За какво звънят българите на 112: Духове, раждащи котки и задачи по математика

4777
За какво звънят българите на 112: Духове, раждащи котки и задачи по математика
Снимка: Pixabay

Сигнали за летящо НЛО и раждаща котка. За такива и други абсурди се обаждат хиляди българи на спешния телефон 112. Почти всяко второ позвъняване е далеч от "спешен случай".

Над 4 милиона обаждания са приели дежурните оператори на „Спешна помощ” за изминалата година. Повече от половината от тях обаче попадат в графата "нерегламентирани". Това са случайни набирания на 112, докато телефона е в джоба или така наречената "грешна преценка" - когато подаващият сигнал мисли, че случаят е спешен, но за службите ситуацията не е такава. Само в новогодишната нощ са регистрирани 4200 обаждания.

Радев: Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112, поддържащата фирма ни притиска

Аз спрях поръчката за обслужването на тел. 112. Това каза на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев след правителствено...

Гълъб със счупено крило, салам с изтекъл срок на годност или спукан матрак. Операторите твърдят, че са чували какво ли не от другата страна на линията.

„Около Коледа мъж звъня многократно, защото го преследвали духове със сини очи, крият се зад пердетата, жена без ръце го притискала. Полицията беше ходила да установи, че няма джуджета при него”, разказва Диляна Димитрова, оператор към „Спешна помощ”.

Имало е и случай, в който жена е казала, че детето й паднало от балкона, а отзовалият се незабавно екип установил, че детето всъщност било... котка.

Някои от сигналите звучат като критични случаи, докато не се провери на място. Има и така наречените "телефонни терористи" - хора, които звънят почти всеки ден. Като баба Анастасия.

„Тя се наспива до към 10-11 часа вечерта и започва да звъни и да иска някой да я посети непременно. Симптомите й са задушаване, сърцебиене, но тя всъщност е много самотна. Един път беше направила бухти и ни посрещна от вратата с: „Бухти, бухти... искате ли бухти?”, спомня си Анелия Цонева, реанимационна акушерка, предаде Нова тв.

570 сигнала за нарушаване на обществения ред са получени в ОД на МВР – Шумен

През първото шестмесечие през телефон 112 от жители на областта са получени 570 сигнала за нарушаване на обществения ред, между които з...

Голяма част от хората не могат да се ориентират кога реално са изпаднали в животозастрашаваща ситуация, твърдят от системата за спешни повиквания.

„Граждани смятат, че 112 е отговорен да им смени изгорялата крушка”, възмущава се Данка Недялкова, говорител на „Национална система 112”.

Или да ги информира докога важат годишните винетки.

„Възрастни хора ни съобщават разтревожени, че са свидетели на нашествие на Неидентифицирани летящи обекти. Впоследствие се оказва, че това са найлонови торбички или китайски фенери”, обяснява Данка Недялкова, говорител на „Национална система 112”.

А наскоро ученик се обадил с молба към диспечера да му помогне да реши трудна задача по математика.

Ненков увери, че няма опасност от срив на системата на Спешна помощ

Няма опасност от срив на системата на Спешна помощ. По думите му трите фирми, които в момента продължават работата си без някой да ги з...

Загубата на ценно време, когато някой наистина се нуждае от спешна помощ, е всекидневие, твърдят операторите. И призовават - набирането на 112 да става с отговорност - към себе си и другите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com