С право на отговор: Работата в "Спешна помощ" отвътре

15473
С право на отговор: Работата в "Спешна помощ" отвътре
Снимка: БГНЕС

Едва ли са много българите, които считат, че "Спешна помощ" работи гладко. Къде, обаче, е вината и кой е виновен? На този въпрос Actualno.com потърси отговор, след като човек от нашия екип – г-н Димитър Лазаров, се сблъска челно с тази толкова любима на мнозина думичка в България - "системата".

Само преди два дни приятел на нашия колега чупи крак по време на футболно мачле. Случката се разиграва вечерта на 30 януари, като в крайна сметка се налага пострадалият да бъде закаран в "Пирогов" с личен автомобил, а не с линейка – нещо недопустимо в XXI век, но недопустимо само на приказки.

Телефон 112: Счупен крак ли? Хванете си такси!

Абсурдите в българското здравеопазване от години ни заливат отвсякъде. Водят ни през чувство на отчаяние, гняв, апатия... Всъщност ние ...

Проблемите в здравната ни система не са един и два, но конкретният случай ни накара отново да си ги припомним и да понаучим нещо ново или добре забравено старо – че рибата се вмирисва откъм главата. Защото спомените ни доведоха до времето, когато като министър на бедствията и авариите в правителството на Сергей Станишев г-жа Емел Етем беше отговорна за въвеждането на телефон 112. И за факта, че в момента не работи телефон 150 – този, който свързваше директно със "Спешна помощ". А тази подробност е много важна – защото телефон 112 събира сигнали за всякакви произшествия, не само за здравни и препраща сигнали до съответните служби. Това означава физическо време за обработка на съответния сигнал, като отделно, в България, по информация на Actualno.com са правени тестове от здравното министерство при няколко правителства специално на софтуера, който се използва за предаване на сигнала. И тези тестове показват време от 7 до 9 минути повече за пoемане на сигнала, отколкото ако можеше да се обадите директно на телефон 150. Няма как това да се преодолее, необходимо е цялостно прекрояване на софтуера или нов, споделят източниците на Actualno.com. И с горчивина добавят, че телефоните за спешна медицинска помощ в редица европейски държави още не са закрити, въпреки наличието на телефон 112.

ЦСМП - София за конкретния случай с нашия колега

Катя Сунгарска, човекът, който завежда отдел "Връзки с обществеността" на ЦСМП (Центърът за спешна медицинска помощ), коментира случая пред Actualno.com. Според нейна справка, във вечерта на нещастната случка, са проведени три разговора, всичките в рамките на точно 28 минути – между 20:51 и 21:19 часа. Първите два пъти се обаждат приятелите на пострадалото момче, а третият път - диспечер от "Спешна помощ" (бел. ред. - не от 112) връща обаждане.

Третият разговор, т.е. този, който е проведен в 21:19, вече е по инициатива на диспечерката в "Спешна помощ" т.е. върнато е обаждане от човек с медицинско образование, а не на работещ за системата на 112, където медицинското образование не е задължително условие, за да постъпиш на работа. Случаят е категоризиран с жълт код* - състояние, което е сериозно, но не застрашава живота на пострадалия. На това основание диспечерката пита и дали приятелите на пострадалото момче ще го закарат до болница или ще чакат линейка, но предупреждава, че линейката може да дойде след доста време, без да уточнява колко.

За какво звънят българите на 112: Духове, раждащи котки и задачи по математика

Сигнали за летящо НЛО и раждаща котка. За такива и други абсурди се обаждат хиляди българи на спешния телефон 112. Почти всяко второ по...

Същевременно г-жа Сунгарска изрично подчерта в отговор на въпрос на Actualno.com, че ако кодът за реакция е червен т.е. спешно, животозастрашаващо състояние, то в никакъв случай лице с медицинско образование и опит няма да препоръча използване на собствен транспорт, а не на линейка.

В отрязъка между 20:00 и 21:50 часа за "Спешна помощ" в София са постъпили 40 адреса, от които 13 с най-неотложния код – червен, което значи, че на всеки 2 минути е получен адрес, на който линейка трябва да отиде, заяви Катя Сунгарска на база на специално изготвена справка. Същата вечер са работили 8 диспечерки, които координират директно линейките в София, каза още г-жа Сунгарска и добави, че тогава са работили само 13 екипа за цялата столица – т.е. за почти 2 часа е имало 13 неотложно спешни случая и само 13 медицински екипа, които могат да се отзоват. Г-жа Сунгарска уточни и, че в периода между 20:51 и 21:19 часа е било уточнявано коя линейка къде е, по какъв сигнал работи и кога би имала възможност да поеме случая със счупения крак.

На конкретен въпрос на Actualno.com дали дори при такова състояние, което не е непосредствено опасно за живота, но е явно тежко, е редно диспечер да обмисля и предлага вариант с личен транспорт или такси, г-жа Сунгарска отговори, че диспечерът е обучен лекар и на база подавана информация като отговор на насочващи въпроси е способен да определи с голяма точност състоянието на пострадалия, съответно и да даде препоръка какво да се прави. Дори само по описанието накъде е извит кракът, обучен медик може да прецени каква е най-вероятната травма и опасно ли е пострадалият да бъде местен и транспортиран от необучени хора, стана ясно от думите ѝ. В случая, обаче, диагноза по телефона не е давана и дискутирана, но диспечерката пояснява, че линейка няма как да дойде скоро - защото нивото на заетост на "Спешна помощ" в този момент е високо.

* Съгласно разработена по времето на Петър Москов като здравен министър стратегия, времето за реакция на "Спешна помощ" зависи от сериозността на случая, която се обозначава с код, който има три цвята – червен (животозастрашаващо състояние), жълт (сериозно, но не животозастрашаващо състояние) и зелен (нисък риск от бързо настъпване на усложнения). Повикването с код "червено" трябва да бъде обслужено до 8-та минута от подаването на адреса в линейката, а не от подаването на сигнала, с код "жълто" до 20-ата минута, с код "зелено" – до 2 часа. Стратегията трябва да заработи безотказно до 2020 година в цялата страна.

Тази бодрящина в тона на министри и зам.-министри за 112 ме дразни жестоко

Това заяви проф. Милан Миланов, коментирайки състоянието на системата за спешна помощ. По думите му проблемите сега тръгват заради неп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Безплатни ваксини за коклюш за бременните у нас

Образователният министър: Класовете в карантина заради коклюша са под 100

28-годишен болен от коклюш

Колко още ще се занимаваме с коклюша? Доц. Ангел Кунчев с отговор

Днес става ясно ще обявят ли епидемия и извънредни мерки срещу коклюш

Спад в броя на новите случаи на коронавирус за денонощие

Колко струват тестовете за коклюш?

Промяна в направленията за мамография и ехография на млечна жлеза от 1 юли: Ето колко ще са валидни

Ще се обяви ли епидемия от коклюш и ще има ли строги мерки?: Говори доц. Ангел Кунчев

Коклюшът се разраства: Още една област светна в червено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com