Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти"

1668
Прокуратурата обвини Стамен Янев за "златните паспорти"
Снимка: БГНЕС

Прокуратурата привлече към наказателна отговорност бившия изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции Стамен Янев за престъпление по служба. Обвинението към него е свързано с т.нар. златни паспорти, предава OffNews.

През февруари 2022 г. във Върховната касационна прокуратура е постъпил сигнал от депутат от ДПС, в който се твърди, че са допуснати нарушения на изискванията в три закона - за българското гражданство, за чужденците в България и за насърчаване на инвестициите, както и подзаконовите актове по прилагането им, посочват от държавното обвинение.

Българската агенция за инвестиции с нов директор

Богдан Богданов е назначен за изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) със заповед на министъра на иновациите и...

Според подателя на сигнала процедурите са прилагани предимно спрямо граждани на Руската федерация и Китайската народна република с цел придобиване на българско гражданство по натурализация, което им дава право да пребивават в България и на територията на Европейския съюз. С прокурорско постановление от 7 февруари е образувано досъдебно производство, което е прието по компетентност от Софийската градска прокуратура. В сигнала се твърди, че над 120 лица, които са основно китайци и руснаци, работещи за специалните служби са получили пребивавания, като са използвали един и същи суми и пълномощници, превъртали са пари през една банка, един на друг. И само с фотокопия от тези извлечения са получавали пребиваване в периода от 2015-а до 2021 година. В сигнала се посочват конкретни имена на посредници.

Според събраните доказателства Стамен Янев е привлечен като обвиняем за това, че "в периода 28 февруари 2015 г. до 28 февруари 2020 г. в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение – изпълнителен директор на БАИ, не е изпълнил служебните си задължения, с цел да набави за себе си или за другиго облага и от деянието са настъпили немаловажни вредни последици, изразяващи се в разколебаване на доверието на обществото в правилното функциониране и осъществяване на правомощията на органите на изпълнителната власт и създаване на недоверие в дейността на агенцията", изтъкват от СГП.

Разследването продължава. Предстои изясняване на широк кръг факти и обстоятелства и при събиране на достатъчно доказателства за други деяния и/или за виновността на други лица ще бъдат повдигнати нови обвинения, допълват от прокуратурата.

След подмяната като шеф на БАИ Стамен Янев бе назначен за съветник към Политическия кабинет на тогавашния министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, с ресор инвестиции.

Директорът на Агенцията за инвестиции: Кабинетът ми е твърде малък, за да го обискират

"Към настоящия момент не е имало компетентни органи, които да се влизали в сградата на Агенцията за инвестициите", заяви изпълнителният...

На 8 февруари 2022 г. Специализираната прокуратура обяви, че извършва действия по разследване във връзка с така наречените "златни паспорти". Прокурори са влезли в Българска агенция за инвестиции. Обискира се кабинетът на изпълнителния директор Стамен Янев, съобщи говорителят на спецпрокуратурата Христо Кръстев. Сигналът бе на депутата от ДПС Хамид Хамид. За случая бяха уведомени Европейската комисия и Европейският парламент.

В края на февруари м.г. Хамид Хамид обяви, че движението няма да приеме поведението на премиера Кирил Петков, който се опитва да замете проверката за златните паспорти "с цел да защити себе си, съпартийците си, адвокатите си и китайците си". В началото на март самият Стамен Янев бе призован на разпит в Националното следствие, но като свидетел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

За да има дело: Прокуратурата трябва да преработи обвинителния акт по "НАПлийкс"

BIRD: Димитър Стоянов бе нападнат от пиян данъчен, защо той не е задържан?

Мъж загина при катастрофа в Силистренско

Заради имунитет: Прекратиха временно делото за клевета на Гешев срещу Славов

СРС-та и показания на свидетели: Как Живко Коцев от свидетел стана обвиняем

Живко Коцев не може да бъде осъден, ако се е издал, трябват още доказателства

Освободиха под гаранция журналиста Димитър Стоянов

Стана ясно кога ще бъде освободен от ареста Димитър Стоянов

Разбиха схема за регистрация на автомобили с фалшиви документи

Божков отива на съд по хазартното дело - нанесъл 560 млн. лв. щети на бюджета

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com