Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита

7080
Космическите сили на САЩ планират да проведат първите военни учения в орбита
Снимка: Ronald C. Wittmann / Public Domain

Пентагонът ще тества в Космоса сценарий за бързо разгръщане на сателитна орбитална констелация в отговор на заплаха, представлявана от космически апарат на потенциален враг. По време на учението американската армия ще задейства два спътника, които частни аерокосмически компании ще разработят специално за тази мисия.

По този начин Съединените щати искат не само да „сигнализират“ на другите страни, че ще могат бързо да се противопоставят на „агресия в орбита“, но и да покажат как точно ще направят това.

ОЩЕ: Пентагонът мисли все повече за защита от космическите оръжия на Русия и Китай

През последните години някои големи сили, включително САЩ и Русия, намекват, макар и не открито, за намеренията си да използват Космоса за военни цели и се опитват по всякакъв начин да увеличат „космическата мощ“. Те не говорят за пряко разполагане на оръжия в Космоса (това е забранено от договори), но тези страни разработват и дори въвеждат на въоръжение бойни системи, способни да действат на спътници.

Такива оръжия включват специални системи за заглушаване на GPS, лазери, които могат да нарушат работата на спътниците, противосателитни ракети, шпионски сателити и оръжия, които имат ослепителен ефект върху космическите апарати. Много експерти са на мнение, че най-вероятно в бъдещи конфликти Космосът ще се превърне в основно бойно поле.

Тази космическа надпревара във въоръжаването, ако може да се наречете така, постоянно „увеличава степента“ на заплахите, което от своя страна принуждава военните едновременно да търсят начини за бърз отговор на тези предизвикателства. Една от възможностите е да се създаде военен спътников флот, който може да защити ценни апарати в орбита. Но преди да бъде задействан такъв флот, той трябва да бъде тестван в реални условия.

Космическите сили на САЩ обявиха, че ще проведат първите военни учения в Космоса, които имат за цел да покажат как Пентагонът се готви да противодейства на „агресия в орбита“.

По време на учението, наречено Victus Haze, военните ще „разработят реалистичен сценарий за бързо реагиране на заплахи в Космоса“. Ще бъдат задействани два космически апарата, създадени от частните аерокосмически компании Rocket Lab и True Anomaly. Първият апарат ще играе ролята на „защитник“ в орбита, а вторият – на „подозрителен обект“, представящ се за сателит на потенциален враг, като Китай или Русия. Пентагонът вече е подписал договор с тези компании за разработване на апарит на стойност съответно 32 и 30 милиона долара.

Според плана, когато учението започне, първа ще бъде уведомена True Anomaly, която ще трябва да събере полезния товар и да го изведе в целевата орбита в рамките на 12 – 84 часа. Най-вероятно компанията ще използва ракетата SpaceX Falcon 9 за това. Вероятно апаратът на True Anomaly, който ще бъде с размерите на голям хладилник, ще бъде интегриран в някакъв общ полезен товар. Тоест SpaceX няма да изведе специално един сателит в орбита. Мисията ще стартира или от космическия център Кейп Канаверал във Флорида, или от военновъздушната база Ванденберг в Калифорния.

След това изстрелване Космическите сили ще уведомят Rocket Lab за началото на тяхната част от мисията. Компанията ще трябва за 24 часа да сглоби своя апарат, подобно по размер на True Anomaly, и да го изведе на целева орбита. Rocket Lab ще направи това със своята свръхлека ракета носител Electron от Нова Зеландия или Вирджиния.

След като апаратът на Rocket Lab се озове в орбита, той  веднага ще започне да наблюдава „подозрителния обект“ (спътника на True Anomaly), който ще бъде изключително маневрен. Той ще може да се доближи до „защитника“, да се отдалечи от него и също така да извърши „необичайни и неочаквани действия“, но изявлението на Космическите сили не казва какви. Самият „защитник“ също ще бъде също толкова маневрен.

Задачата на апарата на Rocket Lab ще бъде внимателно да проучи „подозрителния обект“, тоест да определи какъв е той и в случай на атака да отвърне на удара. Отново в изявлението на Космическите сили не се казва точно какви защитни действия ще може да предприеме сателитът на Rocket Lab.

Апаратите на частните авиокосмически компании ще бъдат готови не по-рано от есента на 2025 г., което означава, че ученията най-вероятно ще се проведат в края на 2025 г.

Мисията Victus Haze е част от програмата Tactically Responsive Space (TacRS) по разработване на по-маневрени космически системи, които могат бързо да бъдат изпратени в орбита. През 2023 г., по време на тази програма, Космическите сили на САЩ, заедно с частната космическа компания Firefly Aerospace, стартираха мисията Victus Nox, демонстрирайки, че Съединените щати са способни да се подготвят за изстрелване и извеждане на полезен товар за по-малко от 60 часа от момента на възникване на необходимост.

ОЩЕ: Космическа ядрена заплаха от Русия към САЩ: Тревогата тип "Междузвездни войни" в Конгреса

Firefly Aerospace сглоби и изстреля успешно космически апарат на своята малка ракета носител Firefly Alpha 27 часа след получаване на сигнала за начало на мисията от Космическите сили. Това е доста голямо постижение в индустрия, която отнема години за изграждане на сателити и седмици или месеци за планиране и подготовка за изстрелване на ракети.

С други думи, Пентагонът работи, за да гарантира, че отговорът на реална заплаха от загуба на американски спътник е бърз и ефективен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Юпитер може да е причината Земята да има луна

Магнитни бури за седмицата 29 април - 5 май 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Силна геомагнитна буря на Марс предизвика глобално полярно сияние

Русия пренася войната в Космоса: Москва блокира важна резолюция на ООН

За първи път от 5 месеца: „Вояджър 1“ изпрати четливи данни на Земята

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com