Ето какви мерки предлагат партиите срещу инфлацията, ценовия бум и обедняването

4192
Ето какви мерки предлагат партиите срещу инфлацията, ценовия бум и обедняването
Снимка: iStock

Трябва да се сложи край на правенето на проинфлационни и популистки бюджети. Лявото залитане доведе до това, че българите обедняха два пъти по-бързо от гражданите в Европа. Това каза в ефира на Нова телевизия Александър Иванов от ГЕРБ-СДС по време на предизборен дебат за мерките за справяне с инфлацията и високите цени, в който участват още Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната - Демократична България”, Деян Николов от „Възраждане”, Борислав Гуцанов от „БСП за България” и Георги Балабанов от „Български възход”. От ДПС са отклонили поканата за участие в дебата.

„Инфлацията е една от основните проблеми. Той засегна всички. Най-много бяха засегнати най-бедните. Има начин как да се овладее инфлацията. Това което ние предлагаме са три мерки – подмяна на състава на КЗК, приоритет за малките и средни ферми и евтина енергия“, заяви от своя страна Андрей Гюров от коалиция „Продължаваме Промяната – Демократична България“.

Деян Николов от „Възраждане“ заяви, че печатането на пари е една от основните причини за голямата инфлация. „Едно от решенията е БНБ да предприеме политика за ограничаване на паричното предлагане. Останалата част от инфлацията дойде от енергийната криза, като ние страдаме от санкциите, наложени на Русия“, заяви той.

„Най-важното за БСП са доходите. Защо имаме такава инфлация?Трябва да видим откъде идва тя. Основно идва от зелената сделка и непремерени решения, взети от Брюксел. След войната в Украйна те станаха още по-високи заради наложените санкции на Русия“, изтъкна Борислав Гуцанов „БСП за България“.

Георги Балабанов от „Български възход“ коментира, че инфлацията е един от основните приоритети за тях. „Ние имаме четири мерки, които включват и са насочени към производството. Инфлация се бори с производство и то българско. През годините ние го унищожихме“, каза той.

„Поставянето на таван на цените би било трудно. Има по-важни мерки, които да се вземат“, каза Балабанов. Той обясни, че през ББР трябва да се стимулират малките и средни производители на зеленчуци например, а не да внасяме скъпо от чужбина.

Според Деян Николов трябва да има прозрачност на цените. „Запазваме пазарните принципи, но хората трябва да знаят и каква е доставната цена. Така ще се знае кой вериги спекулират с надценките“, обясни той.

Икономист обясни инфлацията: Имаме твърде много пари, преследващи твърде малко стоки и услуги

„Причината за инфлацията както в България, така и в другите страни в Европа, е свързана с дисбаланс между търсенето и предлаганет...

По думите му липсва регулация. „КЗП трябва да започне да работи в интерес на хората“, съгласи се той.

Относно обвиненията на Андрей Гюров, че в КЗК има хора на ГЕРБ и те трябва да се сменят, Иванов каза, че не може да приема никакви обвинения от „един провалил се кандидат за управител на БНБ“.

Според БСП е видно, че цените са спекулативни и затова предлагат таван на цените. И даде за пример въвеждането на таван на цените на електроенергията.

Балабанов от „Български възход“ заяви, че за да се овладее ценовия шок е борбата с картелите. „КЗК трябва да работи по-ефективно и членовете й трябва да бъдат сменени“, съгласи се той.

„Можем да дебатираме и да се обвиняваме, но българските граждани не могат да си купят хляб, мляко и сирене“, намеси се Гуцанов. Според него трябва да се види защо у нас инфлацията е токова висока, а в другите европейски държави не е така.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Слави Трифонов срещу Борисов в София: ИТН подреди листите

"Никой не е доволен от министрите": Говори служебният министър на културата

Борислав Сандов повежда евролистата на "Зелено движение"

Изтича срокът за промени в партиите и коалициите за изборите

Ваня Григорова не затваря вратата за голямо ляво обединение за изборите

Красимир Вълчев предупреди, че идва "голяма ножица" за общините заради Асен Василев

Премиерът инициира среща по проблемите на педиатрията

ГЕРБ подреди листите, ето къде ще води Бойко Борисов

Главчев дава частната детска болница на ДАНС и прокуратурата

Кога България влиза в ОИСР: Главчев разкри какво му е казал генералният секретар

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика