НА ЖИВОВойната в Украйна

Втори провал с HEMS: Прекратиха и поръчката за медицински хеликоптер на лизинг

4816

Половин месец след като здравното министерство прекрати обществената поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера, за да създаде система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS), се провали и процедурата за летателен апарат на „сух лизинг“.

Втората бе обявена на 14-ти октомври от специално създаденото държавно дружество "България Хели мед сървиз" с прогнозна стойност 1 756 004 евро без ДДС.

До изтичането на крайния срок не е била подадена нито една оферта. Това е причината изпълнителният директор на дружеството Георги Гвоздейков да прекрати процедурата.

Така планът на правителството "Петков" до края на годината да имаме поне един вертолет, с който да се транспортират спешни пациенти, удари на камък.

Припомняме, че голямата поръчка за покупка на санитарни превозни средства за транспорт по въздух с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ бе с прогнозна стойност 135,6 млн. лева без ДДС. Индикативната цена бе за покупка на шест хеликоптера с възможност за още един.

За нея кандидатства само италианската компания Leonardo S.p.A., която за шестте вертолета предложи цена 123 363 956 без ДДС. Тоест, при ограничен за един брой ресурс от максимум 16,5 млн. лв., дружеството бе предложило цена 17 млн. лева. Офертата му за шестте е 102 589 827 лв. без ДДС.

Намерението при тази поръчка бе единият да бъде получен до 1-ви декември 2023-та, а останалите - до края на април 2026-та година.

Частично финансиране за нея от 19,8 млн. лв. с ДДС има чрез проект "Осигуряване на въздушни превозни средства за реакция при спешни медицински състояния" по Оперативна програма "Региони в растеж". Тоест, за покупката на един хеликоптер, защото е уточнено, че максималната прогнозна стойност за 1 бр. медицински хеликоптер е 16 501 642,71 лв. без ДДС или 19 801 971,25 лв. с вкл. ДДС.

Останалите средства трябва да дойдат от Плана за възстановяване.

А "сух лизинг" според техническата спецификация означава договор, по силата на който лизингодателят предоставя за ползване на лизинг въздухоплавателно средство без екипаж на друг оператор и то се експлоатира под условията на свидетелството за авиационен оператор или друг равностоен документ на лизингополучателя, под неговия търговски контрол и в съответствие с неговите търговски права.

Ето какво написа Георги Гвоздейков в деня на стартирането й:

"Избрах да поема риска, с който постигаме успех за обществото, а щетата е само и единствено за мен. Поел съм я с високо вдигната глава! Ето какъв е успехът за всички Вас:

Все по-близо сме до възможността в края на годината да бъде доставен един хеликоптер с необходимото медицинско оборудване за спешна медицинска помощ по въздух HEMS!

Днес официално е публикувана обществената поръчка за предоставяне на "Сух лизинг" на въздухоплавателно средство за транспорт по въздух (хеликоптер), осигурен с необходимото медицинско оборудване за нуждите на спешна медицинска помощ с хеликоптер (HEMS) и свързаните с експлоатацията му услуги.

Процедурата е в ход и съгласно Закона за обществените поръчки до 14.11.2022 г. следва да бъдат подадени офертите на участниците (впоследствие удължиха срока до 5-ти декември - б.р.).

Изказвам огромна благодарност на всички в екипа, които работиха денонощно това да се случи и най-накрая да не бъдем единствената страна в Европейския съюз, която не разполага с хеликоптер за медицински цели и спасяване на нуждаещи се хора!

Убеден съм, че всеки на мое място, който обича България, би постъпил като мен!

За финал искам да споделя с вас, че отпорът е голям и този проект без ВИСОК ОБЩЕСТВЕН НАТИСК, няма да се случи!

Нека се научим най-накрая да бъдем общество и да отстояваме позициите, които са важни за съществуването ни, като нация.

И знайте, че когато не защитаваме правата си, губим достойнството си, а достойнство не може да се договаря! За мен е чест да правя всичко това за Вас!"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Още от Здравеопазване

Коронавирусът в България: Няма...
Седмицата на коронавируса: Ковид...
Директорът на болница "Свети...
Коронавирусът в България: Едва...
Доц. Ангел Кунчев: Комбинираните...
Лек ръст в броя на новите случаи...
Сложна операция е заменена с иновативен...
Блокада и на двете поръчки за медицински...
Добрата тенденция се запазва:...
Между 5 и 8 лв. такса при посещение...
Едва 1,76% от пробите за COVID...
Приеха промените в Наредбата...

Последни новини