НА ЖИВОВойната в Украйна

Русия изведе в космоса ирански сателит - ще го ползва ли за войната в Украйна?

2538

Русия изстреля днес ракета „Союз“, пренасяща сателит на Иран в космоса. Извеждането в орбита беше успешно и така двете страни продължиха да задълбочават връзките си след наложените им западни санкции.

Дистанционният сензорен сателит „Хаям“, кръстен на персийския математик от 12. век, беше изстрелян от космодрума „Байконур“ в Казахстан, където Русия извършва космическите си полети. „Роскосмос“ публикува видео от събитието, което е с час 8:52 ч. московско време във вторник.

Сателитет ще подобри значително възможностите на Техеран да шпионира военни обекти в Близкия изток. Преди дни Washington Post цитира западни служители по сигурността, които твърдяха, че Москва първо възнамерява да използва космическия апарат, за да подпомогне собствените си военни усилия в Украйна.

Иран напълно отхвърли обвиненията, че сателитът може да послужи за разширяване на разузнавателните способности на Русия в нападнатата от Владимир Путин страна. От Техеран заявиха, че имат пълен контрол върху него от самото начало на проекта.

Според информацията от Иран сателитът е проектиран за научни изследвания в области като радиацията и наблюдение на околната среда за целите на земеделието.

Изстрелването на „Хаям“ е по споразумение, договаряно между Русия и Иран в продължение на почти четири години. Москва се съгласи да изгради и изстреля системата Kanopus-V, която ще включва камера с висока резолюция.

Изстрелването на сателита е най-новият показател за засилено военно и политическо сътрудничество между Русия и Иран. То се случва над две седмици след посещението на руския президент Владимир Путин в Техеран за срещи с иранския върховен лидер Али Хаменей, който след това приветства "дългосрочното сътрудничество" на своето правителство с Москва. Мнозина разтълкуваха срещата като унижение за Путин – припомнете си тук.

Преди няколко дни от американския Институт за изучаване на войната съобщиха, че Иран може би вече помага на Русия във войната в Украйна с прехвърляне на дронове в замяна на това да получи руски самолети Су-35. Олексий Арестович – съветник на политическия кабинет на Володимир Зеленски – заяви, че Техеран е предал 46 дрона на Русия и някои от тях вече са на бойното поле, за да се борят с американските ракетни системи на Украйна HIMARS.

62% от руснаците не искат да се бият в Украйна, но вярват на Путин - защо?

Повече от половината руснаци смятат, че "специалната военна операция" в Украйна (така режимът на Путин нарича подпалената от него война...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Космос

Специален метод ще търси тъмна...
На 8 декември Марс ще изчезне за...
Ледена вулканична комета в Слънчевата...
Следи от живот на Венера се оказаха...
Американски астронавти излязоха...
Магнитна буря от подобна на каньон...
Астрономи не откриха "подателите"...
Защо няма живот на Венера? Отговарят...
И Китай започва мисия за отклоняване...
Белият дом публикува план за колонизирането...
Добро утро с изгрева на Земята,...
"Джеймс Уеб" засне огнен пясъчен...

Последни новини