САЩ наложиха санкции на руски милиардер с отнето българско гражданство, замесен в сагата Gemcorp

3420
САЩ наложиха санкции на руски милиардер с отнето българско гражданство, замесен в сагата Gemcorp
Снимка: iStock

Съединените щати добавиха 19 лица и 35 компании на лица, свързани с Русия. Сред тях са ЧВК "Вагнер", руският вицепремиер Денис Мантуров и лидерът на Татарстан Рустем Маниханов. В списъка на санкционираните е и Сергей Адониев, както и двамата му синове. Запорирани са и две яхти на фамилията, съобщи Министерството на финансите на САЩ.

Името на Адониев нашумя у нас покрай скандала с Gemcorp. Основана през 2014 г. от екип, включващ Атанас Бостанджиев, бивш лондонски шеф на руската държавна банка "ВТБ Кепитъл" (VTB Capital), Gemcorp стартира с 250 милиона долара, предоставени от компания, контролирана по това време от Алберт Авдолян и тогавашния му бизнес партньор Сергей Адониев, писа преди време Financial Times като се позова на запознати с инвестицията. Според изданието, парите идват от продажбата на телекомуникационна компания, подкрепена от "Ростех" – разрастващ се държавен отбранителен конгломерат, чиито оръжия са били използвани за атаката срещу Украйна. Участието на Адониев в Gemcorp обаче приключва още през 2015 година, а на Авдолян – през 2020 г.

Решено: Конфискуваните от САЩ активи на руски олигарси ще бъдат прехвърляни на Украйна

Конфискуваните активи на руски олигарси ще бъдат прехвърляни на народа на Украйна. Това стана факт, след като днес Камарата на представ...

Забърка ли се правителството в скандал за 1 млрд. долара от "парите на Путин"?

Още при подписването на Меморандума за сътрудничество с Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от правителството на Кирил Петков на 23 март миналага година, от опозицията обявиха, че в компанията има руски капитали. Документът регламентираше сътрудничеството между страните относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика.

Кирил Петков побърза да се похвали, че на подписването на меморандума е присъствало търговското аташе на посолството на САЩ. Оказа се, обаче, че нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp пред който и да е член на българското правителство. „Търговското аташе на посолството на САЩ не присъства на подписването на меморандума с правителството". Това се казва в отговор на Американското посолство у нас до бТВ. Става дума за меморандума за 1 млрд. за чиста енергия и алтернативни източници на газ. "Нито един представител на правителството на САЩ не се е застъпвал от името на Gemcorp, пред който и да е член на българското правителство. Считаме, че твърдението за обратното, са в резултат на недоразумение", се казва още в отговора на посолството до телевизията.

Точно на 1 април 2022 г. стана ясно, че подписалата меморандум с правителството компания Gemcorp ще бъде обект на нова проверка от българските служби. Темата беше повдигната от опозицията на няколко пъти. Разследване на Financial Times свърза фонда с руски олигарси. „Оттук нататък българските служби трябва да си свършат работата и аз съм го разпоредил да сме сигурни, че тези капитали са чисти, ако не са или ако има дори малко съмнение, нашето правителство е последното, което би поело какъвто и да е риск“, обяви тогава Петков. Вицепремиерът Асен Василев също обяви, че компанията е дошла с представители на американското посолство, но стана ясно, че от дипломатическата мисия се разграничиха от Gemcorp.

На 20 юли 2022 г. пък ден след като временната парламентарна комисия за Gemcorp поиска изслушване на министър-председателя в оставка Кирил Петков, той обяви, че Министерски съвет е взел решение за прекратяване на меморандума с компанията. Седмица по-късно енергийният министър Александър Николов изпраща писмо за прекратяване по взаимно съгласие заради "тежката политическа ситуация в страната". Към писмото е приложено споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, подписано от Александър Николов, което заедно с писмото е изпратено от електронната поща на секретаря на министъра на енергетиката Министърът на енергетиката информира IP3 Corporation и Gemcorp Holdings Limited, че очаква техния отговор и ще организира среща за подписване на споразумението за прекратяване след тяхно потвърждение. Няма информация такава среща да е организирана.

Плашещи разкрития за Gemcorp: Петков бързал да подпише меморандума, разкриващ цялата ни енергетика

През ноември Атанас Бостанджиев обяви, че Меморандумът е прекратен и от Gemcorp няма да предявяват претенции към България. Той отново повтори, че документът е бил необвързващ. Въпреки това, в началото на януари парламентът прие доклад за компанията, в който се твърди, че докато е бил премиер Кирил Петков набързо е подписал меморандума за разбирателство, без да възложи проверки на ДАНС за двете участващи в консорциума компании. От него става ясно, че двете компании описани в меморандума са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват по груб начин. Така докладът беше изпратен на МВР и ДАНС.

Путин в Беларус: Заедно се противопоставяме на санкциите от неприятелски държави

Русия няма "никакъв интерес" да погълне Беларус. Това заяви руският президент Владимир Путин, който е на посещение в Минск. "Русия ням...

През 2019 година името на Сергей Адониев изплува и в разследване на Антикорупционния фонд. Оттам съобщиха, че неговото българско гражданство е отнето заради "укрита информация за осъдителна присъда в САЩ през 1998 година по обвинение за пране на пари, измама и нарушаване на търговско ембарго спрямо трети страни".

Български паспорт е даден на Адониев още през 2008 година, но е отнет 10 години по-късно заради "сигнал от партньорски служби", а АКФ също са подали сигнал. Информация за присъдата обаче има дори в Wikipedia, а от АКФ са категорични, че в случая службите ни не са си свършили работата цяло десетилетие.

"Всички американски съдебни архиви са в интернет, включително и по делото United States vs. Serguei Adoniev, и проверките са въпрос дори не на часове, а на минути. Това обаче не е било извършено в период от десет години до започнатата от АКФ преписка и последваща публикация. Очакваме от ресорната комисия в парламента и извънредната комисия отговор на въпроса кой, кога и къде не е извършил необходимите проверки както при процеса на натурализация, както и десет години след това”, коментират от АКФ.

Сергей Адониев е известен руски бизнесмен и филантроп, а списание Forbes оценява неговото състояние през 2018 година на около 800 млн долара. През 2018 година той беше официално обявен като спонсор на Ксения Собчак, която беше кандидат за президент на Русия, както и като спонсор на популярния в Русия вестник "Новое время". Множество публикации и разследвания в руските медии свързват неговия телекомуникационен бизнес с директната протекция от Владимир Путин. Той е един от 30-те бизнесмени, канени в Кремъл от руския президент на важни дискусии относно икономическата стратегия на Русия. Известен е и с производството на "руския отговор на iPhone" - мобилният телефон Yotaphone. Според информация на АКФ Адониев ще може да пребивава в ЕС и след отмяната на натурализацията, тъй като неговата съпруга и деца продължават да са с българско гражданство.

Припомняме, че във вторник стана ясно, че прокуратурата е привлякла към наказателна отговорност бившия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев за престъпление по служба. Обвинението към него е свързано именно с т.нар. златни паспорти.

Санкциите - другият свят на войната в Украйна

В първите месеци на 2022 г., когато Москва започна да се готви за военна кампания срещу Украйна, Русия и Западът бяха във финансов конф...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...