Проектът „Светлината на хорото” продължава с фотоизложба в Копривщица

9747
Проектът „Светлината на хорото” продължава с фотоизложба в Копривщица
Снимка: Светлината на хорото

Картина, която танцува, или танц, който е нарисуван, или нито едно от двете. Просто миг от вселената на хорото. Много обяснения има за този образ и всички са верни, защото изкуството – танцът, картината, фотографията, театърът, книгата, е съкровено преживяване в света на човека.

Хорото е за хората, но и нещо повече. То е повече от веселие, повече от желание, повече от танц, повече от преживяване, повече от знак за принадлежност към един народ. Хорото е отделен свят със собствен смисъл и символика. В миналото животът на хората би бил немислим без него, а днес, в модерния свят, в който живеем, нашата задача е да запазим частица от тази вдъхновена и вдъхновяваща енергия.

Проектът „Светлината на хорото“ е роден от търсенето на старинния танц в съвременния живот и е отговор на въпроса „Какво е хорото днес?“. В живота на някогашния българин всичко, което се е правело и създавало – танц и музика, песни и обичаи – е имало своето специално значение и дълбока причина. Днес животът няма тази потребност и вяра, но се нуждае от съществуването и преживяването на нещо хубаво, което да ни напомня кои сме, къде сме, какво носим в себе си.

Иска да знае ще го пренесем ли напред, макар и в нов дом и на ново поколение. Проектът е реализиран от най-големия клуб по български народни танци „Гайтани“, чиято мисия е да съхранява и популяризира българския танц. Вдъхновен е от двама артисти: Светозар Ангелов – фотограф с неизчерпаеми идеи в областта на визуалната образност, и Мария Лъджева – танцьорка, в чийто път любовта към танца и дълбоката отдаденост към „Гайтани“ вървят неотлъчно ръка за ръка.

Двамата творци заедно с основателя на клуба Асен Атанасов и целият екип буквално се хвърлят в това ново преживяване, чиято цел е да представи българския фолклорен танц от една по-различна перспектива – като синтез между съвременно визуално изкуство и автентичен старинен танц.

Художественото въздействие на хорото се постига по нестандартен начин – чрез изобразяване, в което се съчетават ритъм, светлина, музика и разбира се, енергията на хороигралците. Хорото има съвършена форма – формата на кръг. Няма начало, няма край. А периодично повтарящите се стъпки създават цикличност, която присъства в природата и е навсякъде около нас.

Ден и нощ, приливи и отливи, смяна на годишните времена, раждане и смърт – едно безкрайно движение, цялост, равенство, единство, съвършенство. Мистиката на кръга присъства осезаемо не само в танците, но и в целия ни фолклор. Има я в обредните действия, в украсата на дрехите, в мънистото, символизиращо Космоса и вечния кръговрат, в украсата на празничната трапеза. Кръгът има богата символика и е магическа форма от древни времена, също както българското хоро, което си остава загадка – или пък не! – в нашето ДНК.

Изложбата се реализира съвместно с община Копривщица. Oткриването е на 31 юли от 11:00 часа в Старото училище. Изложбата ще бъде на разположение на желаещите да я разгледат поне един месец.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

17-ят Международен фестивал за съвременен танц: Дързък, еклектичен, еротичен и политически ангажиран (ВИДЕО)

Спектакъл на Народния театър открива Международния Шекспиров фестивал в Крайова

Броени дни до старта на One Dance Festival: Вижте пълната програма

"Hell's Kitchen" получи 13 номинации за наградите "Тони"

Народният театър отличи Филип Арно и Марта Коание за приноса им към българското изкуство

Обявиха номинациите за наградите АСКЕЕР 2024 (ПЪЛЕН СПИСЪК)

Суинг танцьори от над 50 държави идват за Sofia Swing Dance Festival

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена