лорер: България трябва бързо да бъде приета в еврозоната. Нашето членство ще задържи лихвите на по-нормални нива. За да има инвестиции, трябва да преодолеем риска от произвол на закона – да не се прилага избирателно, както сме свикнали толкова години с тази прокуратура. Правосъдието трябва да заработи еднакво и законът за главния прокурор, който ограничава неговата божествена власт, е първата мярка, която ще влезе.

Десислава Атанасова: Има рекорден ръст на потребителските кредити в последните 20 г. по данни на БНБ. Рекордно висок ръст на бързите кредити. Това означава, че българинът не може с наличните средства, които получава, да посрещне елементарните си нужди. Според нас доходите на пенсионерите трябва да се повишават всяка година.

Петър Чобанов: Трябва да подпомагаме децата при раждане, да расте и да се учи в България – трябва комплексен подход за целия този цикъл.

Десислава Атанасова: Еврозоната е непостижима, ако се продължава по същия начин. Проблем е дефицитът. Ако не вярвате на българския финансов министър, на европейския комисар, на кого вярвате?

Христо Иванов: Време е България да има правителство, което може да я задвижи напред

Най-добрият шанс за трайно, стабилно и реформаторско правителство, с което България да тръгне напред, е подкрепата за обединението межд...

Даниел Лорер: Кредитите растат заедно с българската икономика, миналата година тя порасна с близо 4%. Тези хора тук създават паника, както и докладът на МФ. Ние искаме мерки и за младите, и за старите, но трябва да пазим хазната в рамките на 3% дефицит, както е обещала „Промяната“. Но щял да дойде МВФ, да фалира държавата, има 14 милиарда в тази хазна, така ли фалира държава?

Петър Чобанов: Към вчера има 11,8 милиарда. Но важното е, че миналата година в актуализацията на бюджета беше заложен 10 млрд. дълг. Имаше още 5 млрд., което прави 15 млрд. дълг. Трябва бюджетът да бъде дисциплиниран.

Георги Свиленски: Когато Застрахователният кодекс, спиращ ни за еврозоната, стане безспорен, тогава ще го подкрепим.

Втори кръг - енергетика

Даниел Лорер: Още една задача, която не свършихме, е да формулираме кой е енергийно беден. Това трябва да се случи, за да няма онеправдани. По време на нашия кабинет ние създадохме база данни, в която се виждат доходите на населението, централизирано. Цената на тока все пак започна да спада. Въпреки кризата в Европа, енергийната криза започна да намалява. Трудният момент отминава, българската енергетика трябва също да премине към нови източници.

Десислава Атанасова: ГЕРБ започна или завърши Балкански поток, терминала в Александруполис, интерконектори с Румъния и Гърция.

Петър Чобанов: Нашата позиция винаги е била последователна още от 2016 г. – искахме гарантиране на енергийната и продоволствената независимост и сигурност. На нас ни е необходимо прогнозируемо развитие на енергетика, преход към възобновяема енергия с използване на водните ресурси, за да стигнем до водородна икономика. Ще подкрепим и хората, които се отопляват на дърва.

"Лигата на младите гласоподаватели" събра 10 кандидати за депутати в дебат за вота на студентите (СНИМКИ)

На 21.03.2023 (вторник) в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски” се проведе предизборен дебат на тема &bdquo...

Георги Свиленски: Ако преди 6 г. Борисов не беше спрял АЕЦ „Белене“, щяхме да имаме евтин ток, нямаше да говорим за компенсации и помощи. Но тогава беше определено като „гьол“. Това, което трябва да направим, е да завършим АЕЦ-а с двата реактори, които са купени – ще ни струва 6 милиарда лева за 6 години. Това, което предложиха ГЕРБ – два нови реактора, ще стане след 30 г. и ще струва 30 млрд. Това е решението за българската енергетика. Сега е нужно замразяване на цената на газ, ток и вода.

Десислава Атанасова: С подписа на Асен Василев е взето решение в ПВУ да бъдат закрити мощностите. Вашата отговорност по този ПВУ е, че предпочетохте корупционния проект за батериите.

Даниел Лорер: От една страна, Балкански поток не сме го били платили ние. По този поток върви само руски газ, и то транзит до Сърбия и Унгария, за нас няма нищо. Газът дойде в сериозни количества при нашето правителство. Трябва също да се съобразим със зелените норми на Европа.

Георги Свиленски: Има решение на парламента, че централите няма да бъдат затворени.

Трети кръг - външна политика и възможни коалиции

Георги Свиленски: Украйна да бъде приета по-бързо в ЕС? Трябва да бъде приета тогава, когато отговаря на изискванията. Темата е войната и това, което притеснява българите. Има възможност България да бъде въвлечена в тази война, като изпраща оръжие и не дай Боже, изпращане на военнослужещи. Трябва да има преговори, мир и спиране на конфликта. Трябва да се действа по китайския план с 12 точки. ЕС изпраща 1 млн. патрона в Украйна.

Цончо Ганев: Има реална опасност, която е огромна, да бъдем въвлечени в този конфликт.

Какво обещават партиите преди 2 април в сектор образование и наука?

Предсрочните парламентарни избори на 2 април наближават, кампанията е в разгара си, а политическите обещания, както винаги, са налице.&...

Десислава Атанасова: Крайно време е България да има ясна позиция, а не да се шикалкави. Две години, в които бяхме твърде неориентирани къде точно стоим. Ние сме категорични, че България трябва да бъде на страната на жертвата. Някои ни наричат войнолюбци, но аз не мога да приема, че се бомбардират родилни домове, умират жени, деца, умират народи. Парламентът не е гласувал решение за изпращане на военни в Украйна.

Даниел Лорер: Истинският въпрос е доколко България трябва да подкрепя Украйна. 48-ият парламент ясно показа къде трябва да е България – в помощ на една суверенна държава, нападната от съседа си. Българи ще обучават военните на Украйна и в това няма нищо страшно. Българските инструктори, както всички други инструктори от Европа. По отношение на снарядите, им предлагам да отидат в Сопот и да им кажат – спираме ви снарядите – да оставим Путин тогава да прегази Украйна. Част от българските снаряди изтичат като срок на годност. Ако не ги дадем сега на Украйна и да имаме компенсация, ще трябва да платим повече след това.

Петър Чобанов: Позицията на ДПС отчита и българския национален интерес. За ДПС е ясно, че е необходим редовен кабинет, който да изработи единна позиция. Трябва да обърнем внимание на дипломатите, които през последните години, наред с ниските доходи, тяхната позиция е пренебрегвана. В предния кабинет имахме две външни политики.

БСП и „Възраждане“ няма да подкрепят военна помощ за Украйна в новия парламент, ДПС засега отлага отговор, ГЕРБ и ПП-ДБ са категорични, че трябва да продължи пращането на оръжия на Украйна.

ОЩЕ: За да има мир: Путин да изтегли армията си от Украйна - подписа ли Радев позицията на ЕС?

Даниел Лорер: ПП доказа, че може да управлява в коалиция. Гражданите ни питат какъв е проблемът да управляваме заедно с ГЕРБ и отговорът го знаем от години. Те доведоха държавата до колапс за 12 г., особено в правосъдието. Ако не признаят това и не поемат отговорност, няма как да се придвижим към нормален живот. Според мен вътре в ГЕРБ има две крила – хора, които ги е страх от „Магнитски“, и хора, които ги е страх от главния прокурор. Не бихме се коалирали с ГЕРБ, искаме да сме не само първи, а толкова първи, че да няма въпроси какво е мястото и позицията на България.

Знаете ли какво обещаха: Най-умилителното от програмите на влезлите в 48 парламент

Изборите минаха и тъй като вече е ясно, че всичко е ясно - пак ще е неясно, решихме да погледнем какво обещаха партиите преди да гласув...

Десислава Атанасова: Управление в коалиция не е присъщо на ПП. Само преди няколко месеца ние единствени предложихме състав и структура на Министерски съвет, само няколко гласа не ни стигнаха. Припомням и че ПП не събраха своите 60 и няколко гласа заедно с ДБ. Много по-голям шансът е на ГЕРБ-СДС да направи правителство. Ние няма да сме с ДПС и с БСП. Готови сме за лидерски разговор.

Петър Чобанов: Ние подходихме с разум, отговорност и диалог. Надяваме се тези базови понятия да бъдат изпълнени със съдържание. Ще правим правосъдна реформа чрез конституционна реформа, но в рамките на парламента.

Цончо Ганев: Няма да участваме в коалиция под никаква форма.

Георги Свиленски: Хората казват, че искат работещо правителство и работещ парламент. БСП показа, че може да говори, че е най-диалогичната партия, затова сме най-търсени от всички политически сили. Когато БСП участва в управлението, има по-високи доходи. Двата варианта са първите две партии - коалиция на войната, както я наричаме - и алтернативата, БСП, където казваме таван на цените, мирни преговори. Нека хората подкрепят една от двете алтернативи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика