Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?

13279
Златни правила: как да изберем добро вино в магазин?
Снимка: Pexels

Кой сорт грозде да изберете, ако искате тропически, плодови или тревисти нотки? Защо обозначенията "Dry" и "Sec" не винаги означават, че държите сухо вино в ръцете си? И защо да гледате датата на бутилиране? Казваме ви как да изберете добро вино в супермаркет, като се фокусирате не само върху цената му?

Изборът на правилното вино в супермаркета е доста трудна задача, предвид разнообразието от марки, сортове и страни на произход на напитката. Въпреки това, следвайки няколко прости правила, можете да направите своя избор по-добър и по-удовлетворяващ.

И така, взехте бутилката вино, която ви хареса най-много от стелажа. Нека да разберем какво ни казва етикетът за напитката:

Сорт грозде

Когато става въпрос за избор на вино, сортовете грозде играят ключова роля. Въпреки това, не винаги е възможно да се намери пълен списък на сортовете на етикета, особено когато става въпрос за престижни френски вина. Тогава най-добрият ви приятел, задният етикет, идва на помощ.

Така че, обърнете бутилката и разгледайте задния етикет. Важно е да се разбере, че сортовете са изброени в низходящ ред според дела им във виното. Тази точка не трябва да се пренебрегва, защото всеки сорт грозде има свой уникален вкус и аромат. Разбира се, има много от тях, но за нас е достатъчно поне да се ориентираме в основните международни сортове.

Например Совиньон Блан е лек с аромат на тропически плодове, Шираз е мощен и плътен, а Пино Ноар често е лек. Запомнете няколко прости правила за различните сортове. Шираз от Австралия е особено силен и мощен, френският совиньон блан е тревист, а новозеландският е по-плодов. Каберне Совиньон може да бъде доста таниново, но Мерло е по-меко. Ако предпочитате по-малко тръпчиви, по-меки и по-плодови червени вина, трябва да обърнете внимание на Гренаш, Сира, Примитиво. Особено подходящи са вина от горещи райони като Калифорния, Южна Италия и Австралия. Любителите на бялото вино ще се насладят на полусухи ризлинги, гевюрцтраминери и леки португалски виноверде.

5 места за вино в София, в които ще се влюбите

Съдържание на захар

Съдържанието на захар във виното е важен аспект, който определя вкусовите предпочитания и впечатления от напитката. Не се ограничавайте обаче само с тези термини – обърнете бутилката и погледнете етикета на гърба. Там ще намерите по-точна информация за съдържанието на захар.

Ако търсите по-подробно разбиране на сладостта на едно вино, погледнете въглехидратите в състава на BJU (протеини, мазнини, въглехидрати) . Това ще ви помогне да прецените по-добре колко сладко или сухо е виното. Понякога на етикета е посочено количественото съдържание на захар, което е допълнителна насока.

Датата на бутилиране

Това е друг важен параметър, който може да повлияе на неговото качество и характер. Особено важно е да знаете датата на бутилиране на бели и розови вина, особено ако купувате по-достъпни такива. Повечето от тях не са предназначени за дългосрочно съхранение, а оптималният срок за консумация е около две години след датата на бутилиране .

Например, ако видите 2016 Pinot Grigio, бутилиран в началото на 2017 г., не се изкушавайте от отстъпки - има голяма вероятност да се разочаровате от вкуса на напитката.

За пенливи вина, приготвени по класическия метод, датата на бутилиране също играе важна роля. Тези вина се бутилират и след това отлежават няколко месеца, понякога дори години. И едва след това те отиват в продажба. 

Понякога бутилка пенливо вино ще посочи датата на регистрация на бутилката - този индикатор е близо до момента на пускане в продажба и също може да се превърне в полезен ориентир за вас.

Географско наименование

В италианското винопроизводство често срещани са обозначенията IGT (Indicazione Geografica Tipica), DOC (Denominazione di Origine Controllata) и DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita). Те посочват определени стандарти и правила, спазването на които гарантира определено ниво на качество.

Например DOCG е по-висок статус сред италианските вина, което предполага строги стандарти при производството. Въпреки това не всички вина DOCG са добри и не всички вина IGT са лоши .

Във Франция има обозначението AOC (appelacion d'origin controlee) – това също е защитено географско указание, което означава, че виното отговаря на определени изисквания. В Испания DO и DOC  също са защитени имена.

В много страни, особено във Франция и Италия, географското наименование предполага не само мястото на произход, но и определени изисквания към сортовия състав, стареенето и други аспекти на производството.

Бар код

Баркодът на бутилка вино е друг полезен инструмент, който може да се използва при избора на вино. Първите две цифри от баркода са присвоени на всяка държава и служат като ключ за определяне на произхода на виното . Например за Италия - 80-83, за Франция - 30-37, за Испания - 84 и т.н.

Познаването на цифровото обозначение на страната помага да се определи дали виното е направено от вносен материал - много евтини вина от Новия свят се доставят в наливно състояние и се бутилират в Европа.

Като цяло в това няма нищо ужасно, но трябва да разберете, че това са доста прости вина. Но така се правят повечето евтини новозеландски совиньони например. Важно е да се разбере, че този параметър не винаги е изключителен показател за произхода на напитката и със сигурност не показва нейното качество. Ето защо, когато избирате вино, не трябва да разчитате само на баркода на етикета. 

Червено или бяло вино - кое е по-здравословно

Алкохолно съдържание на вино

Алкохолното съдържание влияе върху вкуса и структурата на виното. Високата крепост придава на напитката по-топъл и силен характер, докато ниската концентрация показва лек и освежаващ вкус. Добросъвестните производители обикновено предоставят точна стойност на алкохолното съдържание. Това служи като индикатор за техния професионализъм и дава на потребителя ясна информация за силата на напитката.

В същото време този параметър предизвиква известна несигурност сред потребителя по отношение на действителната сила на напитката. Затова се опитайте да сравните различни вина, за да изберете нивото на сила, което отговаря на вашите предпочитания.

Технология на производство

Някои производители посочват отлежаване на вино в дъбови бъчви. Този процес придава допълнителни ванилови, дървесни и пикантни нотки на виното. Освен това отлежаването в бъчви, особено ако продължава повече от година, води до изразени танини, което прави виното по-структурирано и подходящо за дългосрочно съхранение. Ако не харесвате изразени танини, трябва да обърнете внимание на информацията за производствената технология.

Друг също толкова важен нюанс: ако видите надписа „Винена напитка“ на задния етикет, препоръчваме да поставите бутилката обратно на стойката. Такава маркировка показва, че напитката е направена с добавяне на някои багрила и аромати, което се отразява негативно на нивото на качество и наситеността на вкуса на напитката. Във виното не трябва да има оцветители, а само грозде и консерванта серен диоксид.

В същото време не забравяйте - няма другари според вкуса и цвета. Затова все пак се съсредоточете върху собствените си вкусови предпочитания и изброените по-горе фактори. Приятно пиене на вино!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Каква опасност ни носи преяждането с яйца

Какво първо да направим при преяждане

Защо китайците се страхуват от слънцето и никога не се пекат?

Гергьовден 2024 – всичко за празника на едно място

Къде се намират мощите на Свети Георги?

Колко дълго могат да се съхраняват боядисаните яйца

Пожелания за Гергьовден

Гергьовден 2024 - какво трябва и какво НЕ трябва да се прави

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com