Въпреки кризата: Ръст в продажбите на автомобили на лизинг

2418
Въпреки кризата: Ръст в продажбите на автомобили на лизинг
Снимка: iStock

Покупките на автомобили на лизинг от гражданите и фирмите в страната нарастват въпреки кризата, породена от мерките срещу разпространението на Covid-19. В края на септември договорите за лизинг на леки коли са на стойност 1,639 млрд. лв., обявиха от БНБ. Те нарастват с 3,2% - над 50 млн. лв., на годишна база и с 1,3% - 20,6 млн. лв., в сравнение с края на второто тримесечие на 2020 г. Делът на колите нарасна до 40,1% от целия обем на договорите за лизинг в страната, пише Труд.

Оказва се че въпреки регистрирания общ спад в продажбите на нови коли, покупките на лизинг се увеличават. Явно част от хората и фирмите вместо към нови автомобили се насочват към покупката на употребявани, тъй като цените им са по-ниски, а това в настоящата криза е от съществено значение. Освен това част от купувачите на коли явно не желаят да използват изцяло собствени средства, а предпочитат лизинга. Така при евентуална промяна на бизнес средата и невъзможност за плащане на вноските по лизинга ще загубят автомобила. Но това ще бъде причинено от ограничаване на дейността заради кризата и няма да доведе до загуба на лични пари.

Продажбите на нови коли продължават да спадат

През ноември в света са продадени 7 916 000 нови автомобили, което е със 7,3% по-малко от същия период на 2017 г. Така резултатите от 1...

При камионите обаче ситуацията е различна. В края на септември лизингът за товарни и лекотоварни автомобили е на стойност 1,3 млрд. лв., като намалява с 3,7% спрямо края на септември 2019 г. и с 1,1% в сравнение с края на юни 2020 г. Делът на камионите се свива до 31,8% от общия размер на договорите за лизинг. Причината за това са проблемите в международния транспорт заради мерките срещу Covid-19. Свиването на международните превози не може да бъде компенсирано от ръста на онлайн покупките и доставките по домовете, които водят до използването на повече бусове.

Фирмите продължават да инвестират в машини и оборудване, въпреки кризата. В края на септември купените машини, съоръжения и индустриално оборудване на лизинг са на стойност 917,6 млн. лв., като нарастват с 11,2% на годишна база и с 4,3% спрямо предходното тримесечие. Делът на машините нараства до 22,4% от общия размер на лизинга.

Вземанията на лизинговите дружества в края на септември са общо 4,309 млрд. лв., показват данните на БНБ. Явно секторът вече се е съвзел от кризата, тъй като вземанията им нарастват с 0,8% или 35,3 млн. лв. на годишна база. Освен това необслужваните вземания по лизингови договори са само 116,9 млн. лв. Те намаляват с 22,4% за година и с 16,1% в рамките на едно тримесечие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Заработи първата в България и региона водородна зарядна станция

Строителството в София - по-скъпо от това в Барселона и Мадрид

NEXT BASKET - едно SaaS решение с допълнителни услуги и по-ефективно управление на онлайн бизнеса

„ЕСКО България“ започва изграждането на трета ВЕИ централа за „Аурубис България“

НАП, Митниците и полиция влязоха в "Лукойл"

България и Южна Корея обсъждат съвместни покупки на природен газ

Германците изработили 775 млн. часа неплатен извънреден труд през 2023 г.

Възстановена е работата по поддръжката на републиканските пътища

Оборотите на хотели и ресторанти подкрепят индекса на бизнес услугите у нас

Износът и вносът на Китай изненадващо се върнаха към растеж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика