Какво обещават партиите преди 2 април в сектор образование и наука?

4049
Какво обещават партиите преди 2 април в сектор образование и наука?
Снимка: iStock

Предсрочните парламентарни избори на 2 април наближават, кампанията е в разгара си, а политическите обещания, както винаги, са налице. 

Какъв ще е подходът на формациите в сектор образование - ще има ли по-високи заплати за учителите, нови учебни материали и подходи в учебните програми, по-голям фокус върху учените, подобрения в материалната база на училища и университети? Ето какво обещават някои от основните партии:

"Продължаваме промяната - Демократична България"

Новосформираната коалиция представи в сайта си обширна програма в сектора, като номер едно сред всички точки е достъп до безплатно, качествено образование за всяко дете. От ПП-ДБ обещават училище с индивидуален подход, развиващ потенциала на децата, с фокус върху развитието на критично мислене и личните способности, без зазубряне. Искат да постигнат образователна система с по-малко стрес, изграждаща личностни, ключови и професионални компетентности, ориентирани към бъдещето. 

Обещават повишаване на привлекателността и престижа на учителската професия и осигуряване на повече автономност и уважение към приноса на учителите. Тук акцентът е в "редовно актуализиране на учителските заплати на ниво от 125% спрямо средната заплата в страната".

ПП-ДБ твърди, че ще работи за по-добра подготовка и ефективна подкрепа за учителите и директорите, намаляване на административната тежест, модернизиране на методите на преподаване и повишаване на автономията на преподавателите. В програмата им е залегнало построяване на нови училища, детски градини и ясли, където не достигат, и компенсации за родителите, чиито деца не са приети.

Също така: достъп до образование на български език за всяко дете, независимо в коя част на света се намира; национална система от висши училища, която подготвя мислещи граждани и специалисти на световно ниво, в съответствие с нуждите на бизнеса, администрацията и обществото; развитие на българската наука и подкрепа за българските учени чрез по-високи възнаграждения, подобряване на материалната база и участие в международни проекти и сътрудничества; подкрепа на програми, чрез които българските учени да решават реални проблеми на бизнеса за повишаване на конкурентността на българската икономика.

ГЕРБ-СДС

ГЕРБ не представят конкретна програма за сектора в сайта си, но наскоро бившият ресорен министър от партията Красимир Вълчев изтъкна основните приоритети, по които ГЕРБ е работела и в миналото: "да обхванем повече ученици, да инвестираме в повече училища, да повишим заплатите, да видим кое е най-важно във всеки град, всеки регион, във всеки сектор".

За тях инвестицията в образование и инфраструктура представлява разход с най-висока обществена възвръщаемост. От ГЕРБ казват също, че искат разходите за образование да са 1% от БВП. 

“Най-важният фактор за качествено образование е добрият преподавател, да привлечем най-добрите студенти в академичната професия, да възпроизведем школи, там където са силни, или да направим по-силни нетолкова силните школи. Затова ние трябва да плащаме като общество повече на преподавателите във висшите училища. Заплатите трябва да бъдат поне 150% от средните в страната”, посочи Вълчев на кръгла маса “Приоритети за развитие на висшето образование в България” във Висшето училище по телекомуникации и пощи.

БСП

В сайта си социалистите са публикували обширна програма за образованието и науката, като целта им е "постигане на високо качество на образованието в съответствие със съвременните изисквания и с нуждите на българската икономика".

За средното образование те предвиждат въвеждане на единен стандарт за управление на образователните институции, промяна на модела на финансиране на училищата с включване на критерии, отчитащи и резултатите от образователния процес, бюджетно финансиране само за държавни и общински училища. Искат въвеждане на нови учебни програми и учебно съдържание, съобразено със съвременните изисквания и с възрастовите и психологически особености на децата и учениците.

БСП сформира преди време Инициативен комитет за провеждането на референдум срещу "влизането на джендър идеологията в българските училища". Целта според социалистите е "да се защитят децата и българското семейство" чрез ограничаване на определено съдържание, свързано с образоваността за третия пол в учебните програми. ОЩЕ: Влади Въргала влиза в Инициативния комитет срещу джендър идеологията

ОЩЕ: БСП временно е превзета от фашизирани субекти: евродепутатът Петър Витанов в Студио Actualno (ВИДЕО)

Знаете ли какво обещаха: Най-умилителното от програмите на влезлите в 48 парламент

Изборите минаха и тъй като вече е ясно, че всичко е ясно - пак ще е неясно, решихме да погледнем какво обещаха партиите преди да гласув...

Един учебник по предмет за всеки клас в цялата страна, искат от БСП. Също така обещават създаване на работеща система за максимално обхващане, засилване на възпитателната функция на училището и детската градина в дух на традиционни национални ценности за израстването на родолюбиво, патриотично и националноотговорно младо поколение, възраждане на професионалното образование в съответствие с икономическите приоритети на страната.

Обещават утвърждаване на учителската професия като регулирана - т.е. с висока обществена значимост, "поставена под контрола и закрилата на държавата". Осигуряване на необходимата квалификация на учителите за работа в съвременна образователна среда. Създаване на механизъм за контрол върху качеството на квалификацията на учителите. Гарантиране на възможност за достъпен и пълноценен отдих чрез ремонт и поетапно възстановяване на държавните и общински бази за ученически отдих и спорт, а от 2024 г. увеличаване на еднократната помощ за ученици на 350 лв. и предоставяне на такава и за учениците от пети до седми клас включително.

За висшето образование е планирано обвързване заплащането в сфера висше образование и наука със средната работна заплата в обществения сектор, при следните минимални коефициенти: асистент - 1.1, доцент - 1.5, професор - 2 от СРЗ в ОС и докторантска стипендия 0,8 от СРЗ в ОС. Значително увеличение на студентската стипендия, нов закон за държавно студентско кредитиране, Фонд за финансиране на участието в научни изяви, за издаване на научни трудове и учебни помагала, на докторантски теми.

Обещават промени в ЗВО и ЗРАС, насочени към повишаване нивото на теоретичните и практически знания на обучаемите и на научното ниво на академичния състав. Нормативни промени, които да позволят на университетите да имат по-гъвкава програмна, финансова и кадрова политика. Увеличаване на държавното финансиране за университети за научни изследвания и иновации и с доказани постижения с цел развитието им като изследователски университети.

От БСП искат още Национална карта „Образование— икономика“, изработена от държава, общини и бизнес, както и обвързване на училищната мрежа и училищното обучение с регионалните планове за развитие.

"Левицата"

Политици на избори: Какво няма да чуем – образование

Когато дойде предизборна кампания, слушаме един куп глупости. То не са обяснения, повтаряния, натяквания – най-вече на скандали....

Новата коалиция предлага да се променят учебните програми и в тях да бъде отразено "позитивното развитие в българската култура и история". Настоява за връщането на предметите „Българска история“ и „Българска литература“, а по предмета „Гражданско образование“ - да бъдат включени такива съдържателни въпроси, които "наистина формират представи и възпитават младите поколения в дух на солидаронст и единение", по думи на д-р Румен Петков, водач на листата в 11 МИР - Ловеч.

От "Левицата" предлагат външните оценявания да бъдат внимателно анализирани, да се отчете спецификата на районите, в които функционират тези училища, и да се помисли за такива политики, които да подпомогнат решаването на проблемите. При необходимост, да се разширят формите на извънкласна работа със социално слаби ученици или с ученици, на които българският не е майчин.

Цел на политиката на „Левицата“ е въз основа на публично известен анализ на системата на образованието да обсъди в широк формат и бързо да даде политически отговор на проблемите. "Левицата" казва, че ще работи за стабилизиране на автономията на институциите за висше образование и наука. "Ще се противопостави на всякакви опити и чужд натиск да се закриват държавните висши училища, ще настоява за развитие на тези научни направления, които са от национална полза – за създаването и развитието на иновативни и производствени центрове с учени от университетите и БАН, за подпомагане на регионалното развитие, за създаването и развитие на центрове за квалификация и преквалификация на кадри, необходими на бизнеса от региона и т.н.

ДПС

От ДПС изтъкват основно, че искат инвестиции в образователната инфраструктура и дигитализация на средното образование, както и висше образование, съобразено с нуждите на бизнеса и държавата. "Образование, което гарантира на децата ни професия и високоплатена работа", допълват от движението.

"Български възход"

"Български възход" пък ще работи за: ограничаване на чуждиците в българския език и спиране на тенденцията към деградирането на езиковата култура; отчитане на значимостта на възпитателната функция във всички степени на образованието; еднократна помощ в размер на една минимална работна заплата за всеки ученик от първи до четвърти клас; безплатни учебници и материали за учениците от първи до 12 клас; издигане на висшето образование до нивата на световните стандарти; науката - както теоретична, така и практическа, да бъде законово установена като неразделна част от работата и оценката на висшите учебни заведения.

"Има такъв народ"

Кампанията: "Възраждане" с най-широки пръсти засега. Кои медии взимат най-много средства? (ГРАФИКИ)

Средствата за предизборната кампания са в пъти по-малко от тези за предходната. Това показват данните от традиционния за Институт за ра...

Формацията на Слави Трифонов предлага промяна на подхода за финансиране „парите следват ученика“, както и официално одобрение и въвеждане на механизъм за финансиране, който гарантира еднакъв старт в качеството на образованието.

Искат усъвършенстване на начина и формата на външното оценяване, промяна на съдържанието на учебните програми и намаляване на административната тежест на педагогическите специалисти.

Връщане на ролята на науката като двигател за икономическото и обществено развитие, предлагат от ИТН. И още: тясна връзка между висшето образование и потребностите от специалисти в съвременното общество; стратегическо планиране по научни приоритети; промяна на статута на учителите чрез осигуряване на законова защита и наказателно преследване на деяния против тях; премахване на външното оценяване в 4. клас; реформа в специалното образование, съобразена изцяло със състоянието и способностите на учениците със специални образователни потребности.

"Възраждане" пък нямат в сайта си програма за сектор образование, посочили са няколко приоритета в "Наука".

*Подборът на конкретните формации е направен спрямо резултатите от най-актуалното към този момент социологическо проучване - на "Тренд", като са избрани политически сили с прогнозна подкрепа от над 1%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБРАЗОВАНИЕ:

Призив към Терзиев: 2 май да е неучебен ден

Български ученици с два сребърни медали от Европейската олимпиада по експериментални науки

Матурите: Промени и новости - ако пропуснеш, можеш да се явиш пак

СофтУни с изцяло нови Upskill програми за IT специализация

България привлича водещи учени със заплати до 8000 лв.

Заради изборите: Местят матурата за 10 клас

Софийският университет ще награди най-добрите си студенти за годината (ВИДЕО)

Софийският университет сред най-добрите в световен мащаб

Ето как да се справим с агресията в училище: Специалист представи методи

Променят броя на отсъствията от детска градина по домашни причини

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Образование