Плашещи разкрития за Gemcorp: Петков бързал да подпише меморандума, разкриващ цялата ни енергетика

11169
Плашещи разкрития за Gemcorp: Петков бързал да подпише меморандума, разкриващ цялата ни енергетика
Снимка: Министерство на енергетиката

Плашещи разкрития съдържа докладът на временната комисия в парламента, която трябваше да разгледа всички факти около подписания от правителството на Кирил Петков меморандум за 1 млрд. долара с Gemcorp и IP3 Corporation.

Днес (5 януари) Народното събрание разглежда доклада, а проверката на меморандума осветлява множество нарушения. Заключението е, че интересите на държавата не са били защитени, а въпреки уверенията на Кирил Петков, собствеността на двете компании не е била проверена предварително. След получената постфактум притеснителна справка от ДАНС, месеци наред не са предприемани никакви действия. Освен това при подписването меморандума са прегазени Конституцията, куп международни документи и устройствени правилници.

Компаниите са искали достъп до огромен обем информация за цялата енергетика, от който те са се опитали да се възползват. Той засяга всички сфери на българската енергетика - от природен газ и въглища до ядрени проекти. В документа беше заложена мащабната идея за изграждане на мегапарк от батерии за съхранение на електроенергия, които да се изградят от Gemcorp Holdings Limited и IP3 Corporation.

От доклада на комисията става ясно, че двете компании не са регистрирани като юридически лица с информация за действителния собственик, съгласно българското законодателство. IP3 Corporation е корпорация, създадена съгласно законите на щата Делауеър в Съединените щати. Gemcorp Holdings Limited е дружество, учредено съгласно законите на щата Ню Джърси.

Чувствителна информация

Още преди разписването не меморандума е било ясно, че значителна част от разписаните дейности за сътрудничество имат много конкретен характер, като например анализиране на възможностите за разполагане на малки модулни реактори на площадка Белене и площадката на блокове 5 и 6 на АЕЦ "Козлодуй" след тяхното "пенсиониране", което налага да се нотифицира ЕК.

Впечатление правят искания от Gemcorp до "Булгаргаз" за предоставяне на информация за компанията. Кореспонденцията е водена по повод идеите за партньорство в доставките на втечнен природен газ. По този повод от Gemcorp искат "Булгаргаз" да предостави серия от документи за актуалното състояние на компанията, банкова референция, както и копия на паспортите на всички директори. Поискани са и паспортите на всички акционери с над 20% собственост в компанията. Очевидно искането е втрещило ръководството на компанията, която е отказала да предостави копия на паспортите на директорите с аргумент опазване на лични данни.

Има ли руска намеса?

След като става ясно, че свързаният с руския президент Владимир Путин милиардер - олигархът Алберт Авдолян е учредител на Gemcorp заедно с българина Атанас Бостанджиев - бивш кадър на руската държавна банка ВТБ, на 8 април по време на блиц контрол в Народното събрание Кирил Петков казва:

"Когато подписахме това писмо за намерение (визирайки меморандума) ние проверихме дали в този момент имат руски инвеститори. В този момент нямат руски инвеститори. Освен това в момента съм разпоредил пълна проверка. Да видим дали 5 години назад какви инвеститори са имали, за да можем да вземем решение дали нещо да се пристъпи напред."

Това се оказва пожелателно.

От писмо на председателя на ДАНС до комисията става ясно, че справката изготвена от ДАНС до тогавашния началник на кабинет на министър-председателя Лена Бориславова не е поради разпоредена проверка на компаниите, с които е подписан меморандума. "На ДАНС не са възлагани проверки от тогавашния министър-председател Кирил Петков или други представители на изпълнителната власт", се казва в писмото.

Едва на 20 юли премиерът поставя резолюция темата да се разгледа същия ден на оперативно заседание на МС. На него не е поканен представител на ДАНС. До 20 юли 2022 година останалите министри не са били уведомени за него. Не е ясно дали са запознати с констатациите на самото заседание.

Прекратяването обаче се забавя още. На 27 юли енергийният министър Александър Николов изпраща писмо за прекратяване по взаимно съгласие заради "тежката политическа ситуация в страната". Като причина се посочва тежката политическа ситуация в страната. Към писмото е приложено споразумение за прекратяване по взаимно съгласие, подписано от Александър Николов, което заедно с писмото е изпратено от електронната поща на секретаря на министъра на енергетиката Министърът на енергетиката информира IP3 Corporation и Gemcorp Holdings Limited, че очаква техния отговор и ще организира среща за подписване на споразумението за прекратяване след тяхно потвърждение. Няма информация такава среща да е организирана.

Без знанието на юристите

Шокиращи информации излязоха и при изслушванията в създадената временна комисия за "Джемкорп". На заседанията бяха изслушани министъра на енергетиката Росен Христов, предшественка му Александър Николов, шефа на ДАНС Пламен Тончев и министъра на отбраната Димитър Стоянов. Главните действащи лица Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев, така и не се явиха.

Росен Христов разказа пред комисията, че Министерството на енергетиката изпитва трудности при събирането на информация за меморандума, тъй като не са спазени вътрешните процедури.

"Меморандумът е с изключително широк периметър на действие, включва на практика всички сфери в енергетиката – генерации, възобновяеми източници, ядрена енергетика, топлофикация, пък въобще държавата няма дружества с подобен предмет на дейност. Тоест изключително широк периметър, което дава предпоставка и за достъп до много голям обем информация де факто за цялата енергетика на страната.

От думите му става ясно, че меморандумът е изготвен извън Министерството, тоест юристите на Министерството на енергетиката не са участвали и не са били информирани за него. Според информация от тях те са научили за него от медиите. Съответно вътре в Министерството не е минало съгласуване, няма информация да е съгласуван и в другите министерства.

В доклада на комисията е отбелязано, че "Всички спорове, произтичащи от или във връзка с Меморандума за разбирателство, ще бъдат окончателно уредени съгласно Правилника за арбитраж на Международната търговска камара от един арбитър и повече назначени в съответствие със споменатите правила за арбитраж. Меморандумът за разбирателство се ръководи от законите на България. Мястото на арбитража е във Вашингтон, окръг Колумбия. (В последствие мястото на арбитража е променено на Париж).

От доклада става ясно, че няколко текста от меморандума остават в сила и след прекратяването или изтичането на срока на действие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика