НА ЖИВОВойната в Украйна

Системите Patriot дадоха удобен повод на полското правителство да използва Германия като боксова круша

4536

Германия смяташе, че прави услуга на своя съюзник, когато предложи да изпрати противоракетни системи Patriot на Полша, след като страната беше поразена от ракета, прелетяла от Украйна заради работата на украинското ПВО срещу руските атаки. Вместо това Варшава отговори с драматични промени в политиката, подправени с постоянен поток от обиди по адрес на Берлин.

Това е част от усилията на националистическата управляваща партия да подсили антигерманските настроения преди парламентарните избори догодина, пише Politico. Досега в Полша не са пристигнали германски системи за противовъздушна отбрана. Не това бе оригиналната идея.

На 15 ноември ракета руско производство падна в полското гранично село Пшеводов (Пшеводув) и уби двама души. Първите смъртни случаи в държава - членка на НАТО и ЕС, в резултат на войната в Украйна накараха Варшава да преразгледа внимателно своята противовъздушна отбрана. 

Миналата седмица Берлин предложи на съседната страна две системи Patriot "земя-въздух", произведени в САЩ. Всяка една от тях струва около 1 млрд. долара. Германия предложи и помощ за охрана на полското небе с изтребители Eurofighter. Първоначалният отговор от страна на Варшава беше "да".

"Приех със задоволство предложението на германския министър на отбраната относно разполагането на допълнителни ракетни установки в нашата страна", заяви министърът на отбраната Мариуш Блашчак в Twitter. "Ще предложа системата да бъде разположена на границата с Украйна", добави той.

После обаче се намеси Ярослав Качински - председател на управляващата партия "Право и справедливост" (PiS) и фактически лидер на страната. Два дни след първоначалния отговор на Блашчак той заяви пред държавната печатна агенция: "За сигурността на Полша би било по-добре, ако германците предложат оборудването на украинците".

ОЩЕ: Полша поиска Германия да изпрати ракетни комплекси Patriot в Украйна

Блашчак последва примера му няколко часа по-късно, като смени позицията си, заявявайки, че сега посланието към Берлин е "предложените батареи Patriot да бъдат прехвърлени на Украйна и разположени на западната ѝ граница".

Озадаченият германски министър на отбраната Кристин Ламбрехт заяви на 24 ноември, че "Patriot са елемент от интегрираната противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО, което означава, че те трябва да бъдат разположени на територията на НАТО".

Батареите се обслужват от германски военнослужещи, така че изпращането им в Украйна би увеличило риска от нападение на войници на НАТО от страна на Русия, заяви германският посланик във Варшава Томас Багер пред частната телевизия TVN24. "Тези батареи биха могли да бъдат на източната граница на Полша, а следователно и на източния фланг на Алианса, в рамките на няколко дни, може би дори в рамките на няколко седмици, това може да се случи много бързо. Но разговорите за пребазиране в Украйна са съвсем друг въпрос", каза Багер.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че "приветства" предложението на Германия, но къде да се разположи системата - "остава национално решение".

В отговор Качински постави под въпрос качествата на Германия като съюзник на НАТО. "Досегашната позиция на Германия не дава основание да се смята, че тя ще реши да прехваща руски ракети", заяви той на брифинг в понеделник. Каза още, че германските системи Patriot в Полша ще бъдат "естетически избор" без "военно или политическо значение".

Това не е вярно, заяви пенсионираният генерал от армията Станислав Козей - бивш началник на полското Бюро за национална сигурност. "Очевидно е, че колкото повече средства за противовъздушна отбрана има, толкова по-сигурно е полското въздушно пространство", каза той пред Politico. Полша е в процес на разгръщане на закупените от САЩ преди няколко години ракети Patriot, а Козей заяви, че пусковите установки от Германия ще дадат допълнителен тласък на противоракетната отбрана на страната.

Само че "Право и справедливост" и Качински играят друга игра, която е повече от засилване на противовъздушната отбрана, казва Анна Сивиерска-Чмай, политолог от Университета в Жешув.

Партията се опитва да повиши рейтинга си в проучванията на общественото мнение, използвайки Германия като удобна боксова круша - изисква от Берлин да плати непосилни репарации за щетите от Втората световна война, обвинява Берлин, че е на страната на Брюксел в спора за върховенството на закона, заради който ЕС спира плащанията от фонда за възстановяване на Полша, и че е в съюз с полските опозиционни партии, особено с бившия премиер Доналд Туск.

"Това е истинската цел на Доналд Туск: да направи Полша зависима от Германия, да направи Полша зависима от германските структури и решения", каза Антони Мачеревич - бивш министър на отбраната от PiS.

Това е плодородна почва за "Право и справедливост". Социологическо проучване, проведено миналия месец от държавната агенция CBOS, установи, че рекордните 31% от анкетираните поляци смятат, че отношенията с Германия са "лоши".

Антигерманският подход може да не донесе на PiS нови избиратели, но поне активизира основния им електорат.

След седмица на задочни разговори между Полша, Германия и НАТО няма много светлина относно позицията на Варшава за системите Patriot.

"Ако по различни политически причини такова разполагане не е възможно, например заради позицията на Германия, то Полша не трябва да се отказва напълно от тези ракети", заяви във вторник Павел Шрот - ръководител на кабинета на президента Анджей Дуда. Блашчак обаче каза в сряда, че все още лобира пред Ламбрехт да изпрати системите в Украйна.

Въпреки отказите от страна на Полша, Германия твърди, че Patriot все още са на разположение. "Нашето предложение към полското правителство за защита на собствената им страна все още не е отпаднало", заяви канцлерът Олаф Шолц пред репортери по време на пресконференция в Берлин.

ОЩЕ: Полша изпреварва Германия като военна суперсила №1 в Европа, но Берлин няма нищо против

Руското разузнаване: Полша ускорява подготовката за анексирането на Западна Украйна

Полша засилва подготовката за завземане на територии в Западна Украйна. Това твърди директорът на Службата за външно разузнаване на Рус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Анализи и коментари

Китайският разузнавателен балон...
Пророческите предупреждения...
Скептицизъм от Германия: Резултатът...
"Научна фантастика": Експерти...
Анализ: Голямата заблуда за екологичната...
Анализ: Приоритет на САЩ не е войната...
Защо в България пак ехти "Македонияяяя!"...
Може ли Украйна наистина да се...
Хърватски анализ: Рискува ли...
САЩ нямат оръжие за Украйна, опразват...
Politico: Недостигът на лекарства...
Лондон планира как да опази британските...

Последни новини